14. září 2021 • 22:50

SESTŘIHY LM: Barcelona - Bayern 0:3. Výhra Chelsea, šok pro United

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující šampioni z Chelsea vstoupili do nového ročníku fotbalové Ligy mistrů domácím vítězstvím nad Petrohradem 1:0. O jedinou branku se postaral Romelu Lukaku, který tým posílil před sezonou z Interu Milán. Uspěl také předminulý vítěz Bayern Mnichov, jenž ve šlágru úvodního kola vyhrál hřišti obměněné Barcelony jasně 3:0.



Manchesteru United nepomohla ani branka Cristiana Ronalda a po vyloučení Aarona Wan-Bissaky prohrál 1:2 na hřišti Young Boys Bern. Sevilla, která pak čelila třem pokutovým kopům, remizovala doma 1:1 se Salcburkem. Juventus jednoznačně vyhrál nad Malmö 3:0.

Fotbalisté Chelsea se proti dobře bránícímu Petrohradu nemohli dlouho prosadit. Až po přestávce se do šancí dostali Rüdiger a James, nezakončili však přesně. Tři body nicméně favoritovi zajistil v 69. minutě Lukaku, který hlavičkou usměrnil do sítě centr Azpilicuety. Byla to jeho 14. branka v evropských soutěžích od startu sezony 2019/20 a čtvrtá od návratu do Chelsea.

Sílu potvrdili rovněž šampioni z předminulého ročníku z Bayernu. Na hřišti Barcelony je dostal do vedení ve 33. minutě Müller, jehož ránu tečoval do protipohybu brankáře Ter Stegena obránce Garcia. Müller dal 49. gól v Lize mistrů a sedmý proti Barceloně. Nikdo jiný v evropských soutěžích tolik branek katalánskému velkoklubu nedal.

Obměněná Barcelona, která se vypořádává s odchodem Messiho či Griezmanna, navíc inkasovala po přestávce ještě dvakrát, kdy se prosadil kanonýr Lewandowski. Svěřenci trenéra Koemana nevyslali za celý zápas ani jednu střelu na bránu, což se jim podle serveru Opta stalo v LM poprvé minimálně od sezony 2003/04. Zároveň prohráli v evropských soutěžích poprvé v historii třetí domácí zápas za sebou.

Cristiano Ronaldo při rozcvičce sestřelil jednoho člena ochranky
Cristiano Ronaldo při rozcvičce sestřelil jednoho člena ochranky

Hvězdný Ronaldo, jenž se vrátil do Ligy mistrů v dresu United po 12 letech a 110 dnech od finále v roce 2009, se prosadil proti Bernu už po 13 minutách hry. Naběhl si na centr Fernandese a střelou mezi nohy brankáře Von Ballmoose poslal hosty do vedení.

Stylově tak oslavil svůj 177. start v prestižní soutěži, kterým vyrovnal rekord španělského brankáře Casillase. Zároveň se stal prvním hráčem v historii, jenž vstřelil podruhé úvodní gól nového ročníku LM. V minulosti se prosadil i v sezoně 2009/10, kdy pomohl k výhře Realu Madrid nad Curychem 5:2.

Ještě před poločasovou přestávkou se však pro United zápas zkomplikoval po vyloučení Wan-Bissaky. Domácí favorita zatlačili a po hodině hry vyrovnali. Po centru z pravé strany se trefil Moumi Ngamaleu. Když už se zdálo, že se oba týmy rozejdou smírně, využil v páté minutě chybné přihrávky Lingarda pohotový Siebatcheu a dokonal obrat. Celkově Bern svého soka přestřílel 20:2.

„Disciplína je samozřejmě nedílnou součástí. Kdybychom byli ve vyřazovací fázi, tak bychom skončili. Máme štěstí, že to byl první zápas v základní skupině a máme ještě spoustu šancí to napravit,“ řekl trenér Ole Gunnar Solskjaer. „Nikdo - ani Jesse (Lingard) - nedělá rád chyby, ale ty jsou prostě součástí hry. Jsme lidé a každý fotbalista občas chybuje. Poučíme se z toho,“ dodal kouč United.

Netradiční zápletku mělo utkání mezi Sevillou a Salcburkem. Běloruský rozhodčí Kulbakov nařídil v první půli hned čtyři pokutové kopy, což se stalo v Lize mistrů poprvé v historii. První výhodu penalty měl už ve 13. minutě hostující Adeyemi, nicméně netrefil bránu. Za sedm minut měl rakouský tým další možnost, tentokrát se po faulu na Adeyemiho prosadil Sučič. Tentýž hráč si navíc mohl v 37. minutě po dalším faulu na Adeyemiho situaci zopakovat, ale trefil tyč. Tři minuty před přestávkou dostali výhodu penalty i domácí a na konečných 1:1 srovnal Rakitič.

Sevilla dohrávala zápas bez vyloučeného En-Nesjrího, jenž dostal v 50. minutě druhou žlutou kartu za nasimulovaný pád v pokutovém území.

Remízu 0:0 s Benfikou Lisabon uhrálo Dynamo Kyjev. Sice vstřelilo ve třetí minutě nastaveného času díky Šaparenkovi kýženou branku, ta jim ale nebyla po konzultaci s videem uznána pro ofsajd.

Skupina E

Góly

Domácí:

Hosté: 34. T. Müller, 56. Lewandowski, 85. Lewandowski

Sestavy

Domácí: ter Stegen – R. Araújo, García (66. Mingueza), Piqué – Roberto (59. Demir), F. de Jong, S. Busquets (C) (59. Gavi), Pedri, Alba (73. Balde) – L. de Jong (66. Coutinho), Depay.

Hosté: Neuer (C) – Pavard (66. Lucas Hernández), Upamecano, Süle (82. Stanišić), A. Davies – Kimmich – Sané (82. Coman), T. Müller (82. Sabitzer), Goretzka, Musiala (70. Gnabry) – Lewandowski.

Náhradníci

Domácí: Neto, Peña, Balde, Coutinho, Demir, Dest, Gavi, Lenglet, Mingueza, González, Puig, Umtiti

Hosté: Ulreich, Coman, Cuisance, Gnabry, Hernández, Choupo-Moting, Nianzou, Richards, Roca, Sabitzer, Sarr, Stanišić

Karty

Domácí: Gavi

Hosté: Kimmich, Upamecano

Rozhodčí

Oliver – Burt, Bennett (ENG)

Stadion

Camp Nou (Barcelona)

Sestavy

Domácí: Bojko – Kędziora, Zabarnyj, Syrota, Mykolenko – Sydorčuk (C), Šaparenko – Cygankov (76. O. Karavajev), Bujalskij, De Pena (76. Verbič) – Škurin (59. Garmaš).

Hosté: Vlachodimos – Otamendi (C), Vertonghen, Morato – Gilberto (59. Lazaro), Mário (86. Taarabt), Weigl, Grimaldo – R. Silva (90. Pizzi), Jaremčuk (59. Núñez), Everton (59. Radonjić).

Náhradníci

Domácí: Buščan, Neščeret, Verbič, Šepeljev, Šabanov, Ledněv, Andrijevskij, Garmaš, Karavajev, Vitinho, Tymčyk, Suprjaha

Hosté: Leite, Núñez, Meïté, Seferović, Gonçalves, Pizzi, Radonjić, Taarabt, Fernandes, Ramos, Ferro, Lazaro

Karty

Domácí: Sydorčuk, Zabarnyj, Garmaš

Hosté: R. Silva, Jaremčuk, Weigl

Rozhodčí

Taylor – Beswick, Nunn (ENG)

Stadion

NSK Olimpijskyj, Kyjev

Návštěva

43 150 diváků

Skupina F

Góly

Domácí: 66. Ngamaleu, 90+5. Siebatcheu

Hosté: 13. Ronaldo

Sestavy

Domácí: von Ballmoos (C) – Hefti (83. Sulejmani), M. A. Camara, Lauper (90+2. Zesiger), U. García – Sierro (46. Siebatcheu), Martins (82. Rieder) – Fassnacht, Aebischer, Ngamaleu – Elia (90+2. Kanga).

Hosté: de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire (C), Shaw – van de Beek (46. Varane), Fred (89. Martial) – Sancho (37. Dalot), B. Fernandes (72. N. Matić), P. Pogba – Ronaldo (72. Lingard).

Náhradníci

Domácí: Faivre, Zbinden, Bürgy, Jankewitz, Kanga, Mambimbi, Maceiras, Rieder, Siebatcheu, Spielmann, Sulejmani, Zesiger

Hosté: Heaton, Kovář, Bailly, Dalot, Greenwood, Lingard, Martial, Mata, Matić, Varane, Elanga

Karty

Domácí: Fassnacht, Martins

Hosté: Wan-Bissaka (č), Varane

Rozhodčí

Letexier – Mugnier, Rahmouni (vš. FRA)

Stadion

Stade de Suisse, Bern

Návštěva

31 120 diváků

Góly

Domácí: 39. Trigueros, 73. Danjuma

Hosté: 6. Freuler, 83. Gosens

Sestavy

Domácí: Rulli – Foyth, Albiol, P. Torres, Pedraza (87. M. Gaspar) – Pino (72. A. Moreno), Capoue (60. Coquelin), Parejo, Trigueros (60. Moisés Gómez) – G. Moreno, Dia (60. Danjuma).

Hosté: Musso – Tolói, Palomino, Djimsiti (61. Demiral) – Zappacosta, de Roon (70. Koopmeiners), Freuler, Gosens – Malinovskyj (70. Pašalić), Pessina (79. Al. Mirančuk) – D. Zapata (70. Iličić).

Náhradníci

Domácí: Asenjo, Coquelin, Estupiñán, Iborra, Mándí, Gaspar, Moreno, Alcácer, Peña, Gómez, Danjuma

Hosté: Rossi, Sportiello, Maehle, Pašalić, Mirančuk, Demiral, Lovato, Iličić, Scalvini, Pezzella, Piccoli, Koopmeiners

Karty

Domácí: Capoue, G. Moreno, Pino, Coquelin, Coquelin

Hosté: de Roon

Rozhodčí

Turpin (FRA) – Danos (FRA), Gringore (FRA)

Stadion

Estadio de la Cerámica (Villarreal)

Skupina G

Góly

Domácí: 42. Rakitić

Hosté: 21. Sučić

Sestavy

Domácí: Bunú – Navas (C) (88. G. Montiel), Diego Carlos, Koundé, Acuňa – Jordán (46. Delaney), Fernando, Rakitić (65. Mir) – Suso (46. Ocampos), Nasjrí, A. Gómez (58. Lamela).

Hosté: Köhn – Kristensen, Solet, Wöber (51. Piątkowski), Ulmer (C) – Sučić, Aaronson, Camara, Seiwald (80. Capaldo) – Šeško (67. Adamu), Adeyemi (80. Okafor).

Náhradníci

Domácí: Augustinsson, Pastor, Rodríguez, Torres, Ocampos, Montiel, Mir, Lamela, Munir, Rekik, Dmitrović, Delaney

Hosté: Bernede, Adamu, Capaldo, Bernardo, Walke, Mantl, Okafor, Onguéné, Kjaergaard, Piątkowski, Ludewig, Guindo

Karty

Domácí: Diego Carlos, Nasjrí, Nasjrí, Rakitić, Delaney, Navas

Hosté: Seiwald, Capaldo, Camara, Okafor

Rozhodčí

Kulbakov – Žuk, Masljanko (BLR)

Stadion

Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla)

Návštěva

18 373 diváků

Sestavy

Domácí: Grbić – Çelik, J. Fonte (C), Botman, Reinildo – David, André, Xeka (83. A. Onana), Ikoné (74. Lihadji) – Gomes (74. Yazıcı), B. Yılmaz.

Hosté: Casteels (C) – Mbabu, Lacroix, Brooks, Roussillon (83. Gerhardt) – Guilavogui, Arnold – Baku (62. Lukebakio), Philipp (66. Bornauw), Steffen (62. Waldschmidt) – Weghorst (66. L. Nmecha).

Náhradníci

Domácí: Jardim, Ascone, Djaló, Lihadji, Niasse, Onana, Yazıcı, Gudmundsson

Hosté: Pervan, Klinger, Bornauw, Gerhardt, Ginczek, Nmecha, Nmecha, Vranckx, Waldschmidt, Lukebakio, van de Ven

Karty

Domácí: André, Ikoné

Hosté: Brooks, Guilavogui, Brooks, Waldschmidt, L. Nmecha, Lacroix

Rozhodčí

Makkelie – Steegstra, de Vries (vš. NED)

Stadion

Stade Pierre-Mauroy, Lille

Skupina H

Góly

Domácí:

Hosté: 23. Sandro, 45. Dybala, 45+1. Morata

Sestavy

Domácí: Diawara – Berget, Ahmedhodžić, Nielsen, Brorsson, Rieks (75. M. Olsson) – Innocent (75. Nanasi), Christiansen (C), Rakip (59. Nalić) – Birmančević (59. Abubakari), Čolak.

Hosté: Szczęsny – Danilo, de Ligt (86. Rugani), Bonucci, Sandro – J. Cuadrado (82. Kulusevski), Locatelli, Bentancur (67. McKennie), Rabiot – Dybala (C) (82. Ramsey), Morata (67. Kean).

Náhradníci

Domácí: Dahlin, Ellborg, Larsson, Olsson, Beijmo, Abubakari, Gwargis, Nalić, Eile, Björkqvist, Nanasi

Hosté: Perin, Pinsoglio, De Sciglio, Chiellini, Ramsey, McKennie, Kean, Rugani, Kulusevski

Karty

Domácí: Brorsson, Nielsen

Hosté: de Ligt

Rozhodčí

Dias (POR) – Tavares (POR), Soares (POR)

Stadion

Malmö New Stadium, Malmö

Góly

Domácí: 69. R. Lukaku

Hosté:

Sestavy

Domácí: E. Mendy – Azpilicueta (84. Silva), Christensen, Rüdiger – R. James, Kovačić, Jorginho, M. Alonso (83. Chilwell) – Mount (90+3. Loftus-Cheek), Zíjáš (63. Havertz) – R. Lukaku.

Hosté: Kricjuk – Suťormin, Čisťakov, Rakyckyj (88. Krugovoj), Santos – Malcom (75. Dzjuba), Wendel (76. Jerochin), Barrios, Kuzjajev (82. Kravcov), Claudinho (88. Mostovoj) – Azmún.

Náhradníci

Domácí: Arrizabalaga, Havertz, Hudson-Odoi, Chalobah, Chilwell, Loftus-Cheek, Saúl, Sarr, Silva, Werner, Barkley, Bergström

Hosté: Jerochin, Keržakov, Odojevskij, Dzjuba, Kravcov, Krugovoj, Mostovoj, Chotuljov

Karty

Domácí: Azpilicueta

Hosté: Rakyckyj

Rozhodčí

B. Frankowski (Polsko)

Stadion

Stamford Bridge, Londýn

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud