Na dřeň s Pastoral Brothers: Předsudky vůči církvi? Měli jsme pocit, že věřící jsou méněcenní

Na dřeň s Pastoral Brothers: Předsudky vůči církvi? Měli jsme pocit, že věřící jsou méněcenní

Pořad v souvislostech


S Pastoral Brothers
Audioarchiv
16. září 2021 Na dřeň Autor: Hana Strašáková

Jakub Malý a Karel Müller. Dva evangeličtí faráři, kteří začali natáčet videa pro mládež ve farnosti. Teď jsou z nich faráři-youtubeři, kteří jsou se svým kanálem Pastoral Brothers skloňováni v médiích a ocitají se v různých žebříčcích významných osobností Česka. Ve videích a na sociálních sítích působí kvůli evangelizaci, ale i kvůli tomu, aby vyvraceli předsudky o církvi a přibližovali Bibli běžnému životu. Kromě těchto témat jsme v rozhovoru probírali také rozdíly mezi evangelíky a katolíky, o vztazích a o tom, jestli by se církev měla přizpůsobovat stylu života současné doby.

Karel ani Jakub nepochází z věřící rodiny, přesto si v dospívání víru sami našli. Každý svým tak trochu zvláštním způsobem. Jakub na truc přečetl celou Bibli a Karel tak urputně hledal chyby v církvi, až se sám o její učení začal zajímat a nastoupil na evangelickou teologickou fakultu. Sami ale taky říkají, že kdyby byl v evangelické církvi celibát, faráři by se nestali. “Chyběl by mi životní partner,” říká Jakub v debatě o hlavních rozdílech mezi evangelickou a katolickou církví. “Ve vztahu víru žijeme. Čelíme každodenním starostem a povinnostem, naše partnerky nám pomáhají růst. Dokážeme taky porozumět problémům našich farníků,” dodávají oba.

pastoralbrothers_proglas

Probírali jsme taky předsudky vůči církvím. “Když jsem se chtěl nechat pokřtít, věděl jsem, že nechci být katolík. Nejen kvůli předsudkům, ale protože jsem ani nevěděl, že jiná církev existuje,” popisuje Jakub svůj příchod do církve Českobratrské evangelické. “Já jsem měl pocit, že věřící jsou méněcenní. Že potřebují do života berličku a já do svého života určitě berličky nepotřebuju. No, kde já bych teď bez téhle berličky byl…,” dodává Jakub. 

Nechybí evangelíkům světci a modlitby k Panně Marii? Je v naší moci učinit druhé věřícími? A proč jsou občas cyničtí i k některým praktikám církve?

Pořad Na dřeň s Pastoral Brothers, který připravila redaktorka Hana Strašáková, poslouchejte na vlnách Proglasu ve čtvrtek 16. 9. od 15:30.

Nezkrácenou verzi rozhovoru si poslechněte kdykoliv v našich podcastech.

SpotifyApple_PodcastsGoogle Podcasts.Soundtier.  Instagram.

NyníPísně
Píseň: Chlap v nejhorším věku (2023); Interpret: Pý Ejdž senior; Album: Pý Ejdž senior: Vinetů na netu
05:57Myšlenka na den
06:00Ranní proud
06:30Dnešní evangelium
06:35Ranní chvály
06:50Duchovní slovo
07:00Radio Vatikán (slovenské...

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!