Hlavní obsah

Boris Johnson obměňuje kabinet. Raab je novým britským vicepremiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský konzervativní premiér Boris Johnson by měl ve středu oznámit přeskupení svého kabinetu, v angličtině nazývané „reshuffle”. Spekulace médií potvrdil Downing Street na svých webových stránkách. Ve funkci ministra zahraničí končí Dominic Raab, který má po otci české kořeny. Přesouvá se na spravedlnost, nově bude navíc plnit roli vicepremiéra vlády.

Foto: Profimedia.cz

Nový vicepremiér Dominic Raab

Článek

Odchod ze svých rezortů zatím potvrdili ministr školství Gavin Williamson, ministr spravedlnosti Robert Buckland a ministr pro bydlení Robert Jenrick. Končí také spolupředsedkyně Konzervativní strany Amanda Millingová.

Podle televize Sky News chce Johnson do postpandemického období vstoupit s jednotnou vládou, která bude mít širší podporu a důvěru veřejnosti.

Středeční Johnsonův krok je v britské politice poměrně standardní, premiéři k němu často přistupují uprostřed funkčního období.

„Přeskupení” se tomuto kroku říká proto, že premiér většinou ministry nevyhazuje přímo z vlády, nýbrž jim nabízí v rámci exekutivy jiné – buď nižší, nebo vyšší – funkce. Ministři se tak na svých pozicích přeskupí.

Raab je „za trest” vicepremiérem

Důležitým faktorem je také stranická disciplína a spokojenost. Johnson bude chtít odměnit ty poslance, kteří v posledních dvou letech v jeho očích tvrdě pracovali, a jejich povýšením do ministerského křesla by si mohl získat jejich loajalitu.

Tlak na odstoupení britského ministra se zvyšuje, evakuaci tlumočníků neřešili ani jeho podřízení

Zahraniční

Britský tisk ve středu spekuloval o konci těch ministrů, které v posledních týdnech provázejí aféry. Jedním z nich je Dominic Raab, který coby ministr zahraničí čelil kritice za laxní reakci na pád Kábulu.

Foto: gov.uk

Údaje z oficiálních stránek britské vlády

Johnson měl od začátku v úmyslu ho z ministerstva zahraničí odstranit, s čímž Raab nesouhlasil. Po několikahodinovém intenzivním jednání se nakonec objevilo jeho jméno na stránkách jakožto jméno nového ministra spravedlnosti a vicepremiéra vlády.

Naposledy měla Británie vicepremiéra v době koaliční vlády 2010–2015, tehdy jím byl liberální demokrat Nick Clegg.

Do čela ministerstva zahraničí se místo Raaba postaví dosavadní ministryně obchodu Liz Trussová.

Reklama

Výběr článků

Načítám