Británie se potýká s nedostatkem elektřiny, který ještě zhoršuje už tak napjatou situaci na trhu, kde ceny každým dnem stoupají na rekordy. Rozsáhlý požár v noci na středu vyřadil páteřní kabel, který přivádí elektřinu z Francie, a podle provozovatele přenosové soustavy bude kabel odstaven minimálně měsíc. Informovala o tom agentura Bloomberg. Ceny zemního plynu a elektřiny v reakci prudce vzrostly a zdolaly další rekordy.

Požár zachvátil výměníkovou stanici na britském území a hasiči ještě dopoledne plameny nedokázali zlikvidovat. Příčina požáru se vyšetřuje, podle zdroje obeznámeného se situací plameny způsobily rozsáhlé škody.

Načasování přitom nemohlo být horší. Británie měla nedostatek elektřiny už před požárem, což se odráželo na vytrvalém růstu cen. To vede k obavám z růstu inflace, která by znamenala další potíže pro firmy ve chvíli, kdy se zotavují z dopadů pandemie. „To je naprosto zásadní událost,“ upozornil šéf konzultační společnosti Enappsys Phil Hewitt.

Británie je čistým dovozcem elektřiny, nejvíce jí odebírá právě z Francie. Proudí tam dvěma páteřními kabely, které jsou položené přes Lamanšský průliv. Jeden z těchto kabelů teď vyřadil požár, uvedla společnost National Grid, která v Británii provozuje přenosovou síť. Kabel podle ní nebude připraven k použití dříve než 13. října.

Hořet začalo v měnírně a požár se pak rozšířil přes celou budovu. Kabel označovaný jako IFA-1 má kapacitu 2000 megawattů, což je téměř jako výkon Jaderné elektrárny Temelín, tedy elektrárny s největším instalovaným výkonem v České republice. Na druhý kabel, který má kapacitu 1000 megawattů, teď požár nemá vliv.

Británie může začít nedostatek elektřiny reálně pociťovat už ve středu odpoledne, a to v případě, že jedna větší elektrárna bude mít nečekaný výpadek, uvedl konzultant Tom Edwards ze společnosti Cornwall Insight. „Problémy bychom mohli mít od 17:00 (18:00 SELČ - poznámka red.),“ řekl Edwards. „Pokud se ještě někde něco pokazí, nemuselo by nám zůstat už nic,“ dodal.

Vysoká poptávka po elektřině v Británii a s ní spojený růst cen kopíruje situaci v dalších evropských státech. Vlády některých zemí to donutilo jednat a přijmout opatření, která zmírní dopady na spotřebitele. Jedná o tom například Španělsko, Řecko, Francie nebo Itálie.

Ceny zemního plynu s pozdějším dodáním v Británii ve středu vzrostly až o 18 procent na rekordních 194,94 pence za termální jednotku. Cena elektřiny s dodáním následující den se v aukci na burze Epex Spot SE zvýšila na rekordních 422,46 libry za megawatthodinu.