OBRAZEM: Prozkoumejte legendární MIG, vlezte si do tanku! Air Park vás bude bavit
Air Park Zruč u Plzně. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Zruč – První sovětský nadzvukový letoun MIG 19, francouzský Mirage či americká stíhačka F 104 jen pár kroků od sebe. To uvidíte v Air Parku Zruč u Plzně. K tomu navíc další nepřeberné množství letecké i pozemní techniky, převážně vojenské.

Muzeum pod širým nebem najdete jen kousek od hlavní silnice spojující Most, Žatec a Plzeň, a to kousek od Plzně. „Na Vánoce 1992 jsme přivezli na louku Air Parku první kus – vrtulník Mi-8,“ vzpomíná zakladatel muzea Karel Tarantík.

Hned u vchodu vás upoutá TU-104, který byl umístěn tak, aby částečně vyčníval směrem k parkovišti. Účelem tohoto umístění bylo využití křídel letadla k poskytnutí stínu pro automobily návštěvníků.

Tamní největší novinka je vládní letoun TU-154M. Je v samostatné části expozice, kam si musíte vstup vyžádat a je vždy určen jen pro několik lidí zároveň. Speciální oddělení obsahuje některé cenné kusy, a je proto určeno především pro odborníky, fandy letecké techniky.

Kudy tam

Ve zbytku Air Parku se ale můžete pohybovat naprosto volně, řada exponátů je přístupná. Můžete si vlézt do přepravního prostoru bojového vrtulníku i válečného tanku.

Počet vystavených letadel a jejich motorů se blíží 50 kusům, dalších 10 uvidíte v depozitáři. Mezi unikáty patří F-104, CF-104D, Mirage IIIR, SMB-2. Su-7U, AN-30 a Tu-104A.

Pro dospělého je vstupné za 200 korun, děti do 15 let platí polovinu a malé děti do 6 let mohou do parku za padesátikorunu. Speciální oddělení je přístupné také za 200 korun. Malé děti mějte během prohlídky pod dozorem. Více ke vstupům ve speciálním oddělení zde.

Během prázdnin je otevřeno od desáté hodiny do osmé večerní.

Fotogalerie

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru