Z žertu se rozvinula cesta k boji proti škodlivým emisím. Vědci naučili krávy chodit na speciální záchod

Zdá se, že naučit chodit krávy na záchod je stejně snadné, jako naučit batolata chodit na nočník - a možná ještě o něco snazší. Tohoto úkolu se ujali novozélandští a němečtí vědci, kteří úspěšně naučili chodit na speciální záchod 11 krav ze 16členné skupiny, napsala agentura AP. Tento výcvik jim zabral pouhých 15 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Auckland/Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy (ilustrační foto)

Krávy (ilustrační foto) | Foto: Aleš Spurný

Stejně jako někteří rodiče i vědci použili sladkou lahůdku, aby krávy přiměli projít brankou a vymočit se ve speciální ohradě. A vycvičit telata jim trvalo jen 15 dní - některým dětem to trvá o dost déle.

„Krávy jsou přinejmenším stejně učenlivé jako děti ve věku dvou až čtyř let, a přinejmenším stejně rychlé,“ řekla autorka studie Lindsay Matthewsová, odbornice na zvířecí chování z Aucklandské univerzity, která se na výzkumu podílela s odborníky z německého výzkumného ústavu pro biologii chovných zvířat (FBN).

V čistírně ve Francii se máchaly bankovky za 5800 eur, nikdo se k nim neznal

Číst článek

Praktická část výzkumu se odehrávala v Německu a bylo do ní zahrnuto 16 telat holštýnského skotu. Vědci je nejprve ustájili ve speciální toaletní kóji, kde dostaly odměnu v podobě jídla pokaždé, když se vymočily. Poté je umístili poblíž této kóje a odměňovali je pokaždé, když do ní odešly vykonat potřebu. Krávy, které moč vypustily jinde, naopak čekala třísekundová sprška studené vody.

Po patnáctidenním pokusu záchod s úspěchem používalo 11 krav. Spousta lidí takhle učí své děti na nočník. Posadí je tam, čekají, až se vyčůrají, a pak je odmění, když se to povede. Ukázalo se, že u krav to funguje stejně... Nakonec tři čtvrtiny zvířat dokázaly ve třech čtvrtinách případů močit na toaletě, řekla Lindsay Matthewsová.

Tento pokus se zrodil z napůl žertem míněné otázky v novozélandské rozhlasové talk-show o velmi reálném problému chlévské mrvy. A nešlo jen o páni, tohle by mohla být legrace, říká Matthewsová. Ohromné množství kravské moči představuje závažný ekologický problém.

Globální oteplování považuje za problém 80 % Čechů. Trápí je i znečišťování ovzduší nebo oceánů

Číst článek

Moč obsahuje dusík, a když se smíchá s trusem, mění se na čpavek, který v přírodě způsobuje problémy v podobě kyselých dešťů a podobně, uvedla Matthewsová. Může také kontaminovat vodu nitráty a vytvářet znečišťující vzdušné částice oxidu dusného, dodala. A krávy močí opravdu hodně. Jediná kráva může vyloučit asi 30 litrů moči denně.

Kdyby se skot dokázal naučit vyměšovat na speciálních místech, bylo by jejich moč a trus lehčí odstraňovat a zredukovat tak emise skleníkových plynů. V rámci experimentu zatím vědci zkoušeli naučit telata chodit jen na malou, ale podle Matthewsové by bylo možné je naučit používat stejné speciální místo i na vykonávání velké potřeby.

Největší ekologický problém skotu ovšem představuje metan, který vypouštějí při říhání a flatulenci a který přispívá ke globálnímu oteplování. Naučit krávy, aby přestaly krkat a prdět, nejde, řekla Matthewsová. Praskly by.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme