Před bezmála čtyřiceti lety si dali členové švédské popové skupiny ABBA „dočasnou přestávku“. Toto intermezzo trvalo déle, než by se fanouškům líbilo, nyní se ale přece jen dočkali konce odmlky: Agnetha Fältskogová, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstadová vydají úplně nové album Voyage obsahující deset skladeb. Ty zazní v Londýně na virtuálním koncertě, během kterého avataři členů kapely zazpívají nové písničky a samozřejmě i nejznámější hity skupiny.

Podle kvarteta se nápad na nové album zrodil během příprav na koncert, který se uskuteční příští rok ve speciálně postavené aréně. „Nejprve to byly jen dvě písně. Potom jsme si ale řekli: ‚Možná bychom jich měli udělat ještě několik‘,“ prozradil Andersson, který byl společně s Ulvaeusem autorem většiny skladeb kapely, serveru BBC

Na čtvrteční tiskové konferenci představila ABBA dvě písně alba Voyage. První z nich je klavírní balada I Still Have Faith In You, která poukazuje na stále existující pouto mezi členy kapely. „Když Benny tuto píseň zahrál poprvé, věděl jsem, že je o nás,“ řekl Ulvaeus. „Vznikla proto, abychom si uvědomili, jak je vlastně nepředstavitelné být tam, kde jsme teď. Vždyť po téměř 40 letech vydáváme nové album, a navíc jsme stále nejlepšími přáteli,“ dodal.

ABBA - I Still Have Faith In You

Druhá skladba se jmenuje Don't Shut Me Down. Je to melodrama v duchu slavného hitu The Day Before You Came, který je o ženě, jež se po letech vrací ke svému bývalému partnerovi. „Požádal jsi mě, abych neodcházela, tak jsem zase tady – a stále tě miluji,“ zpívají společně Fältskogová a Lyngstadová v nové písničce.

Don't Shut Me Down

Zbytek skladeb si fanoušci budou moci poslechnout 5. listopadu, kdy nové album Voyage vyjde. Radost budou moci sdílet i se členy kapely, kteří s ničím takovým ani nepočítali. „Bennyho nahrávací studio je tak přátelským prostředím, že než jsem se nadála, už jsem si užívala nahrávání nového alba,“ uvedla Fältskogová.

Virtuální koncert bude spíše sérií vystoupení, protože se bude opakovat po šest večerů. Zahájení proběhne 27. května příštího roku a cena vstupenek má začínat na 21 librách (asi 620 korun). Avatary členů skupiny ABBA (kterým se říká „abbataři“) bude doprovázet desetičlenná živá kapela. Tyto trojrozměrné digitální postavy navrhla společnost Industrial Light and Magic, kterou založil tvůrce Hvězdných válek George Lucas. „Abbataři“ jsou výsledkem práce 850 lidí a 160 kamer, před nimiž Agnetha, Frida, Benny a Bjorn zpívali a tancovali po dobu pěti týdnů. Jde tedy o dokonalé kopie samotných hudebníků.

Abba - Mamma Mia (Official Music Video)

ABBA - I Still Have Faith In You

Don't Shut Me Down

Abba - Mamma Mia (Official Music Video)