Do volnočasových aktivit někdejších Vikingů nahlédl archeolog Leszek Gardela, který působí v Dánském národním muzeu. Na základě archeologických nálezů a zápisů ve starých ságách dospěl k názoru, že podstata vikingské zábavy se zase tak moc nelišila od té dnešní. Rozdíl byl snad jen v tom, že se tehdy tolik nehledělo na bezpečnostní pravidla. Úrazy, včetně těch smrtelných, nebyly při hrách výjimečné.

Kdo je silnější?

Drsné podnebí, hladomory a nemoci způsobily, že Vikingové vůbec nebyli tak urostlí a fyzicky silní, jak si je dnes malujeme. Třetina dětí se nedožila dospělosti a smrt pronásledovala na každém kroku i dospělé. Je ovšem pravda, že fyzická síla se u mužů cenila. Ve volném čase se proto pořádaly zápasy, ve kterých muži mohli předvést kvality bojovníků a připravit se na boj skutečný.

Obvykle proti sobě nejprve nastoupili dva nejlabší soupeři a vítěz se poté utkal s někým o něco silnějším. Tak to pokračovalo, až proti sobě stáli dva nejudatnější bijci. Stávalo se, že byl někdo v souboji zraněn, nebo dokonce zabit. Život šel dál.

Nijak mírumilovné nebyly ani hry míčové. Ačkoli se nedochovaly záznamy o jejich pravidlech, podle Gardely mohlo jít o zvláštní kombinaci dnešního rugby a kriketu. Někdy se totiž používaly pálky, avšak soupeři se na sebe směli fyzicky vrhat. Když si to představíte, muselo jít o pořádnou melu, při které jste také mohli dostat pálkou přes hlavu.

Snad jediným bezpečným sportem bylo zdvihání těžkých kamenů, kterým Vikingové poměřovali síly podobně jako dnes vzpěrači v posilovnách.

Alkoholu nikdo neodolal

Na večírcích samozřejmě nemohl chybět alkohol. Pilo se hlavně pivo a medovina, občas se na stolech objevilo i víno. Soutěživí Vikingové se opět předháněli, kdo je větší chlapák a vypije toho více. Zajímavostí je, že soutěží v popíjení alkoholu se rády účastnily i ženy, ačkoli jiným hrám raději jen přihlížely.

Abychom z Vikingů neučinili jen opilé zápasníky, měli bychom zmínit i jejich zálibu v hrách deskových. Při těch si procvičovali mozek a strategické myšlení a možná jimi i zabíjeli dlouhou chvíli během dalekých plaveb.

Zdroje: sciencenordic.com, norse-mythology.org