Jan Malý
28. srpna 2021 • 04:50

Slavia v Konferenční lize: nová šance na úspěch, co peníze a přestupy?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
13
  • Video se připravuje ...

    Vystoupení Slavie v nové sezoně evropských pohárů zatím zavání fiaskem. Český mistr neuspěl v konfrontacích s maďarským Ferencvárosem Budapešť a polskou Legií Varšava, tedy soupeři v Evropě druhé (spíš ještě nižší) výkonnostní kategorie. Liga mistrů i Evropská liga se pro červenobílé uzavřela, spadli do „céčkové“ Konferenční ligy, kde se v základní skupině poměří s Feyenoordem Rotterdam, Unionem Berlín a Maccabi Haifa. Jaké to bude mít pro klub důsledky?

  • Hůř porostou hodnoty hráčů

    Hráč, jenž válí jen v české lize, zahraniční zájemce moc nenadchne. Kluby z nejlepších evropských soutěží chtějí mezinárodní štempl, chtějí vidět, že případná posila obstojí na úrovni, která je pro ně samotné běžná. Proto bylo pro Slavii velmi důležité, že se dobře prezentovala proti anglickým, německým či francouzským celkům. Že se jim vyrovnala, že její hráči ukázali, že v téhle konkurenci stačí. O slávisty rostl zájem, ruku v ruce s tím stoupala i jejich hodnota.

    V Konferenční lize budou zápasy proti vyslancům nejprestižnějších lig vzácností, los ale Slavii nahrál těžkou skupinu s Feyenoordem a Unionem Berlín, což jí v tomhle směru prospěje. Dá se však čekat, že nově vzniklá soutěž bude nejméně na očích, zájem o hráče a jejich ceny porostou hůř než ve zbylých dvou nabitějších soutěžích. Mnohamilionová přestupní částka za Abdallaha Simu, kterou si v Edenu malovali, tu těžko vyklíčí. Dvacet milionů euro za senegalského křídelníka je za současné konstelace nereálných.

    Slávistický talent Abdallah Sima

  • Výprodej? Těžko

    Slavia se chlubí širokým kádrem, díky němuž může lepit četné absence. Na druhou stranu před uzávěrkou soupisek v evropských pohárech vždy řeší, že na tu svou nemůže několik hráčů kvůli limitům ze strany UEFA zapsat. Celkově totiž vydržuje až nezdravě početný tým. Zeštíhlí? Nedá se zřejmě moc počítat, že nějak radikálně. Z velkých odchodů je nejreálněji ve hře přestup mladého stopera Davida Zimy do FC Turín, což by klubu z Edenu bodlo i finančně. Ale je otázkou, zda dopadne.

    Řeší se budoucnost Micka van Burena, nejvážněji se o něj v posledním období zajímal Slovan Bratislava. A dál? Ze stěžejních hráčů momentálně nevypadá, že by někdo odešel. Abdallah Sima byl na startu sezony nepřipraven a zatím nepodává zářivé výkony, těžko se najde někdo, kdo by v Edenu klepal s naplněným rancem zlatých mincí přes rameno. Ani odchod Nicolae Stancia, o něhož před několika týdny stál Galatasaray Istanbul, není žhavý.

    O Davida Zimu je údajně zájem v Serii A, nejvíce se vyptává FC Turín. S konkrétní nabídkou však zatím váhá

  • Ekonom se nehroutí

    Slávistický trenér Jindřich Trpišovský mluvil po vyřazení od Legie Varšava v boji o Evropskou ligu o tom, že sešup do Konferenční ligy je pro klub z ekonomického hlediska paradoxně výhodnější. Jak to číst? Za pád do třetí evropské soutěže neměl tým vypsanou žádnou prémii, v tom mimo jiné leží vysvětlení Trpišovského slov. Jinak je Evropská liga logicky finančně lukrativnější než Konferenční, byť ne nějak razantně.

    Vstupní bonus do základní skupiny Konferenční ligy je v přepočtu zhruba o dvacet milionů korun nižší (75 milionů korun). Ve třetí evropské soutěži jsou nižší i odměny za výhry, remízy, postupy, tudíž celková částka už nějaký rozdíl může udělat, zvlášť v konkurenci, kterou Slavia v Konferenční lize vyfasovala. Podle šéfa kolosu z Edenu Jaroslava Tvrdíka se i v téhle sezoně počítá se ziskem. „Letos máme cíl opět udržet ziskovou Slavii, zisk by se měl pohybovat na úrovni 100 až 200 milionů korun,“ načrtnul Tvrdík na předsezonní tiskové konferenci. Je však otázkou, jak je potřeba rozpočet doplnit prodejem hráčů.

    SESTŘIH: Legia - Slavia 2:1. Obrat domácích, český mistr míří do Konferenční ligy
    Video se připravuje ...

  • Šance na úspěch

    Slavia se ocitla ve společnosti, kde se nekoncentruje taková kvalita, byť protivníky do základní skupiny asi nemohla dostat slovutnější. Postup by měl být ale i tak jasným cílem. Červenobílí se namlsali dvěma taženími do čtvrtfinále Evropské ligy v posledních třech sezonách, mezitím si zahráli i Ligu mistrů. V Konferenční lize by měli mít ambice dojít hodně daleko.

    „Musíme se připravit a vzít si ponaučení z minulého roku, kdy jsme vypadli z Ligy mistrů po nešťastném zápase, kdy rozhodla opakovaná penalta. Bylo to, jak to bylo. Potom jsme se zvedli a udělali jsme neskutečnou cestu Evropskou ligou, tak proč bychom letos nemohli udělat neskutečnou cestu Konferenční ligou,“ vyhlásil obránce „sešívaných“ David Zima. Hned základní skupina sílu družiny trenéra Jindřicha Trpišovského významně otestuje. Pokud ji zvládne, předpoklady pro úspěch by tím potvrdila.

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud