Premier League • 4. kolo • 16:00

Southampton - West Ham

Southampton
0:0
0:0
Konec
West Ham

Hezké sobotní odpoledne, vítejte při sledování on-line přenosu z utkání čtvrtého kola anglické fotbalové ligy mezi Southamptonem a West Hamem s českými reprezentanty v akci. Zápas startuje v 16 hodin.

Po reprezentační přestávce se vrací na scénu ligové soutěže. Včetně té ve fotbalovém světě nejsledovanější - Premier League. Ta má na programu čtvrté kolo a i v něm nás čekají zajímavé zápasy. V repríze Community Shield se utkají Leicester proti Manchesteru City, obnovené premiéry v dresu Manchesteru United se může dočkat Cristiano Ronaldo, my se však budeme věnovat utkání West Hamu na půdě Southamptonu. Londýnský celek bude chtít potvrdit skvělý vstup do sezony a pomoct by mu mohli nově už tři čeští fotbalisté. Ke stálicím Tomáši Součkovi a Vladimíru Coufalovi totiž přibyl i další ex-slávista Alex Král. Ten přišel na hostování s opcí ze Spartaku Moskva.

Kladiváři vstoupili do sezony Premier League skvostným způsobem. Úvodní duel v Newcastlu zvládli v druhé půli ofenzivní smrští otočit z 1:2 na 4:2 a zapsali důležité první body. Posílení výborným vstupem předvedli ještě lepší výkon doma proti Leicesteru. Silného soupeře i díky hodinové přesilovce zasypali rovněž čtyřmi brankami. V úvodních duelech zářilo především duo Antonio - Benrahma. Alžírský playmayker má po třech duelech dva góly a dvě přihrávky, robustní útočník pak dokonce nasbíral čtyři branky a tři asistence. Ani to nestačilo ve 3. kole na Crystal Palace. V domácím prostředí West Ham jen remizoval 2:2. Se sedmi body je tak druhý, což je i tak skvělým startem.

2. kolo anglické fotbalové ligy 2020/21, West Ham - Leicester: Michail Antonio slaví gól West Hamu na 3:1.
2. kolo anglické fotbalové ligy 2020/21, West Ham - Leicester: Michail Antonio slaví gól West Hamu na 3:1. | Foto: Reuters

Klíčové období však teprve přijde. A ví to takřka všichni, fanoušci, trenérský tým v čele s Davidem Moyesem a také hráčský kádr. V následujících třiadvaceti dnech totiž nastoupí Hammers hned k 7 utkáním. Kromě Premier League totiž vstoupí do Evropské ligy a ligového poháru. Před koncem přestupního období se hodně mluvilo o úzkém kádru West Hamu. Moyees málokdy rotuje sestavou, což teď bude muset udělat. Především chybí varianta, pokud se zraní produktivní Antonio. Pomoct by mělo pár posil. V bráně by mohl Fabianskiho střídat Alphonse Areola, střed obrany posílil Kurt Zouma z Chelsea. Ofenzivu podpoří ofenzivní záložník Nikola Vlašič a v neposlední řadě přišel také Alex Král. Ten si vysloužil slova chvály od nového kouče krátce po přestupu.

Třiadvacetiletý Král je v klubu sice jen na hostování, ale moc se na novou výzvu těší. Očekává se, že by minimálně v úvodu angažmá měl plnit roli náhradníka za frekventované duo Tomáš Souček a Declan Rice. Tato dvojice totiž odehraje téměř všechny minuty, které se odehrát dají a jejich jediným záskokem je dosluhující lídr Mark Noble. Král si při náročném programu určitě zahraje dost a třeba si své místo vybojuje. Je také možné, že příští rok by mohl jít o úroveň výš kapitán Rice a měl by cestu do sestavy volnou. O své pozici si však chce ještě s Davidem Moyesem promluvit.

Alex Král si na svou první šanci bude muset počkat na lavičce náhradníků. Podle očekávání dostalo přednost duo Souček - Rice. V sestavě zůstal i kritizovaný stoper Dawson. Nová posila Kurt Zouma totiž trénuje s týmem jen dva dny a byl by risk poslat jej rovnou do utkání. Kromě Krále a Zoumy je mezi náhradníky i další z posil - chorvatský špílmachr Nikola Vlašič. Sestava jinak zůstává stejná jako v úvodních kolech, kdy se Hammers dařilo. 

Velmi dobrou pověst si nevysloužil v klubu druhého jen David Moyes. Na jihu Anglie totiž odvádí dobrou práci také rakouský lodivod Ralf Hasenhüttl. Jeho Southampton dokáže zahrát skvěle i proti těm největším favoritům. V minulé sezoně to ale bylo dost nahorů-dolů a Saints skončili až patnáctí. Na úvod této sezony se museli potýkat s citelnými ztrátami. Defenzivní řady opustili Jannik Verstergaard a Ryan Bertrand, kteří zamířili do Leicesteru, a ofenziva přišla o kanonýra Dannyho Ingse, Toho sice nahradil Adam Armstrong, ale bodů to moc nepřineslo. Může za to i těžký los. Na hřišti Evertonu sice Southampton vedl, ale nakonec prohrál 1:3. Poté se mu povedlo obrat jednoho z favoritů na titul Manchester United, když s ním uhrál remízu 1:1. V Newcastlu ale musel až v 96. minutě zachraňovat remízu 2:2 z pokutového kopu kapitán James Ward-Prowse.

Southampton dnes naskočí v této sestavě. Jedinou podstatnou změnou proti předešlým duelům je to, že poprvé v sezoně naskočí v základní sestavě Nathan Redmond. Anglický křídelník či útočník jen dvakrát střídal. Dnes doplní vepředu Adama Armstronga. 

Anglická liga žije i návratem Cristiana Ronalda. Ten se po dvanácti letech představí v dresu Manchesteru United. Fanoušci se jej nemohou dočkat. 

Foto: Reuters

Utkání začalo, West Ham hraje v hostující variantě dresů, která má černou barvu. Domácí Saints hrají tradičně v bílo-červeném. 

3

Benrahma je po prvních kolech při chuti, ale jeho pokus z 25 metrů byl zablokován prvním hráčem. 

3

Poprvé se předvedl také Adam Armstrong, který přišel nahradit Dannyho Ingse. V minulé sezoně v dresu Blackburnu vstřelil úctyhodných 28 branek. Tentokrát ale z ostrého úhlu našel jen náruč Fabianskiho. 

12

Nadějný brejk Bowen zazdil nepovedenou přihrávkou do vápna. Před Antonien odvrátil Stephens. 

13

Těsně před vápnem sestřelil Romeu zezadu Benrahmu. Jednak bude West Ham k dispozici zajímavý přímý kop, španělský záložník navíc obdržel žlutou kartu. 

14

Cresswell se ujal rozehrávky standardní situace, jenže trefil pouze zeď. Dorážka slabší pravou pak skončila vysoko nad bránou McCarthyho. 

19

Kladiváři drží míč, jenže nedokáží nic vymyslet a přiblížit se k bráně Southamptonu. 

21

Domácí rozehrávali rohový kop, což je vždy potřeba zpozornět. Kapitán James Ward-Prowse má totiž fantastickou kopací techniku a standardní situace jsou jeho nejsilnější stránkou. Obrana West Hamu ale míč odvrátila. 

27

Souček byl ve správnou chvíli na správném místě. Z vlastního vápna odvrátil střílený centr Nathana Redmonda. 

30

Je za námi téměř půlhodina a zatím nebyla k vidění žádná větší šance, brankáři příliš práce neměli. 

33

McCarthy musel nyní do akce, ale na centr z levé strany vyběhl hodně přesvědčivě a lapil jej do rukavic, 

38

Perraud poslal z levé strany nebezpečný centr do vápna, nikdo z jeho spoluhráčů se k míči ale nedostal. Dawson však pro jistotu zahrál na rohový kop. 

38

Roh Ward-Prowse se odrazil až na hranici vápna k Djenepovi, jeho pokus ale přestřelil bránu. 

45

Nastavovat se bude v prvním nepohledném poločase 1 minuta. 

První půle moc fotbalovosti nenabídla a skončila 0:0.

První poločas nenabídl ani jednu gólovou příležitost. West Ham sice držel více míč, ale nedokázal se přes pozornou obranu domácích dostat. Brankáři kromě pár nebezpečných centrů nemuseli řešit žádnou větší hrozbu. Věřím, že v druhé půli se fanoušci dobrého fotbalu zabaví o trochu více. Upřímně, méně už to asi ani nejde. 

Druhá půle právě odstartovala. 

47

První pořádná střela West Hamu. Po ubráněné standardní situaci se dostali hosté do brejku, ten sice zbrzdili, ale Michail Antonio z úhlu vypálil hodně tvrdou ránu. Alex McCarthy si však první tyč pohlídal. 

51

Míč už se dostával po několika odrazech do dobré pozice k Bowenovi, před ním ale stihl odpálit míč do bezpečí Salisu. 

52

Dvě zajímavé situace během minuty hry. Souček sice vyskočil na roh Cresswella nejvýš, ale jeho přihrávku hlavou nikdo nezúročil. Následný brejk hodně zvláštně zazdil Nathan Redmond. Míč se k němu sice vrátil, ale z úhlu pálil hodně mimo. 

53

Southampton poprvé střídá. Oriol Romeu měl žlutou kartu a navíc vypadal i lehce zraněný. Ve středu pole jej nahradil Ibrahima Diallo. 

55

Tento duel trpí na obrovské množství nepřesností v předfinální fázi. 

60

West Ham se stále snaží, ale ofenzivní akce prostě postrádají moment překvapení a něco jim chybí. 

63

Poprvé střídá Davoid Moyes. Ze hřiště jde Said Benrahma, nastupuje nová posila Nikola Vlašič. 

64

Vlašič se rval z levé strany do vápna, ale jeho střílený centr v malém vápně domácí obrana zablokovala. 

68

Jarrod Bowen měl možná největší šanci utkání na své kopačce. Volej z pravé strany však výborným zákrokem vyrazil Alex McCarthy nad břevno. 

71

Žlutý trest pro Stephense a Antonia po vzájemném zápase, za který by se nemusel stydět ani dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek. 

73

Adam Armstrong dnes dohrál, na trávníku jej vystřídal čerstvě dvacetiletý Albánec Armando Broja.

73

Dalším žlutě oceněným hráčem je kapitán hostí Declan Rice. 

76

Bowenův centr slabší pravou odvrátila před Antoniem na rohovým kop Stephens. 

81

Fabianskiho zachránila tyč. A to po ráně mladého náhradníky Brojy. Ten totiž po úniku pálil zpoza vápna téměř přesně, jeho přízemní pokus ale skončil jen na brankové konstrukci. 

82

Southampton z ničeho nic ožil. Diallo měl ve vápně problém zpracovat míč, ale dokázal nakonec zakončit. Pro něj však bohužel jen nad bránu. 

83

Druhou změnu přichystal David Moyes. Andrij Jarmolenko nahradil na trávníku Jarroda Bowena. 

Elyonousso se dostal první k centu Livramenta, jenže z voleje poslal míč i s tečí nad bránu West Hamu. 

88

Ogbonna si po souboji ve vlastním vápně musí počkat na návrat do hry. Otřesného jej totiž ošetřuje lékařský tým Hammers.

90

Nastavuje se 5 minut. 

90+2

Declan Rice je zachráncem West Hamu. Opět to byl Armando Broja, který byl po rohovém kopu blízko branky, kapitán Hammers ale odkopl míč z brankové čáry. 

90+3

Mohammed Salisu zastavil brejk Nikoly Vlašiče a uviděl za to žlutou kartu. 

90+5

Michail Antonio neukázal příliš rozvážného ducha. V 95. minutě šel skluzem do jasně ztraceného souboje, který nemohl skončit jinak než faulem. Útočník West Hamu obdržel druhou žlutou kartu, tedy červenou a přijde o utkání s Manchesterem United.  

Je konec, Southampton s West Ham se rozchází smírně po remíze 0:0. 

Utkání mezi Southamptonem a West Hamem nenabídlo vůbec dobrou podívanou. Průměrnému utkání mezi těmito celky chyběl náboj a dlouho také šance. Kladiváři sice měli mírnou převahu, ale větší šanci měli domácí Saints. Střídající Broja trefil nejprve tyč a pak jeho hlavičku vykopl z brankové čáry Declan Rice. Po dvou výhrách tak Moyesův tým podruhé ztratil bod po remíze s týmem, který by asi měl porážet, pokud chce hrát poháry. Navíc přišel po červené kartě o Antonia. Alex Král šanci naskočit do zápasu zatím nedostal. 

Ode mě to je pro tuto chvíli vše, děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. 

Právě se děje

Další zprávy