Apple na virtuální konferenci představil iPhone 13 i nové hodinky

Nový Apple iPhone 13.

Nový Apple iPhone 13. Zdroj: Apple

„California Streaming“ bude 14. září. Apple představí podobu nejen iPhonu 13.
Možná podoba zmenšeného výřezu u iPhonu 13
Makety řady iPhone 13 a 13 Pro
Možná podoba iPhonu 13
Novinky v iOS 15: FaceTime
13
Fotogalerie

Apple dnes na konferenci California Streaming vysílané z kalifornského sídla společnosti v Apple Parku představila nejenom nový iPhone 13, ale třeba i další řadu poulárních Apple Watch. 

Americká technologická společnost Apple dnes představila novou generaci svých chytrých telefonů iPhone. Přístroje iPhone 13 budou vybaveny novým čipem A15 Bionic, který jim zajistí vyšší výkon. Jejich cena bude v České republice začínat na 19 990 korunách

Firma představila rovněž nové verze svých počítačových tabletů iPad a hodinek Apple Watch. Nové hodinky nabídnou například větší displej a rychlejší nabíjení.

"Zdá se, že opravdu neoznámili nic revolučního. Ale samozřejmě jako obvykle ohlásili dostatek vylepšení, aby mezi spotřebiteli přinejmenším vyvolali určité nadšení," uvedl Rick Meckler z investiční společnosti Cherry Lane Investments.

Pusťte si záznam konference iPhone 13 ve znamení evolučních změn

První větší redesign od iPhonu X přinesly loňské iPhony 12. Od letošních modelů se tedy změna jejich vzhledu skutečně neočekává. I tak byste však měli tyto generace od sebe odlišit na první pohled.

Od uvedení Face ID, tedy ověřování pomocí skenu obličeje, by se měl zmenšit výřez pro systém čelní kamery a její senzory. Zmenšit však jen decentně, nečekejte tedy žádné průstřely běžné u konkurence nebo dokonce prvky schované pod displejem.

Generace iPhonu 12 byla hojně kritizována za absenci 120Hz displeje, který se u konkurence stává čím dál běžnější. U vrcholného modelu je pak absence takové technologie do nebe volající.

Vyjma tohoto by se měla vylepšit i sestava fotoaparátů. U nižších modelů, tedy iPhonu 13 a iPhonu 13 mini, bude změněno i její rozmístění. U modelů iPhone 13 Pro a 13 Pro Max jen nabyde na rozměrech z důvodu kvalitnější optiky. Dle všech spekulací a úniků informací se nedočkáme ani ultrazvukové čtečky otisků prstů, ani implementace USB-C.

Čeho se ale dočkáme, bude iOS 15, který na nových iPhonech poběží. Pokud systém nebude dostupný ještě toho večera, nepřijde později než se zahájením prodeje iPhonů, jejichž předprodej by měl začít hned v pátek 17. září.

Novinky systému, mezi které patří vylepšené videohovory FaceTime, nový Režim soustředění nebo přepracovaná Oznámení, však budou dostupné i na starších zařízeních, a to jmenovitě až po iPhone 6S představený v roce 2015.

I když jsou všechny výše uvedené informace spíše jen spekulacemi, jedno je jisté. O novou generaci iPhonu bude enormní zájem. Například podle průzkumu společnosti Uswitch si novinku plánuje pořídit 19 procent Britů, což je něco kolem 10 milionů obyvatel. Průzkum společnosti SellCell zase ukazuje, že 44 procent současných majitelů iPhonů na území USA bude chtít na nový model upgradovat z toho stávajícího.

Sázka na redesign Apple Watch Series 7

Pokud nebudeme počítat různé barevné varianty a materiály pouzder, je design Apple Watch stejný od jejich uvedení v roce 2015. Viditelně se totiž změnila prakticky jen velikost jejich displeje. Protože za poslední léta moc nových funkcí do chytrých hodinek společnosti nepřibývá, vypadá to, že Apple letos vsadí především na redesign.

Vzhled hodinek tak bude hranatější a jejich displej razantně větší. S tím přijde i první zásah do velikosti řemínků, protože se zvětší i samotné pouzdro. Uvnitř hodinek se pak očekává použití rychlejšího procesoru a vylepšení bezdrátového připojení spolu s podporou Ultra-wideband, tedy technologie, která může být použita při nízké úrovni energie pro širokopásmovou komunikaci krátkého dosahu při využití velké části rádiového spektra.

Apple Watch byly nejprodávanějšími hodinkami světa, a to i s přihlédnutím k trhu klasických hodinek, nejen tedy těch chytrých. Očekávání zákazníků od nové generace jsou proto značná.

Společnost Canalys totiž provedla průzkum trhu s tím výsledkem, že Apple z důvodu poklesu prodeje svých hodinek prvně předběhlo čínské Xiaomi produkující ale zejména levné fitness náramky. To je však jen důsledek vyčkávání zákazníků s koupí stávající generace, protože ti jednoduše čekají na tu budoucí. A i když se pak kupí informace o problémech s produkcí novinky, očekává se skutečně prodejní hit.

Možná přijde i nový iPad

Jak iPhone 13, tak Apple Watch Series 7 jsou označovány jako téměř jisté novinky. Apple si toho ale na letošní podzim chystá více a není zcela vyloučené, že ještě v úterý uvidíme nějaké další hardwarové novinky.

Mezi ty nejpravděpodobnější se řadí rozšíření portfolia bezdrátových sluchátek AirPods, na která se čeká už bezmála rok. Nemusí nutně jít o jejich třetí generaci, ale například také o AirPods Pro 2.

Ve hře je ale i iPad deváté generace, iPad mini s bezrámečkovým designem a o 14" a 16" MacBooky Pro. Nedočkáme-li se jich nyní, je pravděpodobné, že Apple do konce roku uspořádá ještě alespoň jednu událost.