Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Po stopách medvědů a pašeráků. Bílá v Beskydech se pyšní naučnými stezkami i nenáročnými traily

Další stezkou je naučná stezka je Medvědí stezka, která také začíná u výstupu sedačkové lanovky, ale na rozdíl od Pašerácké je vhodná i pro kočárky, protože vede po široké zpevněné cestě foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Bílou můžeme s trochou nadsázky označit za letní centrum Beskyd, protože v okolí by se málokteré místo mohlo pyšnit takto velkým dětským parkem nebo zážitkovými a naučnými stezkami. Bikeři se tu pak mohou svézt na dvou hravých a nenáročných trailech.
  5:00

Tentokrát začínáme na Bíle novým pumptrackem, který je vybudovaný hned vedle parkoviště, takže než jsme se vydali vzhůru na traily, rozproudili jsme trochu krev ve svalech na malém asfaltovém pumptracku.

Bikové traily Refresh a Rock´n´Roll jsou postavené tak, aby si je mohla projet a užít širší cyklistická veřejnost. Sami jsme tu několikrát viděli jezdce na běžných horských kolech se sedlem nahoře a traily jim nedělaly problém, takže není potřeba vlastnit speciální sjezdovou výstroj a kolo s vysokými zdvihy.

Trail Refresh je jednoduchý, klesá pozvolně a nabídne spoustu hezky budovaných klopených zatáček a terénních boulí a vln. Zatímco podloží horní části trailu je trochu kamenité, druhá polovina vinoucí se lesem se odehrává na příjemném hliněném podkladu, který pěkně drží.

Bílá v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 3 hod 49 min
  • 1 jízda na lanovce dospělí 100 Kč
  • 1 jízda na lanovce děti 70 Kč
  • Celodenní jízdné na lanovku dospělí 40 Kč
  • Půjčení pašeráckého vaku k pašerácké stezce 100 Kč (+záloha 400 Kč)
  • Zapůjčení elektrokola 390 Kč/den
  • Provozní doba lanovky každý den 9:00 – 17:00
  • Vstup do dětského parku (1dítě+1-2 dospělí) 430 Kč/den
  • Webové stránky

Trail Rock´n´roll má slibovat o stupínek vyšší náročnost, v našich očích jde ale jen třeba o půl stupínek, protože jakmile zvládnete Refresh, dáte levou zadní i Rock´n´roll. Ten je jen o něco rychlejší, místy užší, ale princip je pořád stejný, tedy jde o plynulou jízdu v klopených zatáčkách a na mírných terénních vlnách, kdy se sem tam odněkud dá i odrazit a poskočit.

Technicky obtížnější je až dojezd trailu Rock´n´Roll, který je vedený pletencem silnějších i užších kořenů v jehličnatém lese. Trail ale v tomhle místě není prudký, takže není ani tady nijak nebezpečný a běžné „celopéro“ všechno bez problému pobere.

Singtraily na Bílé mě baví díky jejich hravosti, protože tyto traily nejsou o krocení prudkých technických pasážích, ale hlavně o zábavě. Skoky jsou tu na obou trailech akorát tak velké, aby je mohl skočit i průměrný jezdec, ale zároveň jsou postavené tak, aby je nezkušený mohl přejíždět.

Lanovka na vrchol Zbojnické vyváží samozřejmě kromě bikerů i turisty a rodiny s dětmi, pro tu je připravený pestrý doprovodný program. Velmi populární tu je Pašerácká stezka, což je zábavně dobrodružná trasa pro celou rodinu, která startuje u výstupu sedačkové lanovky a celkem zahrnuje 13 stanovišť.

Pašerácká stezka má dětem navodit podobně dobrodružnou atmosféru, jakou tu dříve zažívali beskydští pašeráci, takže tu například budete procházet černým lesem, hledat pašeráckou skrýš nebo budete překonávat těžké úseky pomocí lana. Největším zážitkem tu pro děti, ale dost možná i dospělé, budou dobrodružné visuté mosty, které jsou natažené mezi stromy v lese a v poměrně solidní výšce se houpají. Před tím, než se vydáte na stezku, si na pokladně nezapomeňte vyzvednout pašerácký deník a batůžek, protože na stezce budete potřebovat například buzolu nebo dalekohled.

Rájem pro děti na Bílé je velký letní park, který najdete hned vedle hotelu...
Traily v Beskydech

Další stezkou je naučná stezka je Medvědí stezka, která také začíná u výstupu sedačkové lanovky, ale na rozdíl od Pašerácké je vhodná i pro kočárky, protože vede po široké zpevněné cestě. Stezka měří 3 km a dozvíte se na ní informace a zajímavosti o medvědech. K jejímu konci budete procházet i kolem zvířecí obůrky, kde si můžete pohladit muflonky.

Další rodinnou zábavou na Bílé jsou koloběžky, které si můžete zapůjčit v malém dřevěném domečku naproti pokladnám. Sedačková lanovka vás i s koloběžkou vyveze na vrchol Zbojnické a dolů pak můžete frčet po asfaltové cestě, která po zhruba čtyřech kilometrech dovede zpátky do areálu Bílá. Jedna jízda na koloběžce vás vyjde na 120 Kč, celý ceník zde.

Rájem pro děti na Bílé je velký letní park, který najdete hned vedle hotelu naproti centrálnímu parkovišti. Z tohoto parku přechází oči i nám, a to nám ještě přijde, že sem každý rok nějaká ta nová atrakce přibyde.

Těžko vyjmenovat všechny atrakce parku, děti tu můžou například dovádět na bungee trampolínách, na pirátském skákacím hradu s děly, na letní tubingové dráze, na jezírku v lodičkách nebo ve šlapacích autech.

Do letního parku spadá i protější část v lese, která hostí dětský lanový park, který je ze všech stran zabezpečený ochrannými sítěmi.

Ani tato lesní část nezůstává pozadu a děti si tu můžou hrát ve vodním světě, na pískovišti, v pravěké jeskyni nebo můžou rýžovat polodrahokamy. Park je v provozu každý den od 8 do 20 hod a v úterý a v pátek je možnost i večerního vstupu od 20 do 22 hod. Rodinné vstupné na celý den pro jedno dítě a jednoho až dva dospělé vyjde na 430 Kč. Celkový ceník zde.

Občerstvit se na Bílé můžete u horní stanice lanovky, kde je z loňska nově občerstvení U zbojníka Ondráše, kde si můžete poručit nealko i alko nápoje, tatranky nebo nanuky. Kromě toho, že si tu můžete odpočinout v lehátkách a užít si výhled na Lysou horu, můžete se tu i projít po tzv. Barefoot chodníku, tedy přírodním chodníku, který se skládá z písku, kamínků, většího kamení i kúry ze stromů. Tyto bosé stezky jsou v současné době velmi populární, protože takovou chůzí prokrvíte nohy, podpoříte imunitu a pravidelným tréninkem posílíte svaly, klouby a celkový pohybový aparát.

Teplé jídlo nebo svačinu si můžete dát i v Bistru Špicar v hlavním zázemí areálu u nástupu sedačkové lanovky. Zatímco loni jsme si tu pochvalovali domácí škvarkovou pomazánku, letos byla domácí syrečková!

Autor: