Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch | foto: Petr Topič, MAFRA

Vojtěch vyloučil podzimní lockdown, za špatná opatření mohou padat hlavy

  • 450
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyloučil, že by na podzim zavedl tvrdý lockdown. Vláda počítá s několika scénáři, žádný však nezahrnuje uzavírání služeb nebo obchodů. Ministr to uvedl ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„Jsme v jiné situaci než jsem byli před rokem. Předtím byla imunizace nulová, dnes díky očkování je celková imunita na mnohem vyšší úrovni. Předpokládáme, že ta situace bude letos mnohem lepší než loni,“ řekl na úvod Vojtěch.

Vláda podle něj počítá se třemi scénáři, které mohou na podzim nastat, ani jeden z nich však nezahrnuje tvrdý lockdown (zavřené služby nebo obchody). Omezovat by se mohly například hromadné akce.

Vojtěch na Twitteru před vysíláním zveřejnil také graf, který dokazuje účinnost vakcín. „Graf je jasným argumentem pro všechny, kteří pochybují o účinnosti vakcín. Ukazuje počet vážných průběhů covidu-19 v Izraeli.“

„Ministerstvo před rokem žádný plán nemělo, jediné, co se dělo byly časté změny ministra zdravotnictví. Rád slyším, že se tu zvažují různé varianty,“ reagoval na Vojtěcha Vlastimil Válek.

Pandemický stav a proticovidová opatření byl měla podle ministra platit do září, vše bude podle něj záviset na vývoji situace na začátku školního roku.

„Dovedu si představit, že budeme respirátory nosit v MHD. Ochrana dýchacích cest je užitečná, ale pokud sedím v místnosti, kde jsou všichni očkovaní, tak nevidím důvod mít respirátor,“ uvedl Válek.

Žáci by se měli na začátku září testovat třikrát. „Pokud bude situace dobrá, tak opatření upravíme. Vše je ve prospěch toho, aby školy mohly fungovat,“ uvedl Vojtěch k testování žáků.

Lékař Vlastimil Válek s testováním souhlasí, nelíbí se mu však pohrůžky restrikcemi například, že děti nemůžou zpívat.

Soud zrušil respirátory v budovách i MHD. Ministerstvo vydá opatření znovu

Jedna z otázek směřovala také na soudem zrušená opatření. Vojtěch uvedl, že z toho vyvodí důsledky. „Proběhl interní audit, o kterém zatím nechci mluvit. Jeho výsledky zveřejním v září. Nemohu vyloučit personální změny,“ odpověděl ministr.

Soudy zrušily více než 25 mimořádných opatření, které ministerstvo v době boje proti epidemii covidu-19 vydalo. Často argumentovaly tím, že nebyly dobře odůvodněné. Vojtěch proto po svém návratu zadal audit, aby prověřil, zda a kteří jeho podřízení chybovali.

Vláda také nejdříve rozhodla, že od září nebude pojišťovna proplácet testy na covid-19, poté rozhodnutí změnila. Vojtěch vyloučil, že by se jednalo o politický krok. „Pan premiér se obával, že pokud by si lidé museli test zaplatit, snížil by se počet testovaných. Otázka politických preferencí nehrála roli,“ upřesnil Vojtěch.

V pondělí se bude projednávat očkování třetí dávkou. Přeočkování se bude týkat především chronicky nemocných a starších lidí. Podle Vojtěcha by mělo začít v polovině září.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video