Hlavní obsah

Ve jménu moderních technologií. Novodobí kutilové se potkají na pražském výstavišti

Praha

Příští víkend se na Výstavišti Praha v Holešovicích bude konat v pořadí již čtvrtý ročník pražského Maker Fairu, festivalu novodobých kutilů. Na místě se představí na 130 vystavovatelů se zhruba 150 expozicemi, atrakcemi a workshopy – návštěvníci si budou moci stejně jako na minulých ročnících vyzkoušet nové technologie, ale také nejrůznější řemesla.

Ukázka z uplynulých dvou ročníků festivalu Maker Faire PragueVideo: archív organizátorů

 
Článek

„Ačkoliv se často setkáváme s představou, že Maker Faire je hlavně pro fanoušky elektroniky a techniky, letošní ročník nabídne řadu tvůrců, kteří pro své výrobky využívají především ruční práci. K nejzajímavějším však patří právě kombinace osvědčených letitých výrobních postupů s moderními technologiemi,“ prohlásil Jan Kužník, jeden z programových šéfů festivalu z pořádajícího spolku Žádná věda.

Jako příklad uvedl tkalcovský stav řízený miniaturním počítačem Arduino, k vidění budou ale také například propracované svítící šperky s dálkovým ovládáním.

„Někteří makeři dávají průchod své tvořivosti při výrobě efektních kapalných svítidel pro designovou domácnost, další své výrobky skládají z papíru nebo z uzlíků na prádelní šňůře,“ doplnil Kužníka jeho kolega Jiří Zemánek.

Foto: archív organizátorů

Loňský ročník Maker Fairu

Foto: archív organizátorů

Pro návštěvníky bude přichystáno hned několik atrakcí a workshopů.

Na letošním Maker Fairu budou vystavovatelé nejen z Česka a Slovenska, ale také z různých částí Evropy. „Představí se navíc i celá řada škol, zájmových kroužků a otevřených dílen,“ prohlásila mediální zástupkyně festivalu Leona Daňková.

„Lákavý program si připravily například Laborky ze Slaného. Střelbu z největšího vzduchového děla na světě si budou moci návštěvníci veletrhu sami vyzkoušet, kutilové z Laborek si nachystali ještě další unikátní výzvu – chůzi po ploše s nízkým třením. Na ní si odvážlivci vyzkoušejí, jak je tření pro náš pohyb důležité. A jak těžké je chodit, když se nohy nemají o co opřít,“ konstatovala Daňková.

Foto: archív organizátorů

Jeden z členů Raketové základny Bratronice

Foto: archív organizátorů

Pro návštěvníky bude přichystáno hned několik atrakcí a workshopů.

Jednotlivé atrakce a expozice budou uvnitř i pod širým nebem. „Před Průmyslovým palácem se budou moci návštěvníci potkat se členy Raketové základny Bratronice, kteří doslova žijí ve vlastnoručně vyrobených kulisách z postapokalyptického filmu. Uvidí tak například auta šlehající oheň a osazenstvo jako vystřižené z filmu Mad Max. Vedle nich se budou prohánět dálkově řízené drony, supět parní stroj, podomácku vyrobené formule nebo hráči ryze české hry Jugger s mottem Sportem k trvalé kreativitě,“ uzavřela Daňková.

Maker Faire Prague 2021 se bude konat v sobotu 11. září a v neděli 12. září. První víkendový den mohou lidé Výstaviště navštívit od 10:00 do 18:00, během druhého dne pak od 10:00 do 17:00. Jednodenní vstupné stojí 250 Kč, rodina nicméně může zvolit zvýhodněné vstupné za 450 Kč.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám