Svjatlana Cichanouská v Praze. Foto: Profimedia

Běloruská opozice chce vlastní kancelář v Praze. Jako alternativu Lukašenkovy ambasády

Napsal/a Tereza Engelová 16. září 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Běloruská opozice, kterou v zahraničí zastupuje prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská, bude mít v Praze  kancelář. Ta by měla fungovat jako alternativa k zastupitelskému úřadu Běloruské republiky. Sloužit by měla mimo jiné Bělorusům, kteří z politických důvodů nemůžou zpět do Běloruska, aby si vyřídili doklady.

Návrh, aby běloruská opozice měla v Praze „styčnou kancelář“, vyšel od prezidenta Miloše Zemana. S kanceláří běloruské prezidentské kandidátky Svjatlany Cichanouské o ní teď vyjednává české ministerstvo zahraničí.

„Myslím si, že nějaké řešení máme. Je ještě potřeba vést jednání a připravit variantu, která by vyhovovala běloruské opozici,“ potvrzuje přípravy na otevření kanceláře ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

„Z české strany se jedná o velmi důležitý krok podpory běloruské demokratické společnosti,“ říká pro HlídacíPes.org Kryscina Šyjanoková, běloruská zástupkyně ve Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Podle Šyjanokové chce česká strana kancelář otevřít ještě před říjnovými parlamentními volbami.

Alternativní ambasáda

Pražská „pobočka“ kanceláře Svjatlany Cichanouské, která v současné době žije v litevském exilu, by měla sloužit jako alternativa k běloruskému zastupitelskému úřadu v Praze. Řada Bělorusů, kteří utekli před režimem Alexandra Lukašenka, si totiž na oficiální běloruské ambasádě nemůže vyřídit potřebné dokumenty.

„Teď jsou například ožehavým tématem pasy, které si někteří Bělorusové nemůžou vyměnit na zastupitelském úřadě Běloruské republiky, stejně tak cesta do Běloruska by pro ně znamenala vězení,“ vysvětluje jednu z rolí chystané kanceláře běloruské opozice Kryscina Šyjanoková. Podle ní by kancelář mohla být nejen partnerem pro české úřady při verifikaci různých dokumentů a dalších záležitostí, ale i zdrojem informací o Bělorusku pro českou veřejnost.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


„Představte si, že jsou lidé, kteří zažili v Bělorusku represe a bojí se oslovit konzulární úřad běloruské ambasády s nějakými praktickými dotazy, protože reprezentuje Lukašenkův režim. Pro tyto lidi by zastoupení vykonávalo funkci jakési ambasády,“ uvádí Kryscina Šyjanoková. V České republice podle ní žije kolem 7000 Bělorusů, kteří nemají české občanství.

Jde však o čísla ještě z doby před loňskými volbami v Bělorusku a následnými represemi Lukašenkova režimu vůči opozici. Kolik Bělorusů přesně přišlo do Česka od loňska, Šyjanoková neví. Jasné naopak je, proč řada z nich míří právě sem.

„Největší roli hrají politické důvody, pak je tu ale také řada studentů, kteří přišli studovat obory, které se v Bělorusku nedají vystudovat. Nebo jim víc vyhovuje styl výuky na českých univerzitách, protože v Bělorusku je výuka do značné míry frontální. Pak je tu také velké procento lidí zaměstnaných v IT sféře,“ upřesňuje.

Česká kolébka demokracie

Česko by se v případě zřízení zmiňované kanceláře stalo po Litvě druhou zemí, která by na svém území měla zastoupení jak Lukašenkova režimu, tak běloruské opozice kolem Svjatlany Cichanouské.

Sama Kryscina Šyjanoková se však označení kanceláře jako „zastoupení běloruské opozice v Česku“ vyhýbá: „My nejsme menšina, jsme většina, proto podle mě není vhodné používat slovo opozice. Kancelář by byla zastoupením běloruské občanské společnosti, která nevolí diktaturu,“ vysvětluje Šyjanoková, která se v České republice živí jako překladatelka.

Tým Svjatlany Cichanouské by rád prosadil otevření „zastupitelských úřadů“ i v dalších zemích, především těch, které sousedí s Běloruskem.

Za zmínku stojí, že podobně o své vlastní zastoupení v mezinárodním prostoru nezávislé na Číně usiluje například Tchaj-wan, který v České republice reprezentuje Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář.

Případný vznik opozičního běloruského úřadu v České republice by měl podle Šyjanokové nejen praktický účel, ale také velký morální a symbolický přesah:

„Češi mají s tím, co teď v Bělorusku prožíváme, mnoho společných rysů. Česká republika je pro nás kolébka demokracie, jíž si národ vybojoval nikoliv krvavou cestou, ale cestou sametové revoluce a pro Bělorusy toto může být jakýmsi vzorem. Proto je pro nás duchovní, morální podpora Čechů velmi důležitá.“

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)