To já jsem měla zemřít, řekla zdrcená matka hasiče, který nepřežil výbuch v Koryčanech

Při výbuchu rodinného domu v Koryčanech ve Zlínském kraji zemřeli dva dobrovolní hasiči.

Lidé v Koryčanech na Kroměřížsku jen těžko snášejí ztrátu dvou dobrovolných hasičů – 35letého Jaroslava a 46letého Marka. Ti zemřeli poté, co v rodinném domku po úniku plynu došlo k velkému výbuchu. „To já jsem měla jít. Ne on. Já už jsem stará,“ řekla matka Jaroslava.

Při rekonstrukci rodinného domu v Koryčanech došlo k poškození potrubí, pak začal unikat plyn. „Majitel objektu okamžitě jednal, zavolal plynaře a po chvíli přijeli také dobrovolní hasiči,“ uvedla policistka Simona Kyšnerová. Krátce poté, co hasiči dorazili, plyn explodoval.

Záběry z kamery projíždějícího auta ukazují, že byl výbuch opravdu mohutný. „Ve chvíli, kdy dobrovolníci začali zasahovat, došlo k výbuchu a destrukci domu,“ dodal mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář.

Ze šesti hasičů byli dva vážně zraněni. Marka zcela zavalily trosky, Jaroslava se záchranáři snažili desítky minut oživovat, bohužel ale marně.

Bezprostředně po výbuchu se na místo seběhli lidé. Zpráva o tragédii se v okolí rychle rozkřikla a na místo zanedlouho dorazili i nejbližší zemřelých hasičů. Mezi nimi byla i matka Jaroslava, která zoufale přihlížela marným snahám o záchranu svého syna.

Příbuzní ji museli podpírat, pak ji uklidňovali i policisté. „To já jsem měla jít. Ne on. Já už jsem stará,“ řekla zdrcená žena. Hasič měl také přítelkyni a tříletou dceru.

„My i rodina pozůstalých prožíváme velmi těžké chvíle. Navždy odešli naši kamarádi, bratři, synové, strýčkové, otec od rodiny. Stalo se tomu tak bez varování a jediného slova sbohem,“ uvedl Sbor dobrovolných hasičů obce Koryčany.

K upřímné soustrasti se připojil i generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. „Chci vyjádřit upřímnou lítost a soustrast všem pozůstalým. Tento den se zapíše do našich letopisů jako černý, protože jsme ztratili dva kamarády, dva hasiče,“ sdělil.

Výbuch prověřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti, za které hrozí až dva roky vězení.

Tagy: