Dozrávají ořechy. Jak poznat, že je správný čas na jejich sklizeň a je lepší třepat, či ne?

 Zahrada 
15. září 2021 09:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Někdo sbírá jednotlivé plody ze země, jiní je prostě setřesou ze stromu naráz Pixabay
Už se vám na ořešáku klubou první plody? Pokud chcete letos sklízet opravdu jen ty nejchutnější plody, poradíme vám, kdy je jejich čas i jak je co nejlépe uskladnit.

Vlašské ořechy patří mezi deset nejzdravějších potravin. Jejich pravidelná konzumace v menší porci vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, snížení rizika infarktu, zvýšení potence a ke zlepšení nálady. Jsou skvělým zdrojem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, mědi, manganu a selenu, dále vitaminů C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitaminu E, K, A, beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. I proto jsou ořechy poměrně vyhledávanou a ceněnou surovinou. Pokud máte to štěstí a ořešák vám roste na zahradě, určitě byste neměli čekat na to, až vám ořechy začnou padat samy na zem. Kdy je tedy čas jejich sklizně?

Dozrávání

Při sklizni ořechů je potřeba se obrnit trpělivostí. Nejlepší doba na jejich sklizeň je ve chvíli, kdy dozrávají. To poznáte podle zeleného pouzdra plodů, které postupně hnědne a praská. V tuto dobu se ořechy mnohdy samy uvolní a padají na zem. Vždy záleží na druhu ořechu, ale obecně to bývá v době od září do října, některé odrůdy se sklízejí až po prvních mrazech. Určitě nemá smysl je sbírat ještě nezralé, jinak by vám celá úroda mohla snadno zplesnivět. Ideální je sbírat ořechy pravidelně v okolí stromu, nicméně byste je neměli nechávat na zemi déle než dva dny.

Třepat, či ne

Někteří zahrádkáři trpělivě sbírají jednotlivé plody ze země, jiní je prostě setřesou ze stromu naráz. V tomto případě ale může platit, že práce kvapná, málo platná. Pokud je na stromě velká část plodů nezralých, vaše úroda přijde vniveč. Neměly by tak výraznou a dobrou chuť, a také by vám nevydržely příliš dlouho. Navíc hrozí, že nešetrným klácením poškodíte větve stromu. Ideální doba pro setřásání je až ve chvíli, kdy je více než 1/4 úrody spadená. Nouzově lze s ořešákem třást v době, kdy hrozí dlouhodobě vlhké počasí, případně nemáme-li strom u domu. Sběr ořechů si můžete také usnadnit tím, že vyhrabete plochu pod stromem, případně pod něj položíte velkou plachu, na kterou budou plody padat. 

Slupky dolů

Pokud máte mezi sesbíranými ořechy i ty, co jsou ještě ve slupce, je potřeba ji co nejdříve odstranit. Zabarvená, naplesnivělá, ale i scvrklá jádra vyhoďte, mohou být zdraví škodlivá. Ořechy poté rozložte do větrané bedýnky a sušte je po dobu 3 až 5 týdnů v jedné vrstvě na suchém a světlém místě. Mezitím je kontrolujte a pokud některé začnou plesnivět, hned je vyhoďte.

Jak se neušpinit

Slupky z vlašských ořechů obsahují velmi intenzivní barvivo, které se navíc poměrně obtížně odstraňuje. Proto je vhodné pracovat v rukavicích. Nemáte-li je k dispozici, namažte si ruce krémem, pak se barva méně chytá. Nicméně počítejte s tím, že to nebude vždy čistá práce. 

Správné skladování

Ořechy nemají při sušení rády velké výkyvy teplot ani vlhkosti. Jinak jim hrozí, že začnou plesnivět. Dejte je do prostor, kde je sucho a teplo (ideálně půda), zároveň ale i možnost větrání, stačí pootevřené okno či ventilačka. Nedávejte je však na zem, ale do vzdušných bedniček nebo sítěk. Odtud si jich můžete nabírat vždy tolik, kolik potřebujete. Během louskání ořechů však skořápky nevyhazujte. Ještě vám dobře poslouží. Vyrobit si z nich můžete například zdravou kosmetiku. Více jsme psali zde.

 Zdroj: gardeningknowhow.com, farmanddairy.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod