Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Los Ligy mistrů: Chelsea vyzve Juventus, Manchester City narazí na PSG

Los základních skupin Ligy mistrů. foto: Reuters

Fotbalisté Chelsea, poslední vítězové Champions League, narazí ve skupině nového ročníku mimo jiné na Juventus. Zajímavé souboje nabídne „áčko“ s Manchesterem City či Paříží, nebo skupina E, v níž se potkají Bayern Mnichov s Barcelonou.
  20:05

Rozhodl o tom čtvrteční los, který se konal v tureckém Istanbulu.

Šestadvacet mužstev se kvalifikovalo přímo skrze své domácí soutěže, zbylých šest si muselo vybojovat příslušnost mezi elitou v nevyzpytatelných předkolech.

V nich nebyla nouze o překvapení, tím největším je asi Šeriff Tiraspol, první moldavský celek v historii Champions League.

A bude to pro něj velký zážitek, ve skupině D se totiž potká s Interem Milán, Realem Madrid a Šachtarem Doněck. Tato trojice na sebe mimochodem narazí podruhé za sebou.

Poslední šampion Chelsea se utká s Juventusem Turín, Petrohradem a Malmö. Poražený finalista Manchester City v souboji dvou největších favoritů celé soutěže narazí na posílený Paris St. Germain s útočníkem Lionelem Messim, dále na Lipsko a Bruggy.

Ve skupině F dojde na reprízu nedávného finále Evropské ligy mezi Villarrealem a Manchesterem United, doplní je Atalanta a Young Boys.

V béčku se střetnou Atlético Madrid, Liverpool, Porto a AC Milán, nejzvučnější mužstvo z „nejslabšího“ čtvrtého koše.

Stejně jako v minulé sezoně se mezi 32 týmů ve skupinách nedostal ani jeden český celek. Slavia vypadla v kvalifikaci ve 3. předkole s Ferencvárosem Budapešť, Sparta nestačila ve stejné fázi na Monako. Na soupiskách účastníků soutěže navíc nefiguruje ani jeden český hráč.

První zápasy jsou na programu 14. a 15. září.

Finále je naplánované na 28. května 2022 a bude jej hostit Krestovskij Stadion v ruském Petrohradě.

Los základních skupin Ligy mistrů

Skupina A: Manchester City, Paris St. Germain, RB Lipsko, Bruggy

Skupina B: Atlético Madrid, Liverpool, FC Porto, AC Milán

Skupina C: Sporting Lisabon, Borussia Dortmund, Ajax Amsterdam, Besiktas Istanbul

Skupina D: Inter Milán, Real Madrid, Šachtar Doněck, Šeriff Tiraspol

Skupina E: Bayern Mnichov, Barcelona, Benfica Lisabon, Dynamo Kyjev

Skupina F: Villarreal, Manchester United, Atalanta Bergamo, Young Boys Bern

Skupina G: Lille, Sevilla, RB Salcburk, Wolfsburg

Skupina H: Chelsea, Juventus, Zenit Petrohrad, Malmö

Hráčem roku zvolen záložník Jorginho

Samotný losovací aktiv UEFA tradičně natáhla udílením několika cen fotbalistům i fotbalistkám.

Nejlepším fotbalistou Evropy za sezonu 2020/21 se stal v anketě UEFA italský záložník Jorginho z Chelsea. V hlasování předčil svého spoluhráče N’Gola Kantého a Kevina de Bruyneho z Manchesteru City. Poprvé v jedenáctileté historii ankety figurovali ve finální tříčlenné nominaci jen záložníci.

Devětadvacetiletý Jorginho, jenž vystřídal na trůnu polského útočníka Roberta Lewandowského, pomohl v minulé sezoně londýnské Chelsea k triumfu v Lize mistrů a poté přispěl i k italskému vítězství na mistrovství Evropy. V hlasování dostal 175 bodů, druhý De Bruyne měl 167 a třetí Kanté 160.

„Z tohoto ocenění mám opravdu velkou radost,“ uvedl během vyhlášení Jorginho a poděkoval všem, kteří mu na cestě za vítězstvím pomohli. „Zároveň děkuji i těm, kteří mi ale nevěřili a dali mi motivaci se pořád zlepšovat,“ prohlásil.

Zástupci Chelsea následně uspěli i v dalších anketách, nejlepším brankářem Ligy mistrů byl vyhlášen Edouard Mendy, záložníkem sezony se stal Kanté a cenu pro trenéra roku zase bral Thomas Tuchel. „Tahle cena patří celému týmu,“ prohlásil kouč.

Nejlepším obráncem je Ruben Diáz z Manchesteru City, mezi útočníky vládl Erling Haaland, kanonýr Borussie Dortmund.

Nejlepší fotbalistkou sezony byla vyhlášena španělská záložnice Alexia Putellasová z Barcelony.

Cenu prezidenta UEFA dostal lékařský tým, reprezentační doktoři Dánska a kapitán Simon Kjaer, kteří pomohli na mistrovství Evropy zachránit život Christiana Eriksena. Ten zkolaboval v úvodním utkání s Finskem a musel být na hřišti resuscitován. Po následném převozu do nemocnice se podrobil operaci, při které dostal kardioverter-defibrilátor, jenž hlídá jeho srdeční rytmus. Oceněné doprovázel v zaplněném sále potlesk vestoje.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...