Babiš řekl, že brožuru o prevenci rakoviny rozešle až po volbách. Ministerstvo ji ale nabídlo ke stažení

  • Opozicí kritizované vydání brožur o onkologické prevenci, ve kterých mimo jiné zabírají celé strany fotografie ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO), měly zdravotní pojišťovny distribuovat lidem ještě před volbami. Ve středu ale ve sněmovně oznámil předseda vlády, že posune termín na 11. října.
  • Jen o hodinu později ale ministerstvo zdravotnictví nabídlo materiál ke stažení na svém webu.
  • Zatímco Všeobecná zdravotní pojišťovna byla připravená materiály rozesílat už ve čtvrtek, ostatní zdravotní pojišťovny byly i tak v distribuci zdrženlivější.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve sněmovně.. V ruce drží brožuru o prevenci rakoviny

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve sněmovně.. V ruce drží brožuru o prevenci rakoviny | Zdroj: Poslanecká sněmovna

Premiér Andrej Babiš (ANO) odsune distribuci kontroverzních brožur o prevenci rakoviny až za říjnové parlamentní volby. Informaci sdělil ve středu odpoledne poslancům na plénu sněmovny. 

„Rozuměl jsem tomu dobře, že opozice chce, aby brožura byla odeslána až 11. října. Pokud s tím všichni souhlasí, já s tím problém nemám. Budu volat pana ministra (zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha) a nechť to pošlou 11. října,“ prohlásil. 

Následně vyjádření k brožurám publikoval i na svém twitteru. „Pokud se opozice tak strašně bojí jedné mojí fotky na konci brožury, kterou jsem vymyslel a zorganizoval a ve které je hlavně 19 špičkových odborníků na rakovinu, vydáme ji po volbách. Nemám s tím problém,“ uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví ale dalo materiál ke stažení na svůj web. A na twitteru k tomu vyzvalo: „Stáhněte si brožuru na podporu onkologie, o které se dnes hodně mluví, a udělejte si názor sami.“

Kromě Babiše přitom začala couvat i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta chtěla materiál začít už ve čtvrtek rozesílat klientům, podle mluvčí Viktorie Plívové je ale ve hře posun.

„V souvislosti s probíhající diskusí k distribuci brožury zaměřené na onkologickou prevenci, k níž se v memorandu zavázaly všechny zdravotní pojišťovny, zvažujeme její odklad, a to po říjnových parlamentních volbách,“ napsala Plívová. 

Jen na webu

Jak se k brožuře, která si vysloužila kritiku kvůli fotkám premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministr zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), staví další pojišťovny? Třeba mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová zatím nemá žádné informace. Jen tu, že zatím nikomu nic neposlali.

Voliči nechtějí koalici ANO s Piráty a Starosty. Nejpřijatelnější premiér je Babiš, říká průzkum

Číst článek

„Zatím jsme je klientům neposílali elektronicky ani písemně,“ uvedla. „Další informace nemám. Snažila jsem se je zjistit, ale nic jsem se nedozvěděla, takže bohužel. Nikdo mi nic neřekne,“ dodala.

Nejistota ohledně onkologické prevence panuje i u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Podle mluvčí Jany Schillerové se bude ve čtvrtek záležitostí zabývat správní rada. „Musí to většinově schválit. Bude to jeden z bodů programu zítřejšího jednání,“ řekla mluvčí serveru iROZHLAS.cz.

Zato Vojenská zdravotní pojišťovna neplánuje brožury rozesílat vůbec. „Dali jsme ji na naše webové stránky a vytiskneme nějaké velmi omezené množství, které vytiskneme na naše jednatelství a pobočky s tím, že lidé mohou navštívit naše kontaktní místa a tam si je vyzvednout,“ přiblížil postup zdravotní pojišťovny mluvčí Josef Křivánek.

Šéf VZP Kabátek se nechal přednostně naočkovat. ‚Chtěl jsem chránit svoje okolí,‘ tvrdí

Číst článek

Stejně bude postupovat i Zaměstnanecká pojišťovna Škoda a zdravotní pojišťovna RBP. „Vyvěsíme to na náš web a e-mailem upozorníme, že něco takového existuje. Ale rozhodně ji nebudeme tisknout. Maximálně pár desítek kusů na naše pobočky,“ uvedl mluvčí RBP Ivo Čelechovský.

15 milionů korun

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) už před středeční debatou ve sněmovně oznámila, že chce zabránit distribuci brožury z veřejných peněz. Koalice Pirátů a STAN na twitteru ohlásila, že se obrátí na soud s žádostí o předběžné opatření, které materiál zakáže rozesílat.

Všeobecná zdravotní pojišťovna informovala, že ji publikace stála asi 15 milionům korun.

Mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Luisa Divišová uvedla, že v souvislosti s distribucí brožury úřad s některými zdravotními pojišťovnami komunikoval. Stanovisko však podle ní nemůže zveřejnit kvůli tomu, že by mohlo předjímat závěry případného správního řízení.

Martin Štorkán, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme