Logo regionálního portálu velkobitessko.cz

Regionální zpravodajství

Podpora prodejen potravin na venkově pokračuje

Kraj Vysočina
pondělí 6.9.2021

Ilustrační foto
Autor: Wikimedia

Kraj Vysočina požádá Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR o tři miliony korun z programu Obchůdek 2021+ pro provozovatele prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích od 501 do 1000 obyvatel, resp. do 3000 obyvatel, kdy obchod musí být umístěn v místní části obce. „Kraj tak bude moci podpořit částkou až 20 až 50 tisíc korun všechny dosud fungující prodejny i v menších obcích. V rámci tohoto programu už bylo rozděleno už sedm miliónů korun,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová.

Dotaci „Obchůdek 2021+“ může provozovatel obchodu použít například na mzdy, nájem, vytápění, osvětlení, internet nebo na náklady spojené s akceptací platebních karet. Dotace provozovatelům naopak nemůže pomoci s nákupem dopravních prostředků, vybavením prodejny nebo s opravami objektu. Dotace mohou pomoci s náklady, které vznikly od 1. 1. – 31. 10. 2021. Vlastní podíl příjemce není vyžadován.

Kraj Vysočina provedl aktuální průzkum v obcích nad 500 obyvatel, kdy bylo zjištěno, že podmínky programu vyhlášeného ministerstvem splňuje celkem 83 prodejen. Podmínky pro poskytnutí dotace zveřejní Kraj Vysočina na www.kr-vysocina.cz. Sběr žádostí bude probíhat od 22. do 29. října 2021. Žádost je možné podat v papírové podobě, elektronicky i prostřednictvím datové schránky. „Maximální vyčerpání této nové dotace je pro nás i náš venkov důležité. Pro administraci žádostí byl vyčleněn tým proškolených pracovníků, kteří budou poskytovat součinnost a poradenství. Uděláme maximum pro rozdělení celé alokace,“ uvedla Hana Hajnová.

Jak to funguje

Program, ze kterého je připravena Vysočina čerpat tři miliony korun pro malé obchody v obcích do 1 000 obyvatel funguje v praxi tak, že ministerstvo vyhlásí výzvu, kraje si podle ní požádají o podporu, ministerstvo krajskou žádost vyhodnotí a pokud bude vše v pořádku, vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zájemci o dotaci se budou obracet na kraj, který v případě Vysočiny třímilionovou pomoc nejprve předfinancuje ze svého vlastního rozpočtu a o proplacení dotace v dalším roce požádá příslušné ministerstvo. Pokud se sečtou vlastní krajské peníze z Fondu Vysočiny směřované už na jaře na podporu malých prodejen v obcích do 500 obyvatel a novinka ministerstva, pak budou letos malé prodejny v regionu podpořeny částkou až ve výši 10 miliónů korun. Je to historicky nejvyšší podpora, která zásadním způsobem podpoří provoz občanské vybavenosti na venkově.

Důležitá orientační data

  • 21. 9. 2021 Schválení pravidel Rady Kraje Vysočina na podporu maloobchodních prodejen potravin na venkově
  • 22. 10. – 29. 10. 2021 Sběr žádostí o konkrétních žadatelů
  • do konce listopadu 2021 vyhodnocení (přidělení dotací)
  • prosinec 2021 podpisy smluv s konkrétními příjemci/provozovateli obchůdků
TOP
Flexipal a.s. nabízí práci na pozici Pracovník obchodní operativy v obci Křoví

Pracovník obchodní operativy

Flexipal a.s. Křoví nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Pro uchazeče se středoškolským vzděláním s maturitou. ➤ Flexipal, dynamicky rostoucí, mezinárodní společnost zabývající se zpracováním dřeva, výrobou a…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama