Hlavní obsah

S investicemi do půjček je možné porazit inflaci

Inflaci se v Česku v současné době daří a mnozí lidé tak zvažují různé možnosti, jak s volnými penězi naložit a především neprodělat. Jednou z z variant zhodnocení peněz, která v posledních letech získává na oblibě, jsou investice do půjček a úvěrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi mají peníze. Ukazují to jak různé průzkumy, tak data bank i Českého statistického úřadu. Z jeho údajů vyplývá, že hrubé úspory českých domácností za loňský rok narostly o 217,1 miliardy korun na 597,8 miliardy korun. Jedná se o model statistiků, který ukazuje, kolik by domácnostem zhruba zbylo po odečtení spotřeby. Podle údajů České národní banky se celkový objem vkladů domácností v peněžních společnostech ke konci loňska přehoupl už přes hranici tří bilionů korun.

Většinu peněz však mají lidé uloženu na produktech, které jim žádné zhodnocení nepřinášejí, ba naopak jejich vklady znehodnocují. Na vině je především inflace, která se nyní pohybuje kolem čtyř procent.

Zdražuje se nejvíc za 13 let, inflace překonala očekávání

Ekonomika

Není proto divu, že Češi hledají nové možnosti investic, jimiž by inflaci překonali. Na oblibě tak čím dál víc získávají investice to půjček. V prvé řadě se jedná o tzv. P2P (peer to peer) půjčky, kdy lidé (drobní investoři) prostřednictvím internetových platforem investují své peníze tím, že jiné osobě půjčí. Druhou možností jsou tzv. P2B (peer to business) půjčky, jejichž princip je stejný jako u P2P půjček ovšem s tím rozdílem, že drobní investoři půjčují firmám.

Lidé půjčují lidem

Již zhruba šest let se sdílenými půjčkami zabývá společnost Zonky, dnes součást Air Bank. Pokud se rozhodnete své peníze tímto způsobem investovat, můžete využít tzv. Zonky Rentiéra, který funguje zhruba dva roky. Ke konci srpna jeho prostřednictvím investovalo přes 5100 klientů, přičemž meziroční nárůst evidují ve výši 518 procent a lidé do něj vložili už přes 0,6 miliardy korun.

„Služba Zonky Rentiér funguje na bázi P2P půjček, tzn., že investoři investují do půjček, které Zonky poskytuje jiným lidem. Investor tak získá unikátní portfolio složené z částí pohledávek za klienty, kterým Zonky poskytlo úvěr,” uvedla pro Právo Jana Pokorná z Air Bank.

Kam s volnými penězi? Možností se nabízí celá řada

Finance

Princip je jednoduchý, investor vloží zvolenou částku a Zonky ji pak automaticky rozinvestuje, dokáže také pravidelně reinvestovat výnosy nebo přinést klientovi pravidelnou rentu. Rozložení investice do několika stovek půjček investorovi zajistí stabilní portfolio s nízkým rizikem.

„Očekávaný hrubý roční výnos Zonky Rentiéra (před případným zdaněním) aktuálně pro nově uzavřené smlouvy dosahuje 3,05 procenta,” doplnila Pokorná.

Pokud se pro tento typ investic rozhodnete, počítejte s tím, že minimální vklad je ve výši 10 tisíc korun. Od letošního května je Rentiér bez vstupních poplatků, klient platí jen poplatek za správu ve výši 2,9 procenta ročně.

Založit Rentiéra si můžete online na webu Zonky. Pokud jste klientem Air Bank, můžete si ho sjednat také v aplikaci My Air nebo na pobočkách Air Bank.

Investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi

Investovat můžete i tak, že své peníze vložíte do úvěrů, která daná společnost poskytla různým firmám. Jednou z nich je společnost Ronda Invest, která nejčastěji úvěruje menší developery či obchodníky s nemovitostmi. Tito podnikatelé potřebují získat finance například na koupi, výstavbu či rekonstrukci nemovitostí. Právě touto konkrétní nemovitostí, jejíž výstavba nebo rekonstrukce se v daném projektu řeší, je také poskytnuté financování zajištěno.

„Po zafinancování je projekt určitou dobu dlužníkem splácen a následně do něj umožňujeme investovat drobným investorům. To je možné online prostřednictvím našeho investičního portálu, kdy stačí projít krátkým registračním formulářem, nahrát potřebné doklady a můžete si vybrat projekt, do kterého budete chtít investovat,” přiblížil pro Právo Petr Golka ze společnosti Ronda Invest.

Společnost aktuálně registruje více než pět tisíc investorů, kteří v průměru investují přes 100 tisíc korun. Investování do většiny nemovitostních projektů začíná od 10 tisíc korun, společnost ale nabízí i několik investic, kde je možné investovat už od tisícovky.

„Maximální výše investice je dána výškou poskytnutého financování, jedná se tedy minimálně o jednotky milionů. V případě větší investované částky je určitě rozumné ji rozdělit na více menších investic do vícero projektů. Investor si tímto způsobem může naplánovat i cash flow, které mu z realizovaných investic bude plynout, protože jednotlivé projekty mají různou dobu splatnosti,” doporučil Golka.

Investoři neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

„Aktuálně máme v nabídce investice s výnosem od 4,4 až do šesti procent ročně. Průměrné zhodnocení investora dosahuje přes pět procent ročně. Výnosy vyplácíme našim investorům měsíčně, takže mohou získané výnosy znovu investovat a dosáhnout tak na ještě vyšší výnos,” doplnil Golka.

Investice do úvěrů zajištěných bitcoiny

Zajímavou finanční příležitost nabízí aktuálně česká investiční platforma Bondster, jejímž prostřednictvím mohou lidé investovat i do úvěrů zajištěných bitcoiny. Výhodou takové investice je, že je zajištěna proti cenovým výkyvům bitcoinu a investoři z ní získají stabilní výnos každý měsíc. Roční výnos dosahuje 10 až 11 procent. Délka investice je jeden až 12 měsíců, uvádí Bondster ve své tiskové zprávě.

Princip investování do těchto úvěrů se od ostatních typů zajištěných půjček na Bondsteru nijak neliší. Rozdíl je pouze ve způsobu zajištění, kdy místo movitého či nemovitého majetku dávají dlužníci do zástavy své bitcoiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám