Hlavní obsah

Hypotéky pojedou, zdražování navzdory

Hypotéky sice zdražují a podle analytiků sazby postupně vzrostou z necelých dvou ke dvěma a půl až třem procentům, ale na výrazné ochabování zájmu a finančních možností žadatelů to zatím nevypadá. Tři procenta byla léta zcela běžnou sazbou, byť samozřejmě procentní rozdíl směrem nahoru znamená vyšší splátky o několik tisíc měsíčně.

Ilustrační snímek.

Článek

Lidé, kteří si ale vzali superlevné hypotéky, je mají zafixované na pět, sedm let a noví žadatelé už s dražší sazbou v kontextu svých příjmů počítají. Přes zdražování jsou hypotéky stále z dlouhodobého hlediska nejlevnějšími úvěry.

Růst cen přibrzdí – možná

Podle ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka je možné, že o něco dražší hypotéky přibrzdí dramatický růst cen nemovitostí, tak jak tomu bylo v minulosti.

„Pokles objemu nových hypoték z června na červenec o 21 procent není v pohledu předchozích šesti let nic výjimečného. O žádném velkém ochabování hypotečního boomu bych tedy zatím nemluvil,“ říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Podle Hypoindexu objem nových hypoték, včetně refinancování, v červenci činil 35,3 miliardy korun.

Průměrná hypotéka už činí 3,2 milionu

Finance

Meziročně to je o 63 procent více, v porovnání s červencem roku 2019 dokonce o téměř 130 procent více. A podle Skořepy to „na konec hypoteční jízdy zatím nevypadá“.

Meziměsíčně sice objem nových hypoték spadl o devět miliard, ale děje se tak z dlouho trvajícího značného růstu.

„Meziměsíční údaje jsou obvykle zatíženy sezonností. U hypoték je červenec tradičně slabší než červen,“ vysvětluje Skořepa.

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci poskočila z červnových 2,13 na 2,23 procenta.

„Dramatického zdražování hypoték se však Češi obávat nemusí. Trh nyní očekává, že základní úroková sazba České národní banky v horizontu dvanácti příštích měsíců vystoupá ze stávající úrovně 0,75 až na rovná dvě procenta. Nad tuto úroveň by však dále růst neměla,“ soudí ekonom Lukáš Kovanda.

V červenci sice objem nových hypoték spadl, ale z obrovského růstu, a navíc je to běžné

Pro hypoteční trh to podle něj znamená, že „nelze čekat růst průměrné sazby hypoték výrazněji nad úroveň tří procent“.

Na úrovni dvou procent byla základní sazba v období od května 2019 do února 2020. Průměrná sazba hypoték se v tomto období přitom pohybovala v pásmu od 2,4 do 2,8 procenta.

Peníze ztrácejí rychle na hodnotě

„Ač vazba mezi základní sazbou ČNB a hypotečními sazbami rozhodně není nejtěsnější, jisté vodítko přece jenom poskytuje. Poměrně bezpečně tak lze tvrdit právě to, že trh nyní vskutku neočekává, že by měla průměrná sazba vystoupat výrazněji nad úroveň tří procent. Je otázka, zda vůbec této úrovně v příštích třech letech dosáhne. Nelze vyloučit, že zůstane v celém období pod ní,“ uvažuje Kovanda.

Raději splácet hypotéku než nájem. Mnozí Češi ale na ni nemají

Finance

Připomíná, že roli hraje značná inflace cen aktiv, tedy třeba citelný růst hodnoty nemovitostí, a to, že například Němci čelí záporným úrokům ze svých celoživotních úspor.

Lidé si proto berou hypotéky i na částky, které mají na hotovosti, ale vidí, že cena hypotéky, i kdyby stála tři procenta ročně, je pořád výrazně nižší než reálná spotřebitelská inflace a třeba zejména ztráta hodnoty peněz ve stavebnictví.

Inflace jim pak z pohledu reálné hodnoty samovolně umazává dluh z hypotéky. Je však třeba mít stálé příjmy či hotovostní rezervu na pravidelné splátky, které se po skončení fixačního období mohou zvýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám