Hlavní obsah

Do front se Češi nehrnou, raději zvolí samoobslužné pokladny a zaplatí kartou

Novinky, bab

Dlouhé fronty u pokladen má rád málokdo, dvě pětiny Čechů se do nich ani nezařadí a vydají se rovnou k samoobslužné pokladně. Když už si do nich stoupnout musí, nejdříve zhodnotí obsahy vozíků ostatních a zvolí vhodnou řadu, kde nejspíš stráví nejméně času.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na chování Čechů v nákupních frontách se zaměřil letní průzkum společnosti Mastercard.

Hlavně ušetřit čas

Ukázal, že pro nakupující je nejdůležitější hlavně úspora času, který musí v obchodech strávit, proto před dlouhou frontou u standardních pokladen dva z pěti oslovených raději zvolí pokladnu, kde se tzv. obslouží sami.

Moderní nakupování hýbe Českem, bez front i pokladních

Finance

Češi se také při nakupování v supermarketu snaží odhadnout velikost nákupů jednotlivých zákazníků v různých frontách. K pokladně, kde mají lidé nejmenší nákupy, by bez zaváhání zamířilo 44 procent lidí. Pokud je u pokladny uvedeno, že nepřijímá karty, ale pouze hotovost, obloukem se jí vyhne více než třetina (37 procent) respondentů.

Zdržování při placení Čechy vytáčí

„To bude na dlouho.“, „Mohl to mít připravené.“, „Plať kartou!“ - to jsou jedny z myšlenek, které lidi ve frontách napadají, když zákazníkovi před nimi trvá placení nákupu extrémně dlouho. Zdlouhavé přepočítávání mincí spolehlivě vytočí naprostou většinu lidí.

Frontu v obchodě však musíme často stát nejen u pokladen. Více než dvě pětiny Čechů pak nesnášejí, když nakupující, který je na řadě, nemá dopředu vybráno azdržuje tak ostatní. Zhruba stejný počet lidí nese s nelibostí, když si lidé berou velkou objednávku i pro ostatní, kteří ve frontě nestojí.

Naštvaní bývají nakupující i na obsluhu, více než čtvrtina lidí vnímá negativně, když vyřízení objednávky jí zabere hodně času.

Ale umíme být i klidní a bezkonfliktní, každý pátý oslovený v průzkumu uvedl, že ho ve frontě nevytočí vůbec nic.

Hlavně bezkontaktně

Placení kartou již v Česku převzalo nadvládu nad platbami hotovostí. Například nedávný průzkum Česká bankovní asociace ukázal, že platbu debetní kartou upřednostňuje sedm z deseti Čechů. Bezhotovostním transakcím dominuje pak bezkontaktní technologie, kterou upřednostňují čtyři pětiny populace.

Češi platí hlavně bezkontaktně. Hotovosti se přesto vzdát nechtějí

Finance

Také průzkum Mastercard ukázal oblibu bezkontaktních plateb, které byly v Česku zavedeny před deseti lety. Češi oceňují především rychlost (98 procent) a dvě třetiny je považují za bezpečnější.

Zajímavostí také je, že při platbě jízdenek v městské hromadné dopravě preferuje bezkontaktní platbu 62 procent respondentů (40 procent platební kartou a 22 procent mobilním telefonem).

Platbu kartou Češi hojně využívají i v případě restaurací a barů (73 procent), ale i při drobných útratách na tuzemských výletech (62 procent) nebo za parkovné (53 procent).

„Pro každého z nás je čas velmi cennou komoditou a určitě ho rádi trávíme jinak než ve frontách. Oproti dřívějším dobám, kdy nakupující ve frontách rozčilovala platba kartou, se situace po deseti letech bezkontaktních plateb otočila, a naopak emoce zdvihá primárně právě zdlouhavé přepočítávání hotovosti. Bezkontaktní platby nabízejí nejen úsporu času, ale i pohodlné a bezpečné řešení,” uvedl Michal Čarný ze společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Anketa

Pokud obchod nabízí samoobslužné pokladny, využíváte je?
Ano, vždy, bez ohledu na to, jestli jsou u standardních pokladen fronty, nebo ne.
28 %
Ano, ale jen občas, třeba když mám menší nákup, nebo je u běžných pokladen fronta.
34,7 %
Ne, raději jdu s nákupem k běžné pokladně.
37,3 %
Celkem hlasovalo 6120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám