Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

ABBA vydá po 40 letech nové album. Členy skupiny nahradí na turné hologramy

Kultura

  19:41
V rámci celosvětově přenášeného live streamu ABBA Voyage potvrdili Benny Anderson a Björn Ulvaeus, skladatelský tandem slavné švédské kapely, že čtveřice natočila nové album a chystá se také na turné.

Je to tedy oficiální, švédský popový fenomén se po letech váhání a odmítání pohádkových nabídek na znovusjednocení (ta z roku 2000 činila neuvěřitelné dvě miliardy za sérii sta koncertů) vrací s novou deskou.

Připravované album Voyage vyjde 5. listopadu a má navazovat na desku The Visitors z roku 1981.

Čtveřice se také příští rok vydá na turné, ovšem nebude na něm vystupovat fyzicky, ale prostřednictvím hologramů.

Pomocí techniky capture motion, využívanou ve filmu, byli ve studiích vytvořeny počítačoví omlazení „dvojníci“ Bennyho Andersona, Björna Ulvaeuse, Agnethy Fältskog a Anni-Frid Lyngstad. Pracovala na nich společnost Industrial Light & Magic, kterou založil George Lucas, tvůrce ságy Star Wars. 

Album bude mít 10 skladeb

Na zmíněném streamu byly představeny záběry studia, kde ABBA avataři vznikají, a zazněla rovněž první nová písnička, emotivní balada I Still Have Faith In You.

Obal nového alba skupiny ABBA Voyage.

„Když Benny poprvé zahrál tu melodii, bylo nám jasné, že tahle písnička musí být o nás čtyřech,“ řekl Björn Ulvaeus. 

„Původně jsme počítali s dvěma novými skladbami, ale pak jsme si řekli – proč jich nenapsat víc? Takže jsme nahráli deset a je z toho album,“ uvedl Benny Anderson. 

„Na jaře 1982 jsme si dali pauzu a teď jsme se rozhodli, že je na čase ji ukončit,“ sdělila ABBA v prohlášení. „Říká se, že čekat víc než čtyřicet let mezi deskami je neuváženost, takže jsme nahráli pokračování k The Visitors,“ dodala skupina.

I Still Have Faith In You (2021):

Na Voyage budou podle Andersona ty nejlepší skladby, které byli s Björnem v tuto chvíli napsat. A na otázku, co je nejúžasnější na tom být členem kapely, jako je ABBA, odpověděl Benny Anderson se svým typickým humorem, že v prvé řadě to, že se absolutně nemusí starat o peníze. 

Co říkáte na návrat skupiny ABBA po 40 letech?

celkem hlasů: 2106

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00čtvrtek 9. září 2021. Anketa je uzavřena.

Vítám ho a těším se na nové album, hologramový koncert mi nevadí1109
Album si rád(a) poslechnu, ale radši bych skutečný koncert540
Skupina se o návrat neměla pokoušet. Měli bychom si ji pamatovat z dob její největší slávy378
Tuším fiasko s albem i koncerty79

Skupina ABBA vznikla ve Stockholmu v roce 1972 a šlo o jednu z nejúspěšnějších kapel všech dob.  Do roku 2010 prodala přes 375 milionů desek a ve své době vydělávala víc než švédský koncern Volvo. V jejím katalogu najdeme hity jako Waterloo, Mamma Mia, S.O.S. Voulez Vous, Our Last Summer, Ring Ring, Fernando, When I Kissed The Teacher a mnoho dalších. Některé z nich zazněly i v mimořádně úspěšném snímku Mamma Mia! a pokračování Mamma Mia! Here We Go Again.

Kapelu tvořily dva páry,  Benny Anderson a Björn Ulvaeus měli na starosti hudbu, texty a doprovodné vokály, Agnetha Fältskog a Anni-Frid Lyngstad sólový zpěv. 

Protínaly se nejen jejich profesní životy, ale i soukromé. Anni-Frid tvořila pár s Bennym a Agnetha s Björnem. První dva se vzali v roce 1978, tedy zhruba ve stejné době, kdy druzí dva požádali o rozvod. Pochroumané vztahy nakonec vedly k rozpadu kapely. 

Don’t Shut Me Down (2021):

Autor: