Hlavní obsah

Největší pojišťovna rozešle před volbami brožuru s Babišem. Za veřejné peníze

Foto: VZP, Seznam Zprávy

Část brožury, kterou pošle VZP svým klientům.

Reklama

aktualizováno •

Navzdory nesouhlasu správní rady rozešle Všeobecná zdravotní pojišťovna svým klientům brožuru, v níž se mimo jiné objevuje premiér Andrej Babiš.

Článek

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP začne rozesílat svým klientům brožuru, která je součástí kampaně prevence proti onkologickým onemocněním.

Na jejím začátku a na konci se prezentují jako bojovníci proti rakovině také premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO).

Právě kvůli fotkám politiků v předvolební době členové správní rady pojišťovny odložili rozhodnutí, jak s brožurou naložit. Příští jednání je nyní naplánováno na konec září.

Navzdory tomu však Všeobecná zdravotní pojišťovna rozhodla, že už nyní bude brožuru posílat svým klientům.

„VZP začne s distribucí brožury ve čtvrtek, v souhrnu bude adresována zhruba dvěma milionům klientů, z větší části online, zbytek klientů ji obdrží fyzicky,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Mluvčí Plívová doplnila, že celkové náklady, včetně tisku a distribuce, nepřesáhnou 15 milionů korun. Tyto peníze budou čerpány z provozního fondu. „Nikoli z peněz určených na léčbu či prevenci klientů pojišťovny,“ doplnila Plívová.

S podobou brožury nebo tím, aby byly rozesílány klientům VZP, nesouhlasili zástupci opozice, ale ani poslanci z vládního hnutí ANO.

„Jsem celoživotním propagátorem a bojovníkem za prevenci, ale tento materiál by prevenci více uškodil, než pomohl,“ uvedl například poslanec ANO Rostislav Vyzula, který zároveň sedí ve správní radě této pojišťovny.

„Myslím si, že by si kampaň měl platit každý ze svého,“ řekl pak k podobě letáku Tom Philipp, který ve správní radě sedí za KDU-ČSL.

Kvůli zjištění Seznam Zpráv svolala opozice mimořádnou tiskovou konferenci ve Sněmovně a vyzvala pojišťovnu, aby rozesílání publikace pozastavila.

„Brožurka je z mého pohledu propagačním letákem ANO. Pokud si ředitel VZP myslí, že fotka premiéra, kterou si pověsí na zeď, je nejlepší prevencí, je to pro největší pojišťovnu velmi špatná vizitka,“ uvedl Vlastimil Válek z TOP 09.

Piráti se kvůli této věci hodlají obrátit na soud, aby předběžným opatřením distribuci brožury zakázal.

Věc by podle poslance Bohuslava Svobody (ODS), který je zároveň členem správní rady VZP, měl projednat sněmovní výbor pro zdravotnictví.

„Tady se bere 15 milionů z kasy VZP ve prospěch politické kampaně hnutí ANO. Pro nás věc absolutně nepřijatelná. My musíme každou plachtu, která někde visí, do kampaně započítat a není možné, aby tady premiér využíval veřejné prostředky pro svoji propagaci,“ uvedl lidovecký poslanec Marek Výborný.

Babiš mezi doktory

Brožura, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, přináší na 52 stranách grafy, komentáře či fotografie zhruba dvou desítek českých odborníků.

Mezi nimi najdeme ředitele brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrbu, šéfa pražské vinohradské nemocnice a bývalého ministra Petra Arenbergera či ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala.

Navíc se v tomto díle objevil také ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda a lékař David Cibula ze Všeobecné fakultní nemocnice, kteří podporují plán premiéra Babiše na vybudování obřího onkologického centra za sedm miliard korun.

Cibula pro Seznam Zprávy uvedl, že vypracování vzešlo z jednání, které loni v listopadu svolal premiér Babiš. Na něm se diskutovalo o vytvoření několika projektů.

„Jedním z nich byla i příprava publikace zaměřené na prevenci zhoubných nádorů, která by byla unikátní tím, že by pokrývala co nejširší spektrum nádorových onemocnění. Tím by byla aktuální pro čtenáře jakéhokoli věku a všech pohlaví. Tento projekt jsem si vzal na starosti já,“ napsal Cibula.

Babišovy předvolební vize

Premiér Babiš v brožuře publikuje také svůj komentář, v němž mimo jiné představuje své plány, které se staly součástí jeho předvolební kampaně.

„Určitě víte, že jsme připravili velký plán obnovy naší české ekonomiky po covidu. Část peněz z něj, ale i z dalších programů nasměrujeme právě do boje s rakovinou, která je při tak vysokém výskytu i významným sociálním a ekonomickým problémem,“ píše premiér.

„Naší společnou strategií je zachránit další tisíce životů ročně a dostat Českou republiku ve statistikách mezi nejlepší země v Evropě,“ doplnil Babiš, jehož vláda však v minulých měsících zcela nezvládla postup proti pandemii koronaviru a Česko se v poměrných počtech nakažených a zemřelých pohybovalo na nejhorších místech světového žebříčku.

Reklama

Doporučované