Největší pojišťovna plánovala rozesílat kritizované brožury. ‚Babiš zneužívá veřejné peníze,‘ říká opozice

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne ve čtvrtek rozesílat svým pojištěncům brožuru zaměřenou na onkologickou prevenci. Podobu brožury, která obsahuje i fotografii premiéra Andreje Babiše (ANO), a termín rozeslání krátce před říjnovými sněmovními volbami na posledním jednání kritizovali někteří členové správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:09 15. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Vojtěch a Andrej Babiš na tiskové konferenci na Ministrestvu zdravotnictví.

Adam Vojtěch a Andrej Babiš na tiskové konferenci na Ministrestvu zdravotnictví. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

AKTUALIZACE. Kritizované brožury o onkologické prevenci budou zdravotní pojišťovny distribuovat až po volbách. Ve středu to nakonec oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Více zde.

Všechny zdravotní pojišťovny se podle VZP ve společném memorandu s ministerstvem zdravotnictví a Úřadem vlády zavázaly ke zlepšení informovanosti pojištěnců o prevenci a možnostech včasného záchytu onkologických onemocnění.

V brožuře k onkologii se objevila fotka Babiše a Vojtěcha. Její podobu ale rada VZP neschválila

Číst článek

Úřad vlády a ministerstvo zajistily vznik edukační brožury, pojišťovny pak mají podle plánu na starosti její distribuci.

„VZP začne s distribucí brožury ve čtvrtek. V souhrnu bude adresována zhruba dvěma milionům klientů, z větší části online, zbytek klientů ji obdrží fyzicky. Celkové náklady, včetně tisku a distribuce, nepřesáhnou 15 milionů korun a jsou čerpány z provozního fondu VZP, respektive z financí, které se podařilo uspořit na provozních výdajích pojišťovny,“ napsala serveru Seznam Zprávy mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Podobu brožury na posledním jednání kritizovala část členů správní rady VZP. Některým radním vadilo to, že v materiálu jsou snímky premiéra Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Místopředseda správní rady Bohuslav Svoboda (ODS) tehdy uvedl, že medicína není politika a do materiálu nepatří fotografie politiků, kteří tam nic neříkají, jen tam figurují.

Opozice: Vláda dostatečně neřeší premiérův střet zájmů, ohrožuje tím nárok na evropské finance

Číst článek

Podle člena správní rady a senátora za STAN Karla Zitterbarta je potřeba zvyšovat povědomí o onkologické prevenci. „Využít však onkologické prevence v předvolební kampani hnutí ANO? Jednoznačně chucpe: cynické a arogantní,“ napsal ve středu Zitterbart.

Podle Svobody by rovněž načasování distribuce mělo být jiné. Uvedl, že šlo o silný názor správní rady a že by jej vedení VZP mělo vzít v úvahu.

Předběžné opatření

Mluvčí VZP ale ve středu sdělila, že zdravotní pojišťovny se k distribuci zavázaly v memorandu a na tento závazek je v dopisu z 2. září upozornilo i ministerstvo zdravotnictví.

Testování zdarma pojišťovny v září ustojí. Některé se ale obávají o stabilitu systému v budoucnu

Číst článek

Brožura má reagovat na to, že lidé během epidemie covidu-19 méně chodili na preventivní vyšetření. Někteří onkologové zaznamenali případy, kdy pacienti přicházeli v důsledku epidemie s onkologickým onemocněním pozdě, a měli tak menší naději na uzdravení. V brožuře se mají lidé dozvědět, jak mohou předcházet těmto vážným onemocněním.

Podle VZP by se pojištěnci měli více zajímat o vlastní zdraví, pojišťovna proto také chce více apelovat na zdravý životní styl svých klientů. „Prevence je naprosto klíčový aspekt nejen v péči o zdraví našich klientů, ale i v řešení výdajů zdravotního pojištění,“ řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Předcházení nemocem je totiž levnější než léčba. Podle Kabátka se VZP snaží motivovat klienty, aby prevenci nepodceňovali, ale u významné části populace se to stále nedaří.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve středu na facebooku napsal, že se kvůli brožuře obrátí na soud. „Zabráníme Babišovi zneužívat veřejné peníze. Ve věci propagační kampaně ANO skrz Všeobecnou zdravotní pojišťovnu se obrátíme na soud. Budeme chtít, ať vydá předběžné opatření, které zakáže VZP distribuovat propagační brožuru premiéra Babiše,“ informoval.

Podle Babiše je brožura „součástí národního plánu boje proti rakovině“. „Vznikla z mé iniciativy na Úřadu vlády ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví,“ napsal serveru iROZHLAS.cz v SMS.

Kritiku odmítá. „Opozice vykládá nesmysly a rád jim to vysvětlím ve sněmovně,“ doplnil s tím, že jde o pevný komplexní informační materiál o rakovině a důležitosti prevence.

Jednání na výboru

Koalice Spolu – ODS, lidovců a TOP 09 – chce o brožuře jednat odpoledne na sněmovním zdravotnickém výboru. Jde podle ní o zneužití veřejných peněz v předvolební kampani hnutí ANO.

Úřad pro kontrolu stran řeší magazín, který v Praze 11 vydává ANO. Není součástí kampaně, brání se hnutí

Číst článek

Spolu chce zabránit distribuci brožury z veřejných peněz. Její zástupci na tiskové konferenci uvedli, že náklady si má započítat hnutí ANO do výdajů na kampaň před říjnovými sněmovními volbami, nebo ji rozeslat až po hlasování.

Hnutí ANO se podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury chová podle svého volebního hesla. „Budu si brát cizí peníze až do roztrhání těla,“ parafrázoval heslo vládního hnutí. Jaké usnesení sněmovní zdravotní výbor odpoledne přijme, nechtěli zástupci Spolu předjímat.

Opozice upozorňuje na to, že do kampaně musejí všechny strany zahrnout všechny náklady na svou propagaci, povolený limit činí 90 milionů korun.

Kampaň hnutí ANO financovaná z veřejných peněz a ještě cílená na onkologické onemocnění je něco nehorázného‼️Kdyby se premiér Babiš a aktuálněještězatímministr Vojtěch raději soustředili na skutečnou podporu prevence a ne honbu voličských hlasů, bylo by už možná skutečně líp.

13:11 – 15. 09. 2021

20 282

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) byla brožura připravována od loňského podzimu s cílem podpořit onkologickou prevenci. „Primárně je brožura odborná, to, že ji zaštítí ministr zdravotnictví, je standardem,“ uvedl na plénu sněmovny. Snímek Babiše je podle něj na poslední straně jako fotografie iniciátora celé akce. Rozhodně podle něj jde o odbornou publikaci, nikoli politickou prezentaci. Uvedl, že debatu lze vést o její distribuci.

Anna Jadrná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme