Počet nakažených covidem v úterý přesáhl pět set. S testováním očkovaných se podle Vojtěcha nepočítá

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v úterý v Česku oproti minulému týdnu klesl zhruba o třicet na 553 nově nakažených. Stále je to ale druhý nejvyšší nárůst od konce května (minulý týden v úterý přibylo 582 nakažených). Aktuálně narostl počet hospitalizovaných s koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že se s testováním lidí, kteří jsou proti covidu očkovaní, nepočítá. Výsledky testování ve školách podle něho pak ukázaly, že záchyty případů v těchto zařízeních nerostou.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

„Pro nás je důležité, že jsme zmapovali situaci, odchytaly se pozitivní případy, které se trasují ze strany krajských hygienických stanic. V tuto chvíli nepočítáme s plošným pokračováním testování ve školách, může se ale k němu přistoupit na regionální úrovni, pokud by situace v některém z krajů eskalovala tak, že by hygiena vyhodnotila, že je ho nutné zavést,“ upřesnil Vojtěch.

Dále také uvedl, že se už nepočítá ani s testováním lidí, kteří jsou proti covidu očkovaní. „Pravděpodobnost, že sebe nebo jiného nakazí, je násobně nižší,“ řekl. Reagoval tak na informaci serveru Seznam Zprávy, podle kterého tuto možnost při výrazném zhoršení epidemické situace připustil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Dušek se k testování vyjádřil v debatě o očkování, kterou pořádala Ostravská univerzita. Připustil ho i děkan tamní lékařské fakulty, epidemiolog Rastislav Maďar.

„To je vážná otázka, v tuto chvíli se opravdu očkovaní netestují, je to doporučení hlavní hygieničky a panelu expertů-epidemiologů. V tom letním období to není špatné, ale je otázka, co se stane v tom období podzimním. Sledujme, jak k tomu přistupují okolní státy, které už zažívají podzimní vlnu, je tam určitý fázový posun,“ uvedl podle Seznam Zpráv Dušek.

Poukázal na situaci v Rakousku, kde je v posledním týdnu v průměru přes dva tisíce nově diagnostikovaných případů denně a podle šéfa ÚZIS i „řádově více“ lidí než v ČR je hospitalizovaných. Podle některých odborníků je ale Česko paradoxně v lepší situaci než okolní státy díky „promořenosti“, tedy tomu, že už téměř 1,7 milionu lidí nákazu prodělalo.

Plně očkovaných je nyní v Česku 5,8 milionu lidí, i když v posledních týdnech počty výrazně klesají. V úterý dostalo vakcínu 11 710 lidí, zatímco předchozí týden se čísla očkovaných pohybovala ve všedních dnech kolem čtrnácti až osmnácti tisíc lidí.

Ještě na začátku srpna bylo ale denně podáváno kolem padesáti tisíc dávek vakcín, a na začátku července dokonce přes sto tisíc. 

Přibývá pacientů v nemocnicích

Kromě množství nově nakažených se v úterý ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne snížil i celkový počet provedených testů na koronavirus. Předešlé úterý zdravotníci udělali téměř čtyřiačtyřicet tisíc PCR testů a přes jednatřicet tisíc antigenních, kdežto tento týden v úterý zhruba jednadvacet tisíc PCR a čtyřiatřicet antigenních testů. Podíl odhalených případů nákazy na počtu testovaných v úterý rostl.

V kategorii preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných, podíl nově potvrzených případů nemoci mírně stoupl z 0,43 procenta za předchozí úterý na 0,46 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních vzrostl z 1,60 na 2,33 procenta a i u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni třeba lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 3,58 na 3,90 procenta.

Nadále vysoké jsou ve srovnání s předchozím týdnem počty lidí, kteří s covidem skončili v nemocnici. Navíc přibývá i pacientů ve vážném stavu. Zatímco předchozí úterý bylo hospitalizovaných 96 a z toho šestnáct ve vážném stavu, tento týden v úterý bylo pacientů už 145 a pětadvacet ve vážném stavu. 

Takzvané reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, však dále klesalo. Z úterní hodnoty 1,18 se snížilo na středeční 1,11. Před týdnem dosahovalo téměř hodnoty 1,5. Stále se ale drží nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření nemoci. Nad jedničkou je reprodukční číslo nepřetržitě od 26. srpna.

Incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel, ve středu stagnovalo na 25 případech. Výrazně se snížilo ale v Karlovarském kraji, kde bylo dosud nejvyšší ze všech regionů, a to z úterních 47 nakažených za týden na sto tisíc obyvatel na čtyřicet. Karlovarský kraj se tak nyní dostal na stejnou úroveň jako Praha, která byla předtím na druhé příčce tabulky.

Naopak nejnižší je incidenční číslo nadále v Libereckém kraji s devíti případy za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel.