Hlavní obsah

Kde se berou zemanovci a tisíce meditujících mnišek? Odpoví festival Ji.hlava

Snímek o prezidentských volbách v ČR, režijní debut známé herečky Charlotte Gainsbourg, příběh popularizátora LSD Timothyho Learyho, dokument o obřím sjezdu buddhistických mnišek i retrospektiva slovensko-českého etnografa Karola Plicky. To vše má na programu festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který proběhne 26. až 31. října.

Foto: MFDF Jihlava

Snímek Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci

Článek

Festival proběhne hybridně, tedy fyzicky i na internetu. „Těšíme se zpátky do kina! Na setkávání a inspirativní diskuse. Festival dává filmům tváře svých diváků a divákům společný intenzivní zážitek,“ vzkázal ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka. Přesto po skončení živého festivalu začne čtrnáctidenní festival online.

Sekce Česká radost nabídne třeba politický snímek  Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci režiséra Martina Kohouta, který sledoval dění před prezidentskými volbami roku 2018. A zamýšlel se nad tím, proč tolik lidí volí politiky, kteří se vymezují proti ideálům, na nichž naše demokracie vznikla.

„Jedna z metod toho filmu je, abychom se podívali na druhou stranu. Nejen říkat, že je s tou demokracií špatné a že lidi ovládá populismus,“ vysvětlil ve středu na tiskové konferenci.

„Snažíme se dát hlas i druhé straně, ale ne proto, že bychom se pobavili, co ti lidi na protiuprchlických demonstracích říkají nebo ve štábech politických stran u Okamury a Zemana. Spíš analyticky pochopit, co se nám snaží říct výroky, které jsou pro nás obskurní.“

Foto: MFDF Jihlava

Film Dark Red Forest

O složitém vztahu s otcem, který pobýval ve vězení, je animovaný dokument Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen, jejíž předchozí studentské filmy Malá nebo Spolu sami zazářily na domácích i zahraničních festivalech.

„Film Milý tati je založený na dopisech, které mi napsal můj táta v letech 2004 až 2005, když byl rok ve vazební věznici Plzeň-Bory. Dopisy jsou plné lásky, která jako by se vytratila… Jako dospělá dcera mu tak na dopisy odpovídám a reflektuji náš vztah,“ popsala.

V sekci Souhvězdí, která vybírá to nejlepší ze světových festivalů za poslední rok, se mohou diváci těšit například na snímek Jane by Charlotte. Britská herečka Charlotte Gainsbourg přibližuje ve svém režijním debutu komplikovaný vztah s vlastní matkou, herečkou, zpěvačkou a módní ikonou sedmdesátých let Jane Birkin. „Bylo to složité. Nechtěla jsem být nijak brutální nebo provokativní. Prostě jsem se jí chtěla zeptat na spoustu otázek,“ uvedla režisérka po premiéře na festivalu v Cannes.

LSD, Leary a buddhistické  mnišky

Příběh amerického psychologa, filozofa a popularizátora LSD Timothyho Learyho, kterého Richard Nixon nazval „nejnebezpečnějším mužem v Americe“, nabídne soutěžní sekce Svědectví pod názvem My Psychedelic Love Story.

Dokument čínského filmaře Jina Huaqinga Dark Red Forest zachycuje klášterní život na náhorní plošině v provincii Sečuán. Jednou za rok se tu sejde deset tisíc buddhistických mnišek, postaví si malé dřevěné boudy a v nich stráví sto nejchladnějších dní v roce meditací.

Návštěvníky festivalu čeká také přehlídka slovensko-českého etnografa a filmaře Karola Plicky. Ta nabídne patnáct děl, včetně slavného snímku Zem spieva (1933). Filmy se budou promítat z klasického pětatřicetimilimetrového kinofilmu.

„Osobnost Karola Plicky je pro nás nevyčerpatelným zdrojem inspirace a pohledem na česko-slovenské tradice a folklor. Výběr filmů představuje jedinečnou přehlídku antropologického dokumentu, který vznikal v první polovině 20. století za velmi nepříznivých finančních podmínek,“ uvedla programová manažerka Ji.hlavy Adriana Belešová. Další podrobnosti najdete na www.ji-hlava.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám