Dokument z banky: Jak se Babiš chystal podfouknout rodinu Tomana

Premiér Andrej Babiš vyjednával s bankéři HSBC o stamilionové transakci, která měla utajit jeho identitu. Před rodinou ministra Tomana.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo přineslo nové střípky do obrazu Andreje Babiše – byzysmena. Díky angažmá britské banky HSBC, která výstavbu víkendového sídla premiérovy rodiny skrze úvěry financovala, do policejního spisu přibyly informace o tom, jak se Babiš snažil utajit sám sebe jako vlastníka i v jiném příběhu.

A v něm se chystal podfouknout rodinu svého nynějšího kolegy z vlády, ministra zemědělství Miroslava Tomana.


Ilustrace: Shutterstock

Šlo o drůbežářskou společnost XAVERgen, kterou Tomanovi vlastnili a před lety zvažovali její prodej. Babiš o ni měl zájem. Jenže Tomanovi, kteří jsou v zemědělském byznyse rovněž mocnou rodinou, byli proti, aby firma skončila právě u Babiše.

A tak dnešní premiér požádal svou banku, jestli mu pomůže celou operaci za zhruba 700 milionů financovat. Ovšem tak, aby Tomanovi nevěděli, že ve skutečnosti kupuje Babiš.

“Babiš potvrdil, že Toman má prodávat klienta HBCZ XAVERgen a jedná s potenciálním německým investorem. Babiš si nemyslí, že by německá společnost XAVERgen skutečně koupila a sám by měl o tuto akvizici zájem,” zapsali si bankéři v roce 2009 po jednání s majitelem holdingu Agrofert.

A doplnili, co jim Babiš k transakci výslovně dál říkal: “Toman bohužel nechce prodat svůj podnik Babišovi, který se dotazoval, jestli by HSBC byla schopná poskytnout jakoukoli pomoc (například investiční bankovnictví) tak, aby Toman nevěděl, kdo je kupující. Slíbili jsme, že prověříme možnosti.”

Záznam bankéřů HSBC po schůzce s Andrejem Babišem, který je založený ve vyšetřovacím spise ke kauze Čapí hnízdo, přikládáme pod článkem.

Každopádně z transakce nakonec sešlo, XAVERgen zanikl a Tomanovi jako nástupnickou organizaci založili firmu Xaverov. A dnes spolu Miroslav Toman a Andrej Babiš usedli v jedné vládě. Navzájem se respektují, Babiš jej ale do vlády vzal jako ústupek Hradu, s nímž má Miroslav Toman tradičně nadstandardní vztahy.


NEPŘEHLÉDNĚTE: Utajená kryperská firma Andreje Babiše


Andrej Babiš se přitom navenek staví jako podnikatel, který dělá byznys v Česku a zakládá i na absolutní transparentnosti. “Agrofert vždy byl v Čechách a dokonce domů stahoval z ciziny dividendy, zatímco ostatní dělali opak…Kdybych chtěl skutečně odrbávat státní kasu, tak moje společnosti sídlí na Kypru,” řekl například v rozhovoru pro list Právo.

Jenže příběh s rodinou Tomanových není jediným který svědčí o opaku. Kromě Čapího hnízda jsme před lety popsali případ, kdy dnešní premiér skryl svoji identitu za kyperskou firmu. Právě kyperské struktury Babiš rád vyčítá svým protivníkům.

Byl rok 2010 a miliardář Babiš se chystal ovládnout jednu z vyhlédnutých potravinářských firem. Nechtěl ale, aby se vědělo, že řezníky z mělnické společnosti U Rytířů kupuje právě on. Proto se skryl za kyperskou firmu Romneya. Jeho zájmy v ní zastupovala právnička holdingu Agrofert.

Firma Romneya se sídlem v druhé největším kyperském městě vznikla 15. dubna 2010. Tedy pár měsíců před vstupem do společnosti U Rytířů. Tam přitom podle zjištění Neovlivní.cz všichni věděli, že novým majitelem je Andrej Babiš a jeho Agrofert.

Potvrdila to jak dcera prodávajících majitelů Tereza Sládečková, tak tehdejší zaměstnanec Agrofertu Petr Musil, který do firmy U Rytířů nově nastoupil.

To, že je za kyperskou firmou Romneya Andrej Babiš, dokonce vyplývá i z dokumentů policie, která obchod prověřovala a redakce je má k dispozici.

A nakonec se k tomu přiznal i sám Andrej Babiš, když byl nucen komentovat smrt původního majitele firmy U Rytířů Milana Sládečka. Ten se zastřelil poté, co jej Agrofert a Babiš obvinili, že je ošidil a chtěli po něm dvě třetiny kupní ceny zpět. “Milan Sládeček nás tedy podvedl. Nezaplatil nám dluhy za 91,5 mil. Kč,” prohlásil Babiš.

A proč bylo vůbec nutné do celé transakce se řezníky vtahovat anonymní kyperskou entitu?

Původní vlastníci podle svého právníka Víta Širokého tvrdili, že v pozadí byla obava, aby po vstupu Andreje Babiše do jejich společnosti od ní tehdy nepřestal odebírat zboží gigant Tesco. Původní majitelé firmy podle advokáta Širokého tvrdili, že řetězec zkrátka neměl zájem “brát maso od Babiše”. Kdyby Tesco přestalo být odběratelem, tvrdé převzetí Rytířů by pro Babiše ztratilo hodnotu.


Dokument banky HSBC tak, jak je založen ve spise k Čapímu hnízdu Repro: Neovlivní.cz

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email