26. srpna 2021 • 19:30

Los Ligy mistrů: K City a PSG jde Lipsko! Barcelona proti Bayernu

Autor: Daniel Konečný, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový ročník Ligy Mistrů odstartuje 14. září a po losu v Istanbulu je jasné, že i letos se už ve skupinách dočkáme hned několika soubojů gigantů. Největší pozornost přitahuje skupina A. V ní se Paris Saint-Germain, v čele s Lionelem Messim, postaví stále se zlepšujícímu Lipsku a především Manchesteru City, které vede Pep Guardiola. Klíčový trenér v kariéře božského Argentince by navíc mohl ve svém týmu brzy přivítat zvučnou posilu, Cristiana Ronalda.



Několik let spolu bojovali za Chelsea, v roce 2012 s ní oslavili senzační zisk „ušatého poháru“ a včera Branislav Ivanovič s Michaelem Essienem měli tu čest rozlosovat základní skupiny Ligy Mistrů pro ročník 2021/2022. 

A pověstnou skupinu „smrti“ vytvořili z „áčka“, v němž se utkají poslední dva vicemistři Champions League, Manchester City a PSG. Oba kluby jsou díky bohatým majitelům na své domácí scéně dominantní, ale na premiérový úspěch v nejslavnější klubové soutěži čekají. 

V Paříži letos v létě za tímto účelem rozbili prasátko a přivedli několik fotbalových superhvězd v čele s Lionelem Messim. Anglický mistr se zaměřil místo kvantity na kvalitu. Z Jacka Grealishe učinili Cityzens nejdražší přestup v historii Premier League a navíc se dlouho snažili o kapitána Albionu, Harryho Kanea. Jeho přestup ovšem padl, a tak se pozornost stočila na jiného kanonýra, kterým má být v Juventusu nespokojený Cristiano Ronaldo! 

Oba velkokluby čeká ve skupině ještě Lipsko, vicemistr Německa, a belgický mistr Bruggy. Na papíře přímo spektakulární podívaná. 

Losování základních skupin Ligy mistrů v Istanbulu
Losování základních skupin Ligy mistrů v Istanbulu

Papírově nabitá je i skupina B s předloňským vítězem Liverpoolem, úřadujícím španělským šampionem Atléticem Madrid, AC Milán a Portem. K souboji velkoklubů dojde také v „éčku“, kde se utkají loňský vítěz Bayern Mnichov a FC Barcelona.

Velké déjà vu čeká na hráče Interu, Realu Madrid a Šachťaru Doněck. Tyto tři týmy se spolu totiž utkaly v rámci skupin i loni, jen letos nahradil Borussii Mönchengladbach debutant v Lize Mistrů, moldavský Šeriff Tiraspol, jenž se do soutěže probojoval z prvního předkola. To před ním dokázali v historii pouze dva týmy. „Žijeme svou pohádku,“ culil se Jurij Vernydub, kouč Šeriffu.

Letošní ročník se obejde bez české účasti jak mezi týmy, tak mezi hráči. Jediné české zástupce můžeme najít mezi vrcholnými činovníky Juventusu a Chelsea. Samozřejmě jde o Pavla Nedvěda a Petra Čecha, jejichž týmy se spolu střetnou v rámci skupiny H. Doplní je mistři Švédska a Ruska – Malmö a Zenit.   

V rámci slavnostního večera došlo i k vyhlášení individuálních cen. V tomto směru naprosto dominovala Chelsea, jejíž zástupci si odnesli ty nejdůležitější ceny, když Thomas Tuchel obdržel sošku za nejlepšího trenéra uplynulé sezony podle UEFA a Jorginho byl vyhlášen jejím nejlepším hráčem. „Je to pro mě velká věc. Vůbec nemám slov,“ byl ze svého prvenství nadšený favorit na zisk Zlatého míče. 

Rozlosování skupin:

Skupina A: Manchester City (ENG), PSG (FRA), Lipsko (GER), Bruggy (BEL)
Skupina B: Atlético (ESP), Liverpool (ENG), Porto (POR), AC Milán (ITA)
Skupina C: Sporting (POR), Dortmund (GER), Ajax (NED), Besiktas (TUR)
Skupina D: Inter (ITA), Real Madrid (ESP), Šachtar (UKR), Šeriff (MDA)
Skupina E: Bayern (GER), Barcelona (ESP), Benfica (POR), Dynamo Kyjev (UKR)
Skupina F: Villarreal (ESP), Manchester United (ENG), Atalanta (ITA), YB Bern (SUI)
Skupina G: Lille (FRA), Sevilla (ESP), Salzburg (AUT), Wolfsburg (GER)
Skupina H: Chelsea (ENG), Juventus (ITA), Zenit (RUS), Malmö (SWE)

Fotbalistou Evropy sběratel trofejí Jorginho

Nejlepším fotbalistou Evropy za sezonu 2020/21 se stal v anketě Evropské fotbalové unie UEFA italský záložník Jorginho z londýnské Chelsea. V hlasování předčil svého spoluhráče N'Gola Kantého a Kevina de Bruyneho z Manchesteru City. Poprvé v jedenáctileté historii ankety figurovali ve finální tříčlenné nominaci jen záložníci.

Devětadvacetiletý Jorginho, jenž vystřídal na trůnu polského útočníka Roberta Lewandowského, pomohl v minulé sezoně londýnské Chelsea k triumfu v Lize mistrů a poté přispěl i k italskému vítězství na mistrovství Evropy. V hlasování dostal 175 bodů, druhý De Bruyne měl 167 a třetí Kanté 160.

„Z tohoto ocenění mám opravdu velkou radost,“ uvedl v nahrávce během vyhlášení Jorginho a poděkoval všem, kteří mu na cestě za vítězstvím pomohli. „Zároveň děkuji i těm, kteří mi ale nevěřili a dali mi motivaci se pořád zlepšovat,“ prohlásil.

Rodák z brazilského přístavu Imbituba žije v Itálii od patnácti let a jeho pradědeček pocházel z Benátska. Během letního mistrovství Evropy nevynechal ani minutu a například v semifinálovém utkání proti Španělsku proměnil rozhodující penaltu. Právě pokutové kopy a přihrávky jsou jeho silnou stránkou. Vedle triumfu v Lize mistrů a ME vyhrál ve své životní sezoně i Superpohár.

Zástupci Chelsea následně uspěli i v dalších anketách, nejlepším brankářem Ligy mistrů byl vyhlášen Edouard Mendy, záložníkem sezony se stal Kanté a cenu pro trenéra roku zase bral Thomas Tuchel. „Tahle cena patří celému týmu,“ prohlásil Tuchel.

Nejlepším obráncem je Ruben Diáz z Manchesteru City, mezi útočníky vládl kanonýr Borussie Dortmund Erling Haaland. Fotbalistkou sezony byla zase vyhlášena Španělka Alexia Putellasová.

Cenu prezidenta UEFA dostal lékařský tým, reprezentační doktoři Dánska a kapitán Simon Kjaer, kteří pomohli na mistrovství Evropy zachránit život Christiana Eriksena. Ten zkolaboval v úvodním utkání s Finskem a musel být na hřišti resuscitován. Po následném převozu do nemocnice se podrobil operaci, při které dostal kardioverter-defibrilátor, jenž hlídá jeho srdeční rytmus. Oceněné doprovázel v zaplněném sále potlesk vestoje.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud