Jak snadno si doma vyrobit super zdravou kvašenou zeleninu

 Ostatní 
13. září 2021 08:30 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rychlokvašky jsou plné vitaminů Pixabay
Kvašená forma zeleniny je velmi zdravá. Navíc můžeme zeleninu uchovávat dlouhou dobu. Ne vždy ale máme prostor pro velké nádoby. Vysvětlíme, jak připravovat kvašenou zeleninu i v malém množství.

Kvašená zelenina neboli pickles zachovává nebo dokonce přidává vitaminy a enzymy, ale také hodné bakterie, které potřebujeme pro správné fungování našich střev a tím celého imunitního systému. Kupované produkty jsou často konzervované. Proto je vhodné si vyrobit vše doma.

Vhodná zelenina

V našich krajích dobře známe kvašené zelí nebo okurky. Zdaleka to ale není všechno. Často se používá i červená řepa, mrkev, ředkev, brokolice či květák. Můžete experimentovat i s různými druhy zelí. Pochopitelně můžete přidat kapustu. Někteří takto zpracovávají i ředkvičky. Přidat lze cibuli. Oblíbený je daikon, což je dlouhá asijská ředkev, která je i zasyrova velmi zdraví prospěšná a detoxikuje organismus.

Nádoby a přísady

Pro malé domácí kvašení nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí nádoba, do které můžete vložit zeleninu, a další nádoba, kterou zeleninu zatížíte tak, aby zůstala ponořena pod šťávou, kterou pustí. Optimální jsou nádoby ze skla. Můžete použít třeba prázdnou zavařovací láhev větších rozměrů. Klidně ale můžete na zkoušku udělat pickles i do obyčejné zavařovačky od okurek.

Jako dochucovadlo budete určitě potřebovat sůl. Můžete přidávat i kmín, který se běžně dává do kvašeného zelí. Někteří nedají dopustit na nastrouhaný zázvor. Opět ale máte prostor k experimentům.

Postup

Postup je velmi jednoduchý. Zeleninu nakrouháte na jemné proužky. Přidáte sůl a ve větší míse vše pečlivě promačkáte tak, aby zelenina pustila šťávu. Pak připravený produkt napěchujete do sklenice, kde chcete nechat proběhnout kvasný proces. Buď budete mít kvasnou nádobu, která obsahuje malé víčko, které zatlačí zeleninu pod hladinu nebo si pomůžete menší nádobou. Sklenici dáte do místnosti s běžnou teplotou tak, aby na ni nesvítilo sluníčko. Šťávy bude přibývat, objeví se charakteristická vůně kvašení. Po třech dnech by mělo být patrné, že se něco děje a po pěti dnech je vhodné proces přerušit a výsledek uložit v lednici. Samozřejmě záleží na konkrétní situaci. Pokud vyrábíte kvašenou zeleninu v malém množství, je vhodné mít vždy jednu sklenici s připravenou zeleninou v lednici a jednu, kde se chystá další várka. Tak si zajistíte průběžný přísun zdravého jídla. Pokud potřebujete naopak zeleninu zavařit, můžete se inspirovat článkem zde.

Zdroj: Wikipedia, Extension

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?