Pečujte o své nohy pravidelně a vyhněte se otravné ztvrdlé kůži. Poradíme, jak na to snadno a rychle

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Pece o nohy
Zdroj: Shutterstock

Podzim se sice blíží, ale tento rok ještě určitě bude mnoho teplých dní, které dají příležitost k nošení sandálů či žabek. Dámy, pokud chcete ukázat, že jsou vaše nohy krásné za jakékoli okolnosti, je potřeba se o ně pečlivě starat. Víte přece, že ztvrdlá kůže na patách nevypadá moc přitažlivě, že?

S tvrdými chodidly a problémy s kůží na nohou mají sice problém spíše pánové, ale ani ženská jemnější pokožka se mnohdy neobejde bez komplikací. A pokud se o své nohy nebudete pravidelně starat, možná budete mít brzy chodidla horší než kdejaký chlap.

Pravidelná péče o vaše nohy vám zajistí nejen dokonalý vzhled vašich nohou v letních botách, ale také pohodlnější chůzi, a hlavně budou vaše nohy odpočatější, nebudou vás bolet, svědit a ani nijak jinak trápit.

Dopřejte chodidlům příjemnou koupel

Je sice pravda, že přes léto se chceme nohama chlubit, zároveň ale také nejvíce trpí. Pokud chodíte běhat, potíte se nejspíš ve sportovních botách, ať už chcete, nebo ne. A jakmile vyrazíte ven v sandálech, čekají na vás na každém kroku bakterie, prach a nečistoty.

Proto je vhodné pravidelně dopřávat svým nohám relaxační koupel. Minimálně jednou až dvakrát týdně byste si měli do lavoru napustit vodu o teplotě zhruba 37 stupňů Celsia, přidat mořskou sůl a nějaký voňavý olejíček a nohy si v něm 10 až 15 minut máčet.

Tím se nejen zbavíte nečistot, které vaše nohy mohly nachytat a obyčejná sprcha je z nich zkrátka nedostane, ale také díky speciálním přípravkům, které do vody přidáte, nohy zjemníte a připravíte je na proces, který bude následovat.

Odstranění odumřelých buněk

Ze změklých chodidel velmi snadno odstraníte odumřelé buňky, tedy suchou kůži, která už se začíná loupat. Nejvhodnějším nástrojem je pemza, ideálně přírodní, která se vyrábí z vyvřelé horniny.

V případě, že máte ztvrdlé kůže více, můžete použít různá škrabátka a pilníky, kterými ořežete ty největší kusy, a potom pemzou nohy jen začistíte. Během toho chodidla pravidelně namáčejte, ať se všechny staré vrstvy kůže z nohou dostanou.

Tento proces je důležitý zejména proto, že stará a tvrdá kůže je doslova rájem pro tvorbu bakterií, ale také proto, že jsou vaše nohy téměř necitlivé a kvůli vrstvě nepříjemné kůže, která necítí ani bolest, ale ani požitek, budete cítit své nohy večer jako unavené a žádná masáž na ně jen tak nezabere.

Hydratační krémy

Hydratační krémy na nohy se prodávají v každé lékárně nebo drogerii. Je ideální je používat po péči o nohy, ale také po každé koupeli večer, než si jdete lehnout. Ideálně až v posteli, abyste nemuseli nikam odcházet a krém měl dostatek času se vstřebat.

Hydratace nohou předchází jejich únavě i tvorbě ztvrdlé kůže. Krémů je celá řada, a pokud nevíte, který z nich použít, zeptejte se odborníka na pokladně, poradí vám, zda se pro vaše nohy hodí některý produkt více než jiný.

V případě problémů se obraťte na odborníky

Pokud se vám tvoří ztvrdlá kůže opravdu ve velkém a ani přes veškerou péči se vám nedaří udržet si nohy jemné a zdravé, neváhejte a zajděte k lékaři. Kromě toho, že vám poradí, jaké produkty použít, vám pomůže zjistit, zda netrpíte nějakými zdravotními problémy.

Nohy jsou důležitá součást našeho těla. A to, že je někteří schovávají do ponožek a většinu času mají za to, že jejich chodidla nejsou vidět, neznamená, že bychom jim neměli věnovat péči. Myslete na to a dbejte na prevenci problémů, které mohou být nepříjemné a mnohdy také bolestivé.

Zdroj: womanonly.cz, tojesenzace.cz, plnezdravi.cz
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články