CDR.cz - Vybráno z IT

3 tipy, jak udělat internetové bankovnictví ještě bezpečnější

PR článek
Internetové bankovnictví je dnes standardem k téměř každému běžnému účtu. Ať už jej využíváte pravidelně, nebo spíše sporadicky, můžete se skrz něj snadno stát oběťmi kyberzločinců. Přečtěte si, jak zajistit, aby vaše internetové bankovnictví bylo ještě bezpečnější.

Banky mají zabezpečení běžných účtů svých zákazníků zpravidla na vysoké úrovni. Uživatelé internetového bankovnictví se ale často dopouštějí zásadních chyb, které vedou ke ztrátě jejich financí. Jak tedy zacházet s internetovým bankovnictvím bezpečně?

1.     Silné přihlašovací údaje

Největším přítelem kyberzločinců jsou slabá hesla a neoriginální přihlašovací jména.

Do internetového bankovnictví se přihlašujte heslem, které jste nikdy dřív na internetu nepoužili. Zároveň jej pravidelně obměňujte.

V případě přihlašovacího jména upřednostněte originální uživatelská čísla, která dnes nabízí většina bank. Na rozdíl od e-mailové adresy nebudou tak snadno dohledatelná.

Pozor: Kyberzločinci často sázejí na tzv. phishingové útoky. Jde o zasílání podvodných e-mailů, v nichž vyzývají k vyplnění osobních údajů do speciálně upraveného formuláře. Své přihlašovací údaje proto zadávejte jen při přihlašování přes oficiální stránky banky.

2.     Přihlašujte se pouze ze svého počítače s ověřenou wi-fi

Veřejné wi-fi sítě nebo cizí počítače mohou být napadeny viry, které jsou schopné přihlašovací údaje odhalit a přeposlat třetím stranám. Takovému nebezpečí se vyhnete, pokud se do internetového bankovnictví budete přihlašovat výhradně z vlastního zařízení s připojením na vaši soukromou a zabezpečenou wi-fi.

3.     Nastavte si limity

V internetovém bankovnictví si u svého běžného účtu můžete nastavit limity na:

  • platby kartou,
  • výběry z bankomatů,
  • počet transakcí,
  • platby přes internet apod.

Limity (ať už denní, týdenní, či měsíční) zajistí, že pokud přece jen uděláte chybu a do vašeho internetového bankovnictví se někdo nabourá, nebude vám moct ukrást všechny finance.

Zdroje: 

Úvodní obrázek: Pixabay