Hlavní obsah

EU spustí program prevence proti zdravotním krizím, slíbila Leyenová

Brusel

Evropská unie bude lépe předcházet zdravotním krizím a spustí nový program pro posílení odolnosti v této oblasti. V projevu o stavu Unie to uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Do konce roku 2027 chce do tohoto programu investovat 50 miliard eur (1,26 bilionu korun).

Projev předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v Evropském parlamentu Video: Evropský parlament

 
Článek

Program vznikne v návaznosti na pandemii koronaviru. Za potlesku europoslanců Leyenová zdůraznila, že se EU podařilo splnit cíl a naočkovat 70 procent dospělé populace do konce léta. Šéfka EK také připomněla, že mezi členskými státy bloku přetrvávají rozdíly v počtech naočkovaných obyvatel.

„Je to maraton, ne sprint. Musíme zrychlit očkování a zesílit naši připravenost vůči pandemii,” uvedla Leyenová. Dodala, že do poloviny roku 2021 je Evropská unie připravena poskytnout dalších 200 milionů dávek vakcíny chudším zemím.

Chceme do roku 2030 snížit emise minimálně o 55 procent, řekla von der Leyenová

Evropa

Klíčové podle ní bude, jak rychle se podaří dostat vakcíny k lidem mimo zemí Evropské unie, kde je zatím naočkováno jen mizivé procento populace.

Stěžejním bodem proslovu Leyenové se stal také boj proti klimatickým změnám. V méně hospodářsky vyspělých zemích věnuje další čtyři miliardy eur (přes 100 miliard korun). Výrazné snížení emisí skleníkových plynů bude zásadní prioritou EU i v dalším období.

„Každá země nese zodpovědnost,” pronesla Leyenová s tím, že EU sama boj proti oteplování planety nezvládne a je třeba přesvědčit také další země v čele s Čínou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám