Hlavní obsah

Pražské výstaviště ovládli techničtí nadšenci a novodobí kutilové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O víkendu vypukl na Výstavišti Praha v Holešovicích v pořadí již čtvrtý ročník Maker Fairu, festivalu novodobých kutilů a technických nadšenců. Na místě se představilo na 130 vystavovatelů se zhruba 150 expozicemi, atrakcemi a workshopy. Řadu moderních technologií si návštěvníci mohou vyzkoušet přímo na místě, stejně jako nejrůznější řemesla.

Festival Maker Faire je zasvěcen novodobým kutilůmVideo: Novinky

 
Článek

Festival jasně ukazuje, jak se kutilství vlivem moderních technologií změnilo. I když na výstavišti byla řada dřevěných hraček, papírových modelů, dílniček se svíčkami či pletením, dominantní zastoupení zde měly moderní technologie.

Velká pozornost byla věnována například 3D tisku. Lidé se mohli na vlastní kůži přesvědčit, jak probíhá návrh a následná realizace jednotlivých projektů a že si i v pohodlí domova mohou vytisknout celou řadu praktických pomůcek – přitom se seznámili s různými druhy materiálu, se kterými jednotlivé tiskárny pracují.

Foto: mif, Novinky

Velká část festivalu byla věnována 3D tisku.

Foto: mif, Novinky

Robotický pes od Boston Dynamics.

Roboti učí děti programovat

Na akci nechyběly ani roboti všech druhů, od těch malých, které naučí děti základy programování, až po sofistikované modely, jako je robotický pes od Boston Dynamics. Je to stejný model, který hlídá kosmodrom SpaceX. Domů si ho ale pořídí málokdo, protože stojí bezmála dva miliony korun.

Především menší návštěvníci si mohli vyzkoušet své dovednosti na různých řemeslech. Pozornost budily především nápady, jak využít dávno nepotřebné předměty. Děti tak mohly proměnit staré audio kazety na peněženky či tenisové rakety na neokoukaná zrcadla.

Foto: mif, Novinky

Děti si mohly přetvořit audio kazety na peněženky.

Foto: mif, Novinky

Na akci byla celá řada různých dílniček.

Modely s virtuální realitou

Vyzkoušet si kdokoliv mohl také auta či drony na dálková ovládání, které se řídí s pomocí brýlí pro virtuální realitu. Přímo z dálkově ovládaných modelů je obraz do headsetu přenášen pomocí kamery.

Nouze nebyla ani o elektronické umění, například svítící náušnice, u kterých je možné měnit barvu pomocí dálkového ovládání, či steampunkové hodinky, které vám přednesou čas podobně jako hlasatel na vlakovém nádraží.

„Vyrobil jsem květinu, které se stačí dotknout a ona rozkvete. Vše je děláno ručně, s pomocí 3D tiskárny,“ prohlásil Jiří Praus, vynálezce mechanického tulipánu. „Chtěl bych, aby právě tento projekt inspiroval lidi, aby se nebáli a vyzkoušeli si všechny možnosti nových technologií,“ dodal.

Foto: mif, Novinky

Některé modely pojily dálkové ovládání s brýlemi pro virtuální realitu.

Foto: mif, Novinky

Nechyběly ani drony.

Vystavovatelé ze zahraničí

Na letošním Maker Fairu jsou vystavovatelé nejen z Česka a Slovenska, ale také z různých dalších částí Evropy. „Představí se navíc i celá řada škol, zájmových kroužků a otevřených dílen,“ prohlásila mediální zástupkyně festivalu Leona Daňková.

„Lákavý program si připravily například Laborky ze Slaného. Střelbu z největšího vzduchového děla na světě si budou moci návštěvníci veletrhu sami vyzkoušet, kutilové z Laborek si nachystali ještě další unikátní výzvu – chůzi po ploše s nízkým třením. Na ní si odvážlivci vyzkoušejí, jak je tření pro náš pohyb důležité. A jak těžké je chodit, když se nohy nemají o co opřít,“ konstatovala Daňková.

Kromě soboty bude Maker Faire probíhat na Výstavišti Praha v Holešovicích ještě v neděli, a to od 10:00 do 17:00. Jednodenní vstupné přijde na 250 Kč, rodina nicméně může zvolit zvýhodněné vstupné za 450 Kč.

Festival Maker Faire se nekoná pouze v Praze, ale také v dalších částech republiky. Z hlavního města se tak ještě tento měsíc přesune do Středočeského kraje, bude se konat v Pluhárně v Mladé Boleslavi o víkendu 25. a 26. září.

Ukázka z uplynulých dvou ročníků festivalu Maker Faire PragueVideo: archív organizátorů

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám