Babiš o sledování Zemanova okolí věděl

Na základě informací o zájmu BIS o prezidentova poradce Martina Nejedlého podnikl premiér kroky ve svém nejbližším okolí.

Premiér Andrej Babiš se snaží distancovat od informací, že tajná služba BIS podřízená jeho vládě sledovala nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana. Prezident přitom tvrdí, že mu premiér slíbil ukončit odposlechy telefonů jeho spolupracovníků.


Případ sledování Zemanova okolí popisujeme v časopise Neovlivní.cz Foto: Neovlivní.cz

“Nic takového jsem neříkal,” řekl v úterý premiér České televizi. Odpovědi na otázku, zda měl o akci BIS informace se ale vyhnul. Svá vyjádření od Zemanova nedělního vystoupení dávkuje a ohledně operace BIS mlží.

V časopise Neovlivní.cz ale přinášíme svědectví, z nichž jednoznačně vyplývá, že Andrej Babiš o zájmu BIS o prezidentovo okolí, zejména o poradce Martina Nejedlého, věděl. A považoval to dokonce za rizikovou záležitost, která by mohla jeho hnutí ANO v předvolební kampani stát politické body. Podnikl proto konkrétní kroky, které popisujeme v tištěném magazínu.

Případem se bude už ve čtvrtek zabývat sněmovní komise pro kontrolu BIS. Kauza má totiž dvě roviny: BIS mohla mít zcela ospravedlnitelné důvody, proč Nejedlého a spol. sledovat. Například kvůli jejich kontaktům na Rusko a byznysu. Tajná služba BIS má ze zákona povinnost monitorovat aktivity, které ohrožují bezpečnostní zájmy státu.

Jenže premiér nemá co prezidentovi slibovat, že zastaví jakoukoli akci tajné služby. Byť by se týkala i jeho okolí. Pokud je taková operace legální a odůvodněná, ani premiér do ní nemůže zasáhnout.

Miloš Zeman se přitom v rozhovoru pro deník Blesk přiznal, že po Andreji Babišovi chtěl, aby akci BIS skutečně zastavil. A Babiš mu to podle jeho slov slíbil.

„Pan premiér mi za přítomnosti pana kancléře sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ uvedl prezident doslova.

A jeho vyjádření následně potvrdil Mynář. “Seděl jsem u toho rozhovoru, kdy tato záležitost, kterou pan prezident zmínil, zazněla,” řekl Mynář Blesku.

Roztržka mezi prezidentem a premiérem nepřichází pro Andreje Babiše ve vhodnou dobu. Do voleb zbývá šest týdnů a pak bude Miloš Zeman ten, kdo bude držet vůči lídrovi ANO všechny trumfy v rukou.

Detaily o sledování Zemanova okolí i protiakci Andreje Babiše popisujeme v tištěném časopise Neovlivní.cz

Zdroj náhledové foto: Neovlivní.cz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email