Hlavní obsah

Lidé stále častěji střídají hypotéky

Lidé díky soutěži bank mezi sebou stále víc mění hypotéky. Za pouhý rok narostl o bezmála sto procent objem úvěrů, které nejsou nové, ale „jen“ se přetáhly z jedné banky k druhé, levnější. Vyplývá to z dat České bankovní asociace (ČBA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen, to je přechod k jiné bance, za červenec v porovnání s předchozím měsícem kleslo z 9,782 miliardy korun na 7,014 miliardy korun. V meziročním porovnání jde ovšem o bezmála stoprocentní nárůst,“ sdělila ČBA.

Banky zdražují hypotéky, sazby míří ke třem procentům

Finance

„Zájem o refinancování hypotečních úvěrů by měl pokračovat, protože i přes růst RPSN a úrokových sazeb v posledních několika měsících se stále vyplatí. Perspektiva dalšího růstu základní úrokové sazby stanovené ČNB je jasná a v podstatě není na co čekat. Podmínky na trhu jsou pro refinancování pořád výhodné,“ shrnul poradce ČBA Miroslav Zámečník.

„Mám dvoumilionovou hypotéku na byt na třicet let. Stála mě v prvním kole 2,49 procenta a zrovna mi končilo fixační období, a ještě jsem nedávno stihl se dostat pod dvě procenta. Rozdíl ve splátce je několik tisíc měsíčně,“ pochvaluje si dvaatřicetiletý šéf malého podniku na rozvoz pizzy po Praze.

Nové hypotéky leden – červenec 2021
Počet úvěrů:10 967
Objem úvěrů:35,261 mld. Kč
Průměrná výše:3 215 153 Kč
Průměrná splátka (půjčka 1 mil. na 20 let):5168 Kč
Průměrná splátka (půjčka 1 mil. na 15 let):6541 Kč
Podíl úvěrů na koupi:48 %
Podíl úvěrů na výstavbu:21 %
Podíl ostatních úvěrů:31 %
Zdroj: Hypoindex.cz

Refinancování hypoték je jedním z faktorů, který udržuje hypoteční trh v tempu. Více než třetina nově uzavřených hypotečních smluv je totiž tvořena právě tím, že klienti přecházejí jinam.

Nové hypoteční úvěry od bank a stavebních spořitelen dosáhly však podle statistik ČNB v červenci celkového objemu 31,7 miliardy korun. V meziročním porovnání jde o nárůst o téměř 12,5 miliardy.

Náklady staveb? Nikdo teď neví

Do trhu ale vnáší nestabilitu nekončící zběsilé zdražování stavebních materiálů.

„Developeři nejsou ochotni nabídnout pevné ceny, které by šly na úkor jejich marží, a klienti nechtějí akceptovat cenové navýšení. Všichni jsou totiž ujišťováni, že jde o přechodný jev a cenová vlna opadne. Nikdo ovšem neví, kdy se tak stane, což vnáší nový prvek nejistoty,“ shrnul Zámečník.

Levně koupit byt už dnes nelze prakticky vůbec nikde

Finance

„Lidem nestačí už ani třicetiprocentní rezerva v rozpočtech, když si například berou hypotéky na rekonstrukce. Zakázky máme do konce roku, chceme nabírat další, kdy je opravdu třeba si termíny realizace domlouvat až tři čtvrtě roku dopředu. Jenže na druhou stranu; jak mám zákazníkům připravit rozpočet, když nevím, o kolik vyletí ceny materiálů za měsíc,“ řekl Právu šéf firmy specializované na opravy a výstavbu střech na Příbramsku. Doufá, že se růst cen stabilizuje.

„Půjde to pořád nahoru, ale snad už ne tak šíleně. Každopádně řezivo jsem bral z pily, kterou mám osm kilometrů od firmy. Teď už klidně jezdím padesát kilometrů, jen proto, že jiná pila mi stále ještě dává lepší cenu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám