Hlavní obsah

Češi se víc zadlužují, ale také lépe splácejí

Právo, gin, svj

Zadlužení českých domácností rychle roste. Platební morálka lidí se v prvním pololetí opět zlepšila, avšak ti, kdo nezvládají splácet své úvěry, dluží vyšší částku než dříve.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na konci prvního pololetí řádně nesplácelo hypotéky a úvěry ze stavebního spoření pouze 12 tisíc lidí, o třetinu méně než o rok dříve.

Počet lidí, kteří nespláceli úvěry na spotřebu, se meziročně snížil o šest procent na 180 tisíc.

Přehledně: Dluhy neutajíte. Kde všude je o nich záznam

Finance

V obou případech se počet problémových dlužníků snižoval nejrychleji mezi mladými lidmi do 29 let. Vyplývá to z Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

U bank dluh skoro dva biliony

U úvěrů na bydlení sice klesla celková nesplacená částka o čtvrtinu na 6,6 miliardy korun, ale u úvěrů na spotřebu vzrostla o 306 milionů na 22,4 miliardy korun.

„I přes snižující se počet dlužníků, kteří své závazky nesplácejí, dochází k růstu celkového objemu nespláceného dluhu. Tento trend potvrzuje dlouhodobou tendenci lidí půjčovat si stále větší částky,“ uvedl ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Exekuci na důchod čelí desítky tisíc seniorů

Domácí

Za nárůstem nespláceného dluhu stojí hlavně lidé mezi 30 a 34 lety.

Domácnosti se stále víc zadlužují. V bankách se jejich dluhy v červenci zvýšily o 16,8 miliardy na 1,958 bilionu korun.

U firem za měsíc vzrostly téměř o osm miliard na 1,156 bilionu korun. Za poslední rok tak zadlužení domácností stouplo o 149,3 miliardy Kč, dluhy firem byly v červenci podle dat České národní banky meziročně o 0,1 miliardy nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám