Drama na strmém výšlapu. Roglič porazil i Mase a slaví druhé vítězství

  14:15aktualizováno  17:58
V desáté etapě spadl, což mu překazilo útok na nejbližší soupeře. O den později se mu však dařilo podstatně lépe. Primož Roglič zaútočil v závěrečném strmém stoupání a dojel si pro druhý etapový triumf na letošní Vueltě. V červeném dresu zůstává po jedenáctém dějství Christian Odd Eiking.

Vítězný Primož Roglič v cíli 11. etapy Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Ještě kilometr před cílem se na čele pohyboval osamocený Magnus Cort, poslední přeživší z pětičlenného denního úniku. V šesté etapě podobným způsobem oslavil triumf, povede se mu něco takového i nyní?

Nepovede.

ONLINE

11. etapu Vuelty jsme sledovali podrobně

Za Cortem se z hlavního pole vydala dvojice ve složení Primož Roglič a Enric Mas. Chvíli se zdálo, že by jejich taktizování mohlo dát ještě Cortovi šanci, jenže ve strmém výšlapu jezdci Education-Nippo došlo.

Oba cyklisté se kolem něj prohnali a rozdali si to o triumf. V samotném závěru pak nejvíce sil ukázal Roglič, který setřásl Mase a s třísekundovým náskokem finišoval na prvním místě.

„Byla to náročná etapa. Sice krátká, ale super horká. I já jsem v tom vedru trpěl, ale naštěstí mi zbyly nějaké síly do závěru,“ líčil Roglič. „Ten finiš byl hodně strmý, ale hezký. Byla to výzva.“

Slovinec z týmu Jumbo-Visma si tak ke triumfu v zahajovací časovce připsal druhé letošní vítězství na Vueltě. K tomu má i dvě druhá místa – jedno mimochodem po souboji s Cortem, který však tehdy prohrál.

„A i teď to bylo s Cortem natěsno,“ připomněl Slovinec. „Naštěstí se tentokrát pořadí otočilo. Pokaždé je hezké vyhrát. Nikdy nevíte, kdy to bude naposledy. Poděkování si zaslouží i můj tým, který celý den skvěle pracoval.“

Celkově si Roglič připsal už pětapadesátý triumf v profesionální kariéře a znovu ukázal: z jezdců na celkové pořadí je nyní na Vueltě nejsilnější.

Na třetím místě dorazil do cíle Miguel Ángel López, který měl manko 5 sekund. Sedm sekund ztratil Jack Haig, který přivedl do cíle skupinu i s Adamem Yatesem. Egan Bernal finišoval jako devátý s mankem 11 sekund.

V celkové klasifikaci dál zůstává prvníve vedení Eiking z Wanty-Gobert, který se v jedenácté etapě držel a dokončil ji desátý. „Moc jsem si etapu v červeném dresu užíval,“ vydechl poté.

Na druhého Guillauma Martina má v souboji o červený dres 58 sekund k dobru, na třetího Rogliče 1:56 minuty.

Další důležitou událostí dne bylo odstoupení sprintera Jaspera Philipsena, vítěze druhého a pátého dějství Vuelty.

Jezdec stáje Alpecin-Fenix se nepostavil na start a tým vysvětloval: Má slabou horečku, nechceme ohrozit jeho další část sezony, a proto odstupuje.

„Jsem hodně zklamaný, ale musím Vueltu opustit dřív, než jsem čekal,“ napsal Philipsen na sociálních sítích.

Z trojice českých cyklistů byl nejlepší Jan Hirt, který skončil 39. se ztrátou 2:51 minuty.

Jak se vše odehrálo

Krátká, ale vydatná. Jen 133,6 kilometrů.Žádná štreka to nebyla. Že by však byla jedenáctá etapa zadarmo? To ani náhodou. Jelo se ve velkém vedru, neustále nahoru-dolu, v závěru navíc čekala vrchařská prémie druhé kategorie a po ní strmý výšlap do cíle.

Malý únik. Den vhodný pro zdárný únik, tak se o etapě hovořilo. Ze začátku to tak ale příliš nevypadalo, protože před peloton se vydala jen pětice jezdců.

Uprchlíci. Nejznámějším jménem v čelní skupině byl Cort z Education-Nippo, vítěz šesté etapy. Dále zde figurovali Planckaert (Alpecin-Fenix), Lastra (Caja-Rural), Bou (Euskautel) a Vanhoucke (Lotto).

Nepustíme vás. Na čele hlavního pole se pohybovaly stáje BikeExchange a Jumbo-Visma. A ty pětici nikam nepouštěly. Uprchlíkům zprvu dovolily dvě minuty, poté ztrátu o 30 sekund snížily a dál jely v ostrém tempu.

Prémie. Skupina uprchlíků vzorně pokračovala a snažila se náskok udržet. Nijak nebojovala ani na sprinterské prémii 32 kilometrů před cílem, kterou jako první projel Planckaert.

Konec spolupráce. Šestnáct kilometrů před cílem však spolupráce skončila. Náskok na peloton se ztenčil na méně než minutu, a navíc se začalo stoupat na vrchařskou prémii druhé kategorie. Krátce po začátku stoupání se proto zvedl Cort a vydal se dopředu.

Sám. Hlavní pole postupně pohltilo zbylé uprchlíky a Cort zůstal před pelotonem sám. A vzdoroval skvěle. I přes urputnou snahu Bouwmana z Jumbo-Visma, který táhl balík, si dlouho držel 45sekundový náskok.

Nástupy. Deset kilometrů před cílem a dva pod vrcholem stoupání se začalo útočit i v pelotonu. Ze sedla se zvedl De la Cruz z UAE-Emirates a vydal se stíhat Corta. Ten sice o několik sekund ze svého náskoku přišel, do sjezdu měl ale stále k dobru přes 20 sekund.

Drama na cílové stěně. Bude mu to stačit, nebo ne? To byla otázka. Podobně jako v šesté etapě se Cort dlouho držel, čtyři sta metrů před cílem mu ale došlo. Kolem něj se přehnali hlavní favorité, z nichž nejvíce sil znovu ukázal Roglič.

Cyklistický etapový závod Vuelta

11. etapa (Antequera - Valdepeňas de Jaén)

133,6 km: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 3:11:00, 2. Mas (Šp./Movistar) -3, 3. López (Kol./Movistar) -5, 4. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 5. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 6. Bardet (Fr./DSM), 7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe), 8. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) všichni -7, 9. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 10. Eiking (Nor./Intermarché-Wanty-Gobert) oba -11, ...39. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -2:51, 150. Štybar -13:49, 156. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) -13:56.

Průběžné pořadí: 1. Eiking 41:48:57, 2. Martin (Fr./Cofidis) -58, 3. Roglič -1:56, 4. Mas -2:31, 5. López -3:28, 6. Haig -3:55, 7. Bernal -4:46, 8. A. Yates -4:57, 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -5:03, 10. Grossschartner -5:38, ...81. Hirt 1:17:01, 143. Štybar -1:50:09, 168. Černý -2:12:39.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Vondroušová postoupila do čtvrtfinále, v něm ji čeká rozjetá světová jednička

2. června 2024  10:50,  aktualizováno  12:42

Aktualizujeme Poslední Češka v pavouku Roland Garros míří mezi osmičku nejlepších, Markéta Vondroušová na druhém...

Fotbalová rarita: jeden tým, šest Kubátů v sestavě. Bratři, bratranec a děti

2. června 2024  12:29

Kubát, kam se podíváš! Fotbalový Sebuzín v sobotu napsal svoji Klabzubovu jedenáctku v menším...

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

Hokejový útočník Štancl podepsal nováčkovskou smlouvu v St. Louis

2. června 2024  10:34

Devatenáctiletý hokejový útočník Jakub Štancl podepsal nováčkovskou smlouvu s klubem NHL St. Louis...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...