Založit trávník na podzim je lepší než na jaře. Už jen proto, že ušetříte peníze

 Zahrada 
05. září 2021 16:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na podzim travní semena lépe vzejdou Pixabay
Trávník je vhodné založit buď na jaře, nebo na podzim. Právě podzimní výsev je ale podle odborníků v mnohém lepší než jarní. Důvodů je několik.

Pokud potřebujete obnovit starý trávník nebo chcete založit zcela nový, máte nyní ideální příležitost. Příští rok se tak můžete těšit na krásný a hustý pažit. A dobrou zprávou je, že vás to vyjde levněji, než když budete se zakládáním nového pažitu otálet až do jara.

Trávník lze založit prakticky celoročně, ale například uprostřed horkého léta nemusíte být s ohledem na vysoké teploty tak úspěšní. Proto se obecně dporučuje zasít travní semeno na jaře nebo na podzim. Mnozí zahradníci tvrdí, že právě podzimní výsev má ještě více výhod než jarní.

Počasí hraje do karet

Klíč k úspěchu podzimního založení trávníku spočívá především v počasí. Pokles teplot, silnější ranní rosy a častější dešťové srážky - to vše tvoří ideální podmínky. Se založením trávníku dlouho neotálejte, měli byste to zvládnout do poloviny října, někdy počasí dovolí založit trávník až do konce října. V tomto období trávník dobře vzejde a do zimy se plně zapojí. Na jaře se pak můžete těšit z pažitu, který už vydrží nějakou tu zátěž.

Protože na podzim panují nižší teploty a větší vzdušná i půdní vlhkost, není ani třeba travní semeno tolik zalévat. A tak proti jarnímu výsevu ušetříte nějakou tu korunu i za zálivku.

Základem je dobrá příprava půdy

Aby se trávník na vašem pozemku dobře ujal, je naprosto klíčové správně připravit půdu. Odstraňte z ní kameny a jiné nežádoucí organické zbytky. Pak půdu řádně prokypřete do hloubky 100 až 150 mm, případně ji můžete vylehčit středně jemným pískem.

Do půdy je vhodné zapravit potřebné živiny v podobě kvalitního trávníkového hnojiva, a to v dávce asi 20 až 40 g na metr čtvereční. Pak půdu hezky zarovnejte a nechejte alespoň týden či dva odpočinout. Po vzejití plevelů z půdní zásoby proveďte mechanické nebo chemické odplevelení pozemku, které je vhodné ještě jednou před výsevem osiva opakovat. A nakonec můžete zahájit setí.

Nedržte se striktně instrukcí

Na každém balení travního semene máte popsanou spotřebu osiva. Pokud ale chcete mít opravdu hustý pažit a toužíte po tom, aby vám trávník rychleji vzešel, nebojte se travního semene přidat, a to asi o 10 procent více, než píší v návodu.

Travní směs si rozdělte na dva stejné díly. První díl osiva vysejte podélně a druhý díl kolmo na první. Tím docílíte rovnoměrného výsevu. Nakonec osivo lehce zapravte hráběmi do hloubky 2 až 3 mm a povrch půdy utužte např. zahradním válcem. Zavlažujte pravidelně v ranních a večerních hodinách až do vzejití travních rostlin. Dle zvolené travní směsi osivo vzchází za 20 až 35 dní. O tom, jak zvolit správnou travní směs a na co si dát při výběru pozor, jsme psali zde.

Zdroj: GreenView, NutriLawnAros.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?