CDR.cz - Vybráno z IT

S PlayStation 4 emulátorem Spine už můžete hrát některé hry z PS4 na PC

Emulateperex
Prozatím nejvíce nadějný emulátor, který umožní hrát hry z herní konzole PlayStation 4 na PC platformě nese název Spine. Vývojáři na něm usilovně pracují a začátkem září byla vydána veřejná verze emulátoru, která už umožňuje hrát některé hry z PS4 na PC.

Hned zkraje článku ale musíme zklamat všechny nadšence do emulace, kteří provozují OS Windows. Bohužel vývojáři emulátoru Spine rozhodli, že tento emulátor bude určen jen pro operační systém Linux. Jestli se v budoucnosti objeví Spine i na Windows 10/11, tak to zatím zůstává jen ve hvězdách.

V readme souboru Spine se můžeme dočíst toto:

spine version 2021/09/01

made by spinedev
compatibility list (rudimentar, please improve it) in compatibility.xlsx
please include firmware dependencies in firmware folder
for linux only. for ubuntu it's required to install libsdl2-dev, rest of libs are available in lib folder
chmod a+x both lib folder contents and spine executable, then you can place these contents in your game folder and type
./spine eboot.bin
fself eboots are supported

arrow keys to move (dpad)
zxcvb etc keys should be for triangle, square, circle, cross, options, etc
undertale works really well as well as we are doomed, others ingame may experience some graphical glitches and artifacts

Jak jsme informovali začátkem letošního roku, tak Spine patří do pětice emulátorů umožňujících hrát hry z PS4 na PC a jeho vývoj byl a je ze zmíněné pětice (Spine, Orbital, GPCS4, PS4Delta a RPCS4) zatím nejdále. Ve vývoji je tento emulátor od roku 2018 a začátkem září byla představena veřejná verze, která umí spouštět na PC některé komerční hry z PS4. Pokud provozujete Linux a právě si říkáte, tak a teď si zahraji na PC takové hry jako Bloodborne nebo God of War, tak máte zatím smůlu. Spine zatím umožňuje hrát méně náročné 2D hry, jako jsou např. Super Meat Boy, Jetpack Joyride, Sonic Mania nebo Shovel Knight.

 Super Meat Boy

Jetpack Joyride

Sonic Mania

Shovel Knight

Vývojáři Spine otestovali na emulátoru celkem 997 her z PS4 a 35% z tohoto počtu má status (ingame), tedy jsou do určité míry hratelné, ale mohou se vyskytovat grafické artefakty nebo nemusí být dohratelné až do konce. Dále u 40% jde přehrávat jen intro a 25% se pro jistotu nespustí vůbec.

 

Pro fandy emulace tedy nezbývá než čekat, klidně i několik let, než půjdou hrát AAA hry z PS4 na PC. Můžeme jen doufat, že do té doby společnost Sony některé své pecky z PS4 bude portovat na PC.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku S PlayStation 4 emulátorem Spine už můžete hrát některé hry z PS4 na PC

Žádné komentáře.