Manželství pro všechny Češi podporují, politici z něj však dělají polarizující téma

Spor mezi opozičními koalicemi je zažehnaný, ale LGBT lidé cestu k manželství stejně nebudou mít lehkou. Většina občanů přitom s jejich sňatky problém nemá.

V pátečním pořadu Deníku N řekl předseda lidovců Marian Jurečka, že by v případě společné vlády dvou velkých opozičních koalic požadoval od kolegů záruku, že kabinet neschválí manželství pro všechny, tedy i pro partnery a partnerky stejného pohlaví. Jurečka prohlásil, že do vlády, která by chtěla zákon prosadit, lidovci nepůjdou. Mluvil přitom o ústní dohodě, že to případná vláda, na níž by se podíleli, nebude navrhovat. Vyloučil i možnost, že by členové koalice mohli hlasovat volně podle vlastního uvážení. „Já si neumím představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a ta vládní koaliční většina by něco takového prohlasovala. Pro nás by v ten okamžik ta koalice skončila,“ řekl.

Podle průzkumu agentury Median z ledna 2020 by manželství pro všechny podpořilo 67 procent lidí.

V reakci na to se na sociálních sítích spustila lavina vyjádření zástupců obou koalic. Vít Rakušan na Spolu apeloval, ať nezahazují společnou budoucnost a že by měli řešit spíše zadlužení země než to, koho si kdo bude brát. „Věřím, že nakonec i lidovci upřednostní svobodnou budoucnost před lpěním na předsudcích minulosti,“ napsal Mikuláš Ferjenčík na Twitteru. „Mariana Jurečky si osobně velmi vážím, ale v hlasování o manželství pro všechny máme a budeme mít volné hlasování a já vždy budu zastánkyně toho, že všichni mají mít rovná práva,“ vyslovila se v sobotu odpoledne Markéta Pekarová Adamová. Sám Jurečka se následující den své páteční výroky snažil dementovat na Twitteru. Napsal, že oproti pátečnímu vyjádření platí, že Spolu nechají v dané věci každého poslance hlasovat volně. Jenže názor, který prezentoval v pátek Jurečka, není mezi politiky nejen KDU-ČSL, ale i ODS a občas také TOP 09 neobvyklý ani nový. Také předseda ODS Petr Fiala v nedávno zveřejněném sborníku svých názorů uvádí, že rodinu podle něho mohou tvořit jen heterosexuálové. A Marek Benda dlouhodobě v rozhovorech i ve sněmovně říká, že registrované partnerství je omyl, který by se měl zrušit.

Iniciativa Jsme fér před pár dny zveřejnila svůj průzkum mezi kandidáty do sněmovny, v němž se prvních 140 kandidátů významných politických stran a koalic ptala, jestli souhlasí s manželstvím pro všechny. Jejich odpovědi pak doplnila o rešerši jejich veřejných vyjádření k tématu a o jejich hlasování ve sněmovně, pokud v ní zasedli. Z koalice Spolu odpovědělo kladně 16 uchazečů o místo v dolní komoře, 34 je proti. Otázkou je, jaký je názor zbylých 88 kandidátů, kteří vůbec neodpověděli. Ale například ze středočeské kandidátky je minimálně sedm z deseti oslovených proti. V Jihomoravském kraji jsou proti čtyři z pěti lidí, u nichž je názor známý.

Přední příčky kandidátek Spolu také často obsazují současní poslanci, kteří předkládali změnu ústavy, jež měla definovat manželství jako svazek muže a ženy. Patří mezi ně právě jednička a dvojka ve Středočeském kraji Jan Skopeček (ODS) a Helena Langšádlová (TOP 09), zmíněný Marek Benda v Praze, dvojka v jižních Čechách Jan Bartošek (KDU-ČSL) nebo bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek v Královéhradeckém kraji a řada dalších. Po prosazení ústavní změny už by debata o novele občanského zákoníku známé jako zákon o manželství pro všechny byla bezpředmětná.

A jak vypadá podpora manželství homosexuálů u ostatních stran? Oficiálně mají v programu manželství pro všechny jen ČSSD a Zelení. Koalice Pirátů a STAN má v programu narovnání práv (neboť registrovaní nemají v mnoha oblastech stejná práva jako manželé) i možnost, že by LGBT lidé mohli uzavírat manželství. V případě hlasování o manželství pro všechny by využili tzv. výhradu svědomí, a poslanci by tak mohli hlasovat podle vlastního uvážení. Z hlediska ankety Jsme fér Piráti a STAN dopadli nejlépe: 92 z nich odpovědělo, že by byli pro, čtyři nemají jednoznačný názor a jen dva starostové napsali, že jsou proti.

Důležitý by v případě hlasování byl také postoj poslanců ANO. Jejich názory jsou ale dost rozmanité. Najdeme mezi nimi spolupředkladatele novely o manželství pro všechny i předkladatele ústavní novely a u většiny kandidátů není postoj známý.

Překvapivé jsou postoje politiků ve světle faktu, že v průzkumech veřejného mínění se opakovaně ukazuje, že nad šedesát procent občanů je manželství homosexuálů schvaluje. Naposledy v průzkumu agentury NMS Market Research bylo 65 procent ze vzorku tisíce osob pro manželství pro všechny. Nadpoloviční většina (55 procent) z nich by podpořila i adopci dětí homosexuály například z ústavů. Podle průzkumu agentury Median z ledna 2020 by manželství pro všechny podpořilo 67 procent lidí.

Čtěte dále