CDR.cz - Vybráno z IT

Epic Games po rozhodnutí soudu musí Applu uhradit škody ve výši 3,6 mil. dolarů

V pátek kalifornská soudkyně rozhodla o vlivné žalobě Epic Games vs Apple, přičemž obě strany svým způsobem prohrály. Soudkyně Yvonne Gonzalez Rogers dospěla k závěru, že Apple nemonopolizuje prostor mobilních aplikací pomocí iOS či jeho nákupního systému v aplikaci, a nařídila společnosti Epic zaplatit náhradu škody za porušení jejich vývojářské smlouvy s Fortnite.

Současně nařídila společnosti Apple, aby odstranil některá pravidla řízení - konkrétně zásady zakazující vývojářům informovat uživatele o alternativách nákupu aplikací. Společnost Epic vznesla proti Apple deset výroků, z nichž se většina točí kolem obvinění Applu z provozování nelegálního monopolu buď podle federálního Shermanova antimonopolního zákona, nebo kalifornského antimonopolního Cartwrightova zákona. Téměř všechny tyto výroky však byly později zamítnuty.

Mobilní hry jsou obrovskou součástí příjmů App Store - přibližně 70 % - a Apple má proto v tomto ohledu obrovskou sílu. Rogers uvedla, že iOS a Android jsou v podstatě duopolem, i když považuje Nintendo Switch za potencionální konkurenty v blízké budoucnosti. Soud odhalil, že Apple má na trhu transakcí mobilních her podíl přibližně 55 procent, což může být známkou monopolní moci.

Nicméně navzdory značné síle a ziskovým maržím společnosti Apple soudkyně Rogers nakonec uvedla, že v Epic Games porušili upravením plateb v aplikaci tak, aby byla vyřízená přes jejich platební bránu, smlouvu podepsanou s Applem, a bylo proto zcela na místě následné vyřazení Fortnite z App Store.

Fortnite tak přišel o možnost dostat se k 1,5 miliardám zařízení, a navíc teď musí společnosti Apple zaplatit 3,6 milionu dolarů z vydělaných 12,2 milionů dolarů poté, co byl jejich mechanismus plateb upraven - jedná se tedy o ušlý 30% poplatek.

zdroj

„Dnešní rozhodnutí není výhrou pro vývojáře ani pro spotřebitele. Fortnite se vrátí do iOS App Store až tehdy, kdy bude moci Epic nabízet platby v aplikaci ve spravedlivé konkurenci s platbami v aplikaci Apple. Děkujeme všem, kteří vložili do tohoto boje o spravedlivou soutěž na digitálních platformách tolik času a úsilí, a zejména díky soudu za zvládnutí velmi složitého případu v tak rychlé časové ose. Budeme bojovat dál,“ reagoval generální ředitel Epic Games Tim Sweeney. 

Diskuse ke článku Epic Games po rozhodnutí soudu musí Applu uhradit škody ve výši 3,6 mil. dolarů

Čtvrtek, 16 Září 2021 - 10:00 | Vojtech Nekvapil | Připočtěme free hry a exkluzivity na epicu a...
Čtvrtek, 16 Září 2021 - 08:17 | mp07 | Ty peníze jsou pro Epic víceméně plivnutí, daleko...
Středa, 15 Září 2021 - 16:13 | Vojtech Nekvapil | Porušili uzavřenou smlouvu? Porušili. Tak je...
Středa, 15 Září 2021 - 10:13 | Tomáš Černák | Njn, takhle nějak si v SSA představují "...

Zobrazit diskusi