Premiér Andrej Babiš v domově důchodců v Havlíčkově Brodě. Foto: Andrej Babiš

Babišova kampaň v domovech seniorů: zřizovatelů se neptá, ředitelé ho neodmítnou

Napsal/a Vojtěch Berger 17. září 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Do nabitého kalendáře předvolebních výjezdů premiéra zamíchal tým Andreje Babiše i řadu návštěv domovů seniorů. Nikoli náhodou: Babiš na starší voliče cílí dlouhodobě, kampaň přímo u nich „doma“ ale není bez kontroverzí. Sklidila ostatně kritiku od seniorských organizací. Sami zřizovatelé domovů – obvykle kraje a města – většinou tvrdí, že přijetí premiéra je věc ředitelů konkrétních zařízení. A ti, jak se ukazuje, Babišovi, coby premiérovi země, zpravidla vyhoví.

Srpnová návštěva Andreje Babiše v Liblíně v Plzeňském kraji na první pohled vypadala jako kterýkoli jiný premiérův mítink. Ve stanu podepisoval svou předvolební knihu a podával si ruce s voliči.

Jenže akce se konala v liblínském domově seniorů, který si pak fotografie z premiérovy návštěvy dal na svůj web. Podle obrázků, které domov mimochodem zveřejnil v sekci „kulturní akce pro klienty“, není pochyb o tom, že šlo o kampaň. Ostatně jako „pana premiéra“ také Babiše seniorské zařízení na webu tituluje.

Je tedy zjevné, že Babiš nepřijel jen jako šéf jedné z mnoha kandidujících stran, hnutí ANO, ale právě jako předseda vlády. A že mu tato pozice pomáhá i při vyjednávání s ředitelem domova.

Kraje a města: Je to na řediteli

„Slíbil, že zase přijede,“ vzpomíná na premiérovu návštěvu jeden z klientů domova před bránou areálu na náměstí v Liblíně, i když nevypadá, že by v něm setkání s Babišem zanechalo hlubší dojem. Premiérův Facebook se však mezitím plní fotografiemi, jak si potřásá rukama s obyvateli seniorských zařízení po celé republice. Namátkou v Roudnici nad Labem, Havlíčkově Brodě nebo v Brně.

V domově pro seniory v Praze na Hájích, jehož zřizovatelem je hlavní město, si zase „zahrál pinec“, jak stálo v příspěvku zveřejněném na premiérově facebookovém profilu. Ani tady se předem u zřizovatele neohásil: „Premiér Andrej Babiš se, jak je ostatně v jeho chování zvykem, zřizovatele na nic neptal a prostě přišel,“ konstatuje pražská radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (zvolena za sdružení Praha sobě).

HlídacíPes.org oslovil zřizovatele domovů, které Babiš v posledních měsících navštívil. Vesměs jde o domovy patřící pod příslušný kraj nebo město. Z odpovědí vyplývá, že návštěvu si Babišův tým většinou domlouvá bez konzultace se zřizovatelem a záleží tedy na konkrétním řediteli, jestli premiéra ke svým klientům pustí.

„Etická rovina návštěvy domovů seniorů je především rozhodnutím každého politika. Každopádně respektujeme, že každý zvolený či jmenovaný politik je veřejným činitelem a respektujeme jeho přání navštívit naše organizace,“ komentuje Babišovu návštěvu v Liblíně mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová. Babišův tým návštěvu v domově s krajem nijak nekonzultoval.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Podobně nechává odpovědnost za návštěvy politiků v seniorských zařízeních na jejich řediteli i město Havlíčkův Brod. V tamním městském domově důchodců se Babiš zastavil začátkem září.

„Statutární zástupce příspěvkové organizace nemá povinnost jakoukoli návštěvu konzultovat se svým zřizovatelem a ani tak nečiní. Jsme přesvědčeni, že dobré jméno nebude nijak dotčeno ani návštěvou premiéra, byť v předvolebním čase,“ říká mluvčí města Alena Doležalová.

Druhý domov seniorů ve městě zřizuje kraj Vysočina. Ani tam by s případnou návštěvou premiéra problém neměli. „Je čistě věcí ředitelů – statutárních zástupců organizací, aby uvážili vhodnost případné mimořádné konkrétní návštěvy v konkrétním čase. Neprověřujeme návštěvy, které do organizací dochází, ani před, ani po volbách, neprověřujeme, kdo z příbuzných je politicky činný, kolik strávil v zařízení času, s jakým úmyslem,“ shrnuje mluvčí kraje Jitka Svatošová.

„Premiér to nepochopil“

Ne všude ale politické návštěvy během kampaně berou tak blahosklonně. Už na jaře přišla ostrá reakce z Jihomoravského kraje. Tamní krajská radní za Piráty Jana Leitnerová na jaře premiérovi poslala otevřený dopis, kde Babiše kritizovala za to, že seniory využívá kvůli líbivým fotkám v době kampaně i za to, že si ze seniorských zařízení v kraji vybírá jen ta nejhezčí a opravená.

Premiér jí na kritiku odpověděl, dopis však nedorazil celý: „Bohužel chyběla jedna stránka dokumentu, takže nevím, co přesně mi chtěl pan premiér sdělit (pokud to vůbec psal on osobně). V části, která došla, mi psal, že si nemám hrát na majitelku domovů a že on se vždy o seniory zajímal a také něco o ‚antibabiš‘. V podstatě nepochopil, oč mi dopisem šlo, a návštěvě v Jihomoravském kraji se pak vyhnul. Respektive se objednal do pobytového zařízení, které zřizuje město Brno. Sekundovala mu tam i paní ministryně financí,“ shrnuje radní.

Podle Leitnerové by mělo být běžné, že pokud politik požádá o návštěvu některého ze seniorských zařízení, měl by to ředitel dát kraji vědět. To se v případě Babišových návštěv v domovech pro seniory na jižní Moravě, podobně jako v Plzeňském kraji, na Vysočině nebo v Praze, nestalo.

Domovy seniorů sice musí umožnit klientům co nejširší naplňování jejich lidských a občanských práv, včetně práva volebního, ke klientům je však i v tomto ohledu třeba přistupovat individuálně, podle typu domova, jeho umístění i potřeb jednotlivých seniorů, říká pražská radní pro sociální věci Milena Johnová.

„Je jasné, že nelze do zařízení sociálních služeb v rámci volební kampaně jen tak nakráčet. Příslušný politik by měl předem oslovit nás nebo ředitele zařízení. My pak posoudíme, zda je návštěva technicky možná,“ říká s tím, že zdrženlivost je na místě o to víc, že znovu stoupají čísla nakažených covidem: „Žádný získaný voličský hlas nestojí za ohrožení života našich seniorů,“ uzavírá.

Běžná součást kampaně?

Naopak v Roudnici nad Labem v kraji Ústeckém, kde také Babiš v nadcházejících volbách kandiduje, město předem o premiérově návštěvě v místním domově seniorů vědělo a nevidí v ní problém.

„O návštěvách politiků v příspěvkových organizacích (jako byla ta premiérova v domově důchodců) je vedení města Roudnice nad Labem samozřejmě předem informováno, musí s nimi souhlasit, a nejedná se tak o rozhodnutí jejich ředitelů,“ popisuje odlišnou praxi oproti jiným zmíněným domovům seniorů mluvčí města Jan Vancl.

Radnice prý vnímá politické návštěvy v domově seniorů jako standardní součást předvolební kontaktní kampaně.

„Vzhledem k tomu, že se jeho klienti běžně nemohou zúčastnit veřejných meetingů, je to pro ně často jediná příležitost, jak se s politiky setkat osobně. V případě, že o takovou návštěvu požádá i některý z lídrů jiných kandidujících politických subjektů, vedení je připraveno mu vyhovět obdobným způsobem,“ ujišťuje mluvčí.

To, že Andrej Babiš objíždí domovy seniorů tak intenzivně právě krátce před volbami, už kritizovaly jako „trapné a nemravné“ i seniorské organizace. A třeba donedávna radní České televize (skončil 16. září 2021) Zdeněk Šarapatka se kvůli tomu obrátil na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)