Jak na jarní rozkvetlou zahradu. Výsadbu cibulovin je potřeba stihnout do prvních mrazíků

 Zahrada 
03. září 2021 09:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nad jarní záplavu tulipánů, narcisů a hyacintů Pixabay
Jestli se chcete příští rok na jaře těšit z krásy tulipánů nebo narcisů, září je ideální doba pro zasazení cibulovin.

Barevné záhony, které hrají všemi odstíny, jsou nejen na oko příjemné, ale navíc zaženou každé chmury. A čím jiným přivítat příští jaro než nádhernými tulipány, narcisy nebo hyacinty. Má to ale jeden háček. Cibulky musejí jít do země už letos na podzim.

Než přijdou mrazy

Ideální doba pro výsadbu jarních cibulovin je září, říjen. Ale záleží to hodně i na venkovní teplotě. Ta by neměla přes den klesnout pod 12 stupňů Celsia, u tulipánů a hyacintů až pod 9 stupňů Celsia. Důležité však je, aby přes noc nepadly mrazíky. 

Důležitá je hloubka 

Při výsadbě cibulovin je důležité dodržet správnou hloubku a vzdálenost. Tu vám jednak může doporučit sám výrobce, ale obecně platí, že hloubka zasazení cibule musí být dvoj až trojnásobkem výšky konkrétní cibule. A konkrétně tulipány se sázejí až do hloubky čtyřnásobku výšky cibule. Jenom díky správné hloubce máte jistotu, že vám cibuloviny přečkají zimu. Od sebe by měly být umístěny zhruba na dvojnásobek jejich šířky. Cibulky byste měli položit do země na bok, nebo je situovat dle směru růstu.

Nenáročné na stanoviště

Cibuloviny nebývají nijak náročné na půdu. Ta by měla být propustná a humózní. Květinám také vyhovuje jak slunné stanoviště, tak i polostín, například pod stromy nebo keři. Co se týká množství, tím určitě nešetřete. Nádherně vypadají husté záhony plné květů, proto určitě vysázejte desítky kusů cibulovin. Ideální je vysazovat část tulipánů, část narcisů a část hyacintů a tuto kombinaci opakovat. 

Pro opozdilce

Pokud propásnete podzimní sázení, nemusíte zoufat. Cibuloviny lze zasadit i v jarních měsících. Ale počítejte s tím, že se tím pádem posune i kvetení, a to o 6 až 13 týdnů. Bohužel, o to méně se pak můžete těšit z květů. Ty totiž v horku začínajícího léta moc dlouho nevydrží. Na druhou stranu si můžete udělat radost i na Vánoce a potěšit se krásou a vůní hyacintů. O tom, jak je donutit vykvést na svátky, jsme psali zde.

 Zdroj: bigblogofgardening.com, countryliving.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod