Na školách se dnes poslední plošné testování na covid-19. Roušky zůstanou

V základních a středních školách se dnes koná třetí termín plošného screeningového testování na covid-19. Jak ve středu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), dál se žáci v celé zemi testovat nebudou.

Povinné zůstane nošení roušek na chodbách či v šatnách, které by podle ministra mělo ochránit školy před uzavíráním kvůli výskytu nákazy. Nejasné je zatím, jak to dál bude s podmínkami pro školní plavání. Podle současných pravidel by pro něj měli mít žáci potvrzení o testu na covid-19, očkování nebo prodělané nemoci i po skončení testování ve školách.

Žáci se po letních prázdninách testovali na covid-19 již dvakrát, a to 1. a 2. září a toto pondělí. Výsledky podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zatím ukázaly, že šíření nákazy se ve školách v současnosti nezhoršuje, i když epidemie v ČR roste. Ministr ve středu nevyloučil, že po vyhodnocení výsledků ze všech tří termínů screeningového testování by se v některých školách mohly testy později zavést na lokální úrovni. Již dříve v tomto smyslu zmiňoval Karlovarský kraj, kde se nyní nákaza šíří nejvíce.

V prvním termínu po zahájení školního roku minulý týden testy v celé zemi potvrdily 116 pozitivních případů nákazy. Data z pondělního testování zatím ministerstvo nezveřejnilo. V ČR je podle statistik ministerstva školství asi 4200 základních a 1280 středních škol, 1. září do nich nastoupilo na 1,4 milionu dětí.

Většina škol využívá antigenní testy, které dostaly od státu. Pokud se rozhodly pro průkaznější PCR testy s výsledkem z laboratoře, musely si je zajistit samy. Za jeden test obdrží zpětně 200 korun. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se to týká 282 škol, což je o trochu méně než při testování na covid-19 letos na jaře.

Ministerstva školství a zdravotnictví se zatím nedohodla na tom, zda testování od příštího týdne nebude nutné ani pro školní plavání. Obecně pro návštěvu bazénů platí podmínka předložení negativního testu na covid-19 či dokladu o očkování proti nemoci nebo o jejím prodělání. Podle Plagy jednají ministerstva o tom, zda by se pro školní plavání mohla udělat výjimka, aby současné podmínky výuku nekomplikovaly.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy