Testy na covid ve školách pokračovat nebudou, řekl Vojtěch. Zopakovat by se mohly na podzim

Pozitivní případy koronaviru na školách v Česku nejsou nijak dramatické. Tak ve středu hodnotil výsledky tříkolového plošného testování ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch. Více nakažených se podle něj objevilo na středních školách, méně na základních školách. Další plošné testování nebude pokračovat, zopakoval Vojtěch. Pokud by se ale situace v nějakém kraji zhoršila, může se podle něj testování lokálně obnovit.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 11:16 15. 9. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Plaga, Adam Vojtěch na tiskové konferenci

Ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Počet nakažených, které testy ve školách odhalily, se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nezvyšuje, někde naopak klesl.

„Vyšší zátěž byla identifikována na středních školách a vyšších odborných, což odpovídá celkovému stavu v populaci – nákaza se šíří hlavně mezi lidmi 16 až 29 let. Nižší záchyty byly na základních školách,“ uvedl na středeční tiskové konferenci Vojtěch.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek k tomu doplnil: „Všechna tři kola ukázala nízkou a očekávanou záchytovost – v základních školách 12 pozitivních na 100 tisíc jedinců, na středních školách a vyšších odborných školách 21 na 100 tisíc.“

Testování na podzim?

Podle ministra se tak nepočítá s pokračováním plošného testování ve školách. „Ale může se k němu přistoupit na regionální úrovni, pokud by v nějakém kraji situace eskalovala,“ podotkl Vojtěch.

Čísla k testům

Tři kola testování ve školách potvrdila 438 případů covidu, 290 na záskladních školách a 148 na středních školách. Celkově bylo provedeno 3,2 milionu testů. Incidence je 13,8.

Podle něj je ale ještě jedna možnost, kdy by se plošné testování mohlo vrátit.

„Ke screeningovému plošnému testování bychom mohli ještě přistoupit na podzim, abychom zmapovali, jak jsme na tom v čase s vývojem nákazy. To ještě budeme vyhodnocovat s hygieniky,“ doplnil Vojtěch s tím, že by se testování mohlo uskutečnit ve dvou termínech.

Hygienici kvůli koronaviru od středy nejméně na deset dní uzavřeli Základní školu Chmelnice v Praze 3. Podle jejího ředitele Václava Havelky se u 44 žáků potvrdila nákaza covidem-19 a třetina žáků školy je v karanténě. Nemocných nebo v karanténě je také 13 pedagogů.

Hygienici zavírají základní školu na Praze 3. Nákaza koronavirem se potvrdila u 44 žáků

Číst článek

Ministr Vojtěch ve středu uvedl, že počty uzavřených škol jsou v řádu jednotek. Ujistil také, že se žádné plošné zavírání škol neplánuje.

„Když jsou ve škole jeden nebo dva nakažení, musí se udělat opatření, ale nemusí se zavírat. Shodli jsme se, že budeme dělat vše pro to, aby výuka ve školách fungovala a nebyla přerušena. Pokud k něčemu takovému dojde, půjde o výjimky,“ doplnil.

Plošné testování na koronavirus ve školách po celém Česku se konalo ve třech kolech, a to konkrétně 1. či 2., 6. a 9. září. V celé zemi je podle statistik ministerstva školství asi 4200 základních a 1280 středních škol, 1. září do nich nastoupilo na 1,4 milionu dětí.

‚Hra malých čísel‘

Od začátku září do úterý přibylo v Česku 4312 nových případů covidu-19, záchyty ve školách tvoří asi desetinu. Ve školním věku pět až 19 let je ale více než 34 procent nově odhalených případů.

Nejhorší epidemická situace je od začátku září podle řDuška v Praze a Karlovarském kraji, zejména v okrese Karlovy Vary. Přestože tam na středních školách v prvním kole bylo 213 pozitivních případů na 100 tisíc testů, trend už je tam klesající. Podle ministra tam situace není tak špatná, protože jde o hru malých čísel, tedy menší absolutní počty. V žádném z regionů nedošlo mezi dalšími koly testování k nárůstu, zhodnotil tři kola testování Dušek.

Covid v Česku

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v úterý v Česku oproti minulému týdnu klesl zhruba o 30 na 553 nově nakažených. Stále je to ale druhý nejvyšší nárůst od konce května.

V úterý v Česku přibylo 553 nových případů covidu, což je druhý nejvyšší nárůst od konec května

Číst článek

Kromě množství nově nakažených se v úterý ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne snížil i počet provedených testů na koronavirus. „Nákaza se šíří ve skupině 16+ a u neočkovaných,“ doplnil ve středu Dušek.

Hospitalizovaných je nicméně nadále výrazně více než předešlé úterý. V nemocnicích je 145 lidí s covidem-19, tedy o polovinu více než před týdnem.

tzr, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme