Lídr ANO připravil lidi v regionu o práci, teď chce jejich hlasy

Poté, co Andrej Babiš koupil masokombinát v Roudnici nad Labem, propustil na dvě stovky zaměstnanců.

V roce 2011 Andrej Babiš převzal fabriku na zpracování masa v Ústeckém kraji, která konkurovala masné divizi jeho Agrofertu a měla denní produkci až 150 tun masa a masných výrobků. Po deseti letech je jasné, že roudnický masokombinát potkal stejný osud jako většinu podniků, které miliardář v rámci potírání konkurence v republice skoupil: drtivá většina výroby zanikla a o práci přišlo celkem skoro 200 lidí. Ústecký region dlouhodobě patří mezi místa s největší nezaměstnaností.

A dnes Andrej Babiš ve stejném regionu žádá občany, aby mu dali svůj hlas v nadcházejících volbách.


Budu se za vás rvát…tedy vlastně vás propustím Foto: Hnutí ANO, kampaň 2021

Naposledy přitom tady připravil o práci lidi jen před šestnácti měsíci. Byla to druhá vlna propouštění v roudnickém masokombinátu, kdy premiérův koncern poslal na pracovní úřad 90 lidí. Shodou okolností se to stalo jen chvíli poté, co on osobně apeloval na firmy, aby navzdory obavám z krize a vládních opatření v boji proti koronaviru nezačaly propouštět. “Nepropouštějte lidi. Pomůžeme vám,” požádal 18. března Andrej Babiš firmy v potížích.

Nakonec to byl premiérův holding, kdo propouštěl mezi prvními. Koncem června 2020 uzavřel výrobnu lahůdek, kterou v areálu bývalého masokombinátu provozoval. “Důvodem jsou ekonomické výsledky umocněné nejistou situací v souvislosti s koronavirovou krizí,” uvedl mluvčí holdingu Karel Hanzelka v agentuře ČTK.


ČTĚTE TAKÉ: Obchvat Roudnice aneb jak se ANO chlubí cizím peřím


První vlna propouštění přitom přišla v roudnickém závodě už pouhý rok poté, co jej Andrej Babiš převzal. V roce 2012 firma oznámila, že sníží počet zaměstnanců o stovku. Výpovědi dostali ke konci roku. “Byl to takový ošklivý dárek k Vánocům. Babiš v té době proto neměl ve městě dobrou pověst,” popsal pro Neovlivní.cz před lety jeden z místních starostů.

Lidé však na to zjevně zapomněli, minulé parlamentní volby vyhrálo v Roudnici nad Labem právě ANO s výsledkem 27,35 procent. Celkově si Babišovo hnutí vedlo v Ústeckém kraji nejlépe ze všech regionů, získalo tam 37,6 procenta hlasů.

Propouštění poté, co podnik ovládne, patří k charakteristickým rysům premiérova podnikání. Scénář je vždy stejný: Babišův holding získá vyhlédnutý podnik – dost často pomocí ne zcela čistých praktiky, kdy majitele dotlačí k prodeji – a následně jej zavře. Zbaví se tak konkurence a přiblíží se k monopolu.

To je kromě roudnického masokombinátu třeba případ pekárny Delta spadají pod firmu United Bakeries, kterou Agrofert získal v roce 2019. Předcházela tomu vleklá bitva se zakladateli společnosti, bratry Markem a Jaroslavem Paříkovými. Jaroslav již zemřel a Marko Pařík před čtyřmi lety redakci Neovlivní.cz řekl, že by na zkušenost s Andrejem Babišem nejraději zapomněl.

“Je to člověk, který mě a bratra podvedl. To je pro mě hotová věc. Je to tak očividné a jasné, že opravdu už o něm nechci ani slyšet. Vím, že to není úplně zodpovědné, protože on bude dál škodit. Ale on už představuje takovou sílu, proti které můžu těžko bojovat. Pořád si v nadsázce myslím, že jediná věc, která by ho zastavila, by bylo znárodnění jeho majetku. Jinak to nikdy neskončí. Jeho finanční síla se stala tak fenomenální,” říkal v rozhovoru Marko Pařík.

Tehdy bylo také před volbami a lidem se svojí osobní zkušeností s dnešním premiérem vzkázal: “Ať neblázní a Babiše nevolí. Je to to nejhorší, co mohou udělat: volit někoho, kdo ničí svoji konkurenci, je populista a spojí se klidně s komunisty, jen aby vládl. Ať jdou do tradičních stran s lídry, za kterými je normální politika a demokratické mechanismy. Ať hlavně nevěří tomu, že když je někdo bohatý, nekrade. To je primitivní myšlení.“

Příběhy bratrů Paříků a dalších lidí, kteří v byznyse zkřížili cestu dnešnímu premiérovi a nedopadlo to pro ně právě dobře, pravidelně otiskujeme v tištěném magazínu Neovlivní.cz. Pořiďte si předplatné a žádný článek vám neuteče. Časopis je k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email