Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Rastie počet zaočkovaných v nemocniciach: Analytik Smatana prehovoril o účinnosti vakcín!

Zdravotnícky analytik Martin Smatana vysvetlil, ako sa určuje účinnosť vakcín. Zobraziť galériu (3)
Zdravotnícky analytik Martin Smatana vysvetlil, ako sa určuje účinnosť vakcín. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, )

BRATISLAVA - V týchto dňoch sú štatistiky zverejňovania nových "korona prípadov" obohatené aj o ďalšiu štatistickú novinku, a síce podiel zaočkovaných hospitalizovaných ľudí v nemocniciach. Tento ukazovateľ by mal zrejme z dlhodobého hľadiska poukazovať na účinnosť aplikovaných vakcín, no o ich účinnosť sa zatiaľ netreba obávať, keďže jednoznačne aj v rámci delta variantu chránia pred ťažkým priebehom. Na otázku ohľadom účinnosti vakcín odpovedal aj analytik Martin Smatana.

Ministerstvo zdravotníctva totiž len pred nedávnom začalo zverejňovať koľko z hospitalizovaných tvoria nezaočkovaní ľudia. Kým prvé údaje sa pohybovali okolo 91%, dnes nezaočkovaní tvoria „len“ 86% všetkých hospitalizácií. Zdravotnícky analytik Smatana sa preto v úvode statusu rétoricky pýta, či toto znamená to, že vakcíny chránia pred hospitalizáciou len na 86% a či ich efektivita náhodou prudko neklesá. "Nie," stručne si sám odpovedá Smatana.

Tretia dávka vakcíny sa bude podávať aj na Slovensku, povedal Heger (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Štatistiky nie sú všetko

Smatana má za to, že len tieto čísla nerozhodujú o účinnosti vakcíny. "Efektivita vakcín sa nedá odôvodňovať od štatistík, ktoré na dennej báze zverejňuje či naše alebo akékoľvek ministerstvo. Efektivita sa dá buď dopočítať matematickými modelmi (ako robí napr. anglické PHE alebo americké CDC), alebo klinickými štúdiami, kde sa sledujú dve populácie – jedna očkovaná, druha nie a následne sa dopočítava efektivita," vysvetľuje Smatana, ktorý dokladá aj graf hospitalizácií a úmrtnosti ľudí.

KORONAVÍRUS Rastie počet zaočkovaných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Martin Smatana)

Percento zaočkovaných bude rásť, je to jednoduchá matematika

Smatana varuje pred, pre niektorých zjavným matematickým faktom, a síce, že percento zaočkovaných medzi hospitalizovanými bude v najbližších dňoch rásť. Je to z logického dôvodu. "Čím viac očkovaných bude krajina mať, tým viac bude rásť aj percento hospitalizovaných, ktorí dostali obe dávky. Ak by krajina mala zaočkovaných každého obyvateľa a mala len jedného hospitalizovaného, tak očkovaní tvoria 100 percent hospitalizovaných,” objasnil Smatana.

Kým na Slovensku tvoria neočkovaní približne 86% všetkých hospitalizovaných, v Anglicku to bolo za august len 58% a Írsku 46%. Podiel (ne)očkovaných na celkových hospitalizáciách a efektivita vakcín sú teda podľa Smatanu dve rozdielne témy. Na záver si kladie tú istú otázku: "Aká je efektivita vakcín? Pfizer a Moderna chránia pred hospitalizáciou na 95-99% a Astrazeneca v rozpätí 90-99%. Aj keď časom klesá efektivita voči symptomatickému prejavu, podľa dát z Anglicka, ochrana pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom sa drží minimálne 5 mesiacov na viac menej nezmenenej úrovni," pokračuje.

Martin Smatana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, )

"Áno, efektivita závisí od mnohých faktorov. Vek, pridružené ochorenia a mnohé iné faktory hrajú veľkú rolu. Toto pekne zachytáva PHE na grafoch nižšie.  Všimnite si, že očkovaní majú výrazne menšiu šancu pred hospitalizáciou a úmrtím ako neočkovaní, a to naprieč všetkými skupinami," uzavrel.

Viac o téme: AnalytikVakcínyZaočkovanosťMartin Smatana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu