Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
BLAMAGE - Prožíváme euforické období. S novinkou Dictator jsme moc spokojení!

BLAMAGE - Prožíváme euforické období. S novinkou Dictator jsme moc spokojení!

Vydáno: 20.09.2021 05:39 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Českobudějovická kapela Blamage letos slaví osmnácté narozeniny. Ačkoliv zakládající členové pociťují určitou nostalgii, snaží se hledět především dopředu. Důkazem je nová deska "Dictator", která vychází v těchto dnech. Povídali jsme si se zpěvákem Milanem Černochem.


Název novinky a titulního songu "Dicktator" zní až výhružně. Co se za ním skrývá?
Doba covidová a lockdowny s ní spojené nám ukázaly, jak blízko má naše společnost k novodobé totalitě a jací lidé o nás rozhodují. Píseň se ale nevěnuje tématu dneška. Je to protestsong, který se se svým textem hodí jako memento pro každou dobu, ve které hrozí omezení našich svobod.

Jak bys desku popsal v kontextu vaší diskografie?
Nová deska je žánrově rozmanitá a my doufáme, že si na ní každý najde něco, co ho bude bavit. S tímto záměrem vznikala. Jsou na ní skladby v různých laděních, skladby středního tempa i rychlovky, včetně akustické, pomalé bonusovky. Co se týká zvuku, můžeme už teď říct, že v tomto ohledu je to to nejlepší v naší historii. Jirka Sad Zahradníček, který nám desku točil, je profík. Ze zvuku prostě sedíme na prdeli. Samozřejmě ale doufáme, že nejen zvuk bude to, co naši fanoušci ocení.

Často jste označováni jako thrash metal. Není vám ale tato škatulka těsná?
Ani ne. Je nám v ní celkem dobře. Thrash metal je v naší muzice nejspíš skutečně dominantní, i když si děláme výlety například do coru či power metalu. Lehce ťuknout do jiných žánrů a účelově si je přenést do nějaké skladby nás baví a myslím, že to občas songu prospěje a udělá pěkný koření. Navíc u nás funguje muzikantská chemie, takže se v pojetí toho, co skladby potřebují, shodujeme.

BLAMAGE_band MilanO určité žánrové neortodoxnosti mluví i fakt, že už roky vystupujete ve speciální akustické verzi. Jaké jsou na tyto koncerty ohlasy?
Pro nás je akustický koncert výjimečná záležitost, kterou šetříme a nadělujeme si ji sobě a fanouškům jen jednou za čas. Chtěli jsme lidem nabídnout jiné verze našich songů, ve kterých jsou čitelnější naše krásné melodie a moudré werichovské texty. (smích) V předvánočním čase nás jeden takový čeká, moc se na něj těšíme a pravděpodobně ho opět zasvětíme nějaké bohulibosti, což znamená, že vstupné z akce pofrčí na nějakou dobrou věc. Navíc po letošní první spolupráci s violoncellistkou Lenkou Týmlovou (skladba „Zloděj času“) si moc přeju, a doufám, že další součinnost posuneme i do společného akustického vystoupení.

Přijde mi, že minimálně v Českých Budějovicích si v posledních letech budujete až kultovní postavení. Cítíš, že kapela stále roste?
Jestli máme kultovní postavení, to si vůbec netroufám tvrdit. Pravdou ale je, že spolu hrajeme už docela dlouho, neflákáme se, stále se pouštíme do různých projektů, a hlavně nás to spolu baví. To všechno znamená, že je na nás určitá činorodost vidět, což se našim fanouškům líbí. A s tím je spojený i ten náš růst. Pořád se na něco těšíme a naše nápady realizujeme. Vždycky máme ambici udělat novou desku líp než tu předchozí. Takže dokud cítíme, že máme ještě nějaký schody před sebou, dá se o růstu určitě mluvit. Zatím nežijeme z toho, co jsme udělali, ale z toho, co udělat ještě chceme.

Což je úctyhodné, protože letos máte už osmnáct let. Cítíš nostalgii, nebo se příliš neohlížíš?
Nedávno jsme jeli v noci domů z koncertu, debatovali jsme o minulosti a budoucnosti kapely a kluci mi sdělili, že nostalgickej jsem. Takže teď nemůžu říct, že nejsem, když vím, že to budou číst. (smích) Po osmnácti letech už se jednoduše občas ohlížím zpět a vím, že jsme nějaký kus cesty ušli. Podstatné je ale to, co je před námi

Měla BLAMAGE krize, kdy jste si říkali, že už na to kašlete?
Měla. Zvlášť v době našich začátků. Krize přicházely zejména s tím, když z kapely někdo odešel. V době, kdy jsme neuměli moc hrát, mohl být odchod některého z nás fatální. Nicméně všechno zlé bývá pro něco dobré a my jsme vždy po něčím odchodu získali do kapely nového člena, který nás nakopl směrem nahoru. Ale to, že se na kapelu vykašleme, to jsme si nikdo připouštět nechtěl.

A naopak, byla doba, která pro vás byla nejvíc euforická?
Vždycky, když se ti povede pěkný koncert a lidi na tebe chodí, se dostavuje určitá euforie. Ale přesto, že poslední rok byl kvůli covidovýmu šílenství na koncerty slabší, bych řekl, že určitá euforie panuje právě teď s vydáním nové desky a s příchodem bubeníka Petra Srbenýho, který do bandu skvěle zapadl.

Z tvých slov cítím, že fungujete i jako dobrá parta kamarádů…
Nemohl bych fungovat v kapele, kde budou hrát kreténi, byť by to byli nejlepší muzikanti na světě. Lidský faktor je pro mě stejně důležitý jako muzikantský. Rozumět si nelze jen v hudbě, ale i ve způsobu komunikace, práce, v pohledech na život a tak dále. To vše se propisuje do tvorby kapely. Kapela je taková druhá rodina, a pokud v ní nemá docházet k rozvodům, je potřeba pečlivě vybírat a zároveň o ni pečovat. My v BLAMAGE jsme kamarádi a já si toho moc vážím.

BLAMAGE_cdNovinka vyšla na CD a flash disku. Dnes populární vinyl vás neláká?
My jsme teď udělali skok směrem k flash diskům, takže skok na vinyl asi ještě chvíli počká. Vinylových labužníků sice přibývá, ale z pohledu celku se stále jedná o minoritu. Ale uvidíme… Možná příští deska?

Křest se uskuteční v K2. Mohou se fanoušci těšit na nějakou specialitku?
První specialitkou bude, že před domácím publikem vystoupíme poprvé s Petrem Srbeným za bicími. Druhou specialitkou by mělo být i vystoupení dalších nám blízkých zpěváků s námi na jednom pódiu, zatím nechci jmenovat, dokud není finálně potvrzeno. Třetí specialitou bude vystoupení našich kamarádů – kapely COLP. Už se na ty jejich tklivé tóny moc těšíme! V této souvislosti bych chtěl všechny naše fans na koncert pozvat, neb to bude jeden velký mejdan. Navíc tento koncert proběhne 8. října, tedy bezprostředně před volbami, což dává tušit, že by nám ho nikdo nemusel zakázat, jak se tomu již dvakrát stalo.

K albu jste připravili i celkem bohatý merch, přičemž mě nejvíce zaujaly trenky D!CKTATOR. Že by nová trendy módní značka?
Před třemi roky jsme měli v rámci merche na trenkách jen nápis BLAMAGE, který vyvolával zejména u žen určité obavy. V jejich očích se objevovaly nevyřčené otázky. Odpovědí na ně je právě kolekce D!CKTATOR, která jasně odpovídá na to, jak to mají nositelé těchto trenek. Očekáváme tedy i větší poptávku než posledně. (smích)

Autor: Václav Votruba
Facebook BLAMAGE
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále